Main menu

header

744 9 1de Adelina Marin şi Sorin Dumitrescu

Smirna, de forma unui arbore mic, crește pe tărâmurile deșertice ale Mării Roșii și se prezintă în bobițe de culoare galben închis (ca și tămâia). Este înzestrată cu o mireasmă deosebită și puteri vindecătoare de excepție, fiind și unul dintre darurile aduse Pruncului Iisus la naștere de cei Trei Magi de la Răsărit.

Remediu pentru ulcerații faringiene

Eficientă împotriva oricărei infecții sau inflamări a gurii ori a gâtului, folosiți ca gargară punând o linguriță cu smirnă și una cu acid boric într-o jumătate de litru de apă. Lăsați la așezat o jumătate de oră, după care îl strecuraţi, folosind lichidul limpede. Același remediu este excelent și pentru difterie, ulcerații faringiene și ulcere bucale.

Luptă cu cangrena

Rășina de smirnă este unul dintre cele mai bune antiseptice și dezinfectante cunoscute. Smirna este larg aplicată ca dezinfectant pe răni, iar în combinație cu grăsimea de focă se poate obține o alifie vin- decătoare și antiseptică, folosită în tratarea hemoroizilor și a rănilor. Sub formă de ceai, se poate folosi ca spălătură. După spălarea completă cu ceai a leziunilor, ulcerațiilor, presărați deasupra puțină pulbere. Cărbunele umezit cu acest ceai și aplicat pe ulcerele și plăgile vechi are un efect vindecător, ca și împotriva cangrenei.

Face să dispară oboseala intelectuală

În stări de astenie, terapeuții recomandă câte 20 de picături de tinctură, diluate în puțină apă, de patru-șase ori pe zi. Smirna are puternice efecte de revigorare a organismului, stimulează circulația cerebrală și favorizează activitatea intelectuală. Pentru o băutură care poate să prevină bolile de inimă și să împiedice formarea cheagurilor de sânge interne care declanșează atacurile de cord, ajunge să fierbeți o linguriță cu smirnă pisată într-o ceșcuţă cu apă. Lăsați la așezat zece minute. Beți până la două cești pe zi. Smirna are un gust amar și neplăcut, așa că puteți să adăugați miere și lămâie. De asemenea, fumigațiile se fac în caz de agitație psihică, dureri puternice de cap, nas înfundat, sinuzită, în pragul unui atac de panică sau crize de nervi, imposibilitate de concentrare. Pe o tavă încinsă, se pune o bobiță de smirnă să ardă mocnit, fără flacără și se inhalează fumul care se răspândește în încăpere.

Are calitatea de a normaliza digestia

Infuzia de smirnă se obține punând una sau două bobițe de smirnă într-un pahar cu apă clocotită. Se ține paharul acoperit o jumătăte de oră. Din această infuzie se iau câte două-trei lingurițe, în caz de indigestie și balonare, cu un sfert de oră înainte de a mânca și la câteva minute după mese. Smirna are marea calitate de a normaliza digestia. Tinctura de smirnă se face punând la dizolvat zece grame de smirnă într-o sută de grame alcool de 90 de grade. Închideți vasul (sticla sau borcan) ermetic și, după șapte zile, filtrați lichidul, dacă este necesar, și păstrați-l la rece, în sticluțe de culoare închisă. Împotriva gripei, guturaiului și bronșitei se ia câte o linguriță cu tinctură, dizolvată într-o jumătate de pahar cu apă, de trei-patru ori pe zi.

Atenţie! Pentru întrebuințare pe cale orală, urmăriți ca pe ambalaj să scrie că poate fi administrată.

Medicament biblic, alături de tămâie, smirna intră şi ea în compoziţie atunci când se prepară Sfântul Mir