Main menu

header

744 8 2de Adelina Marin şi Adrian Barna

Plantă cu efect sedativ, crește pe terenuri necultivate, fiind ușor de recunoscut, deoarece frunzele ei imită conturul labelor de gâscă, de unde vine și denumirea populară. Considerată o soră a valerianei, aduce remedii în reglarea bătăilor inimii, în tulburări de menopauză, liniștirea stărilor de sufocare și astm.

Antidepresiv redutabil

Planta are un efect vasodilatator asupra mușchiului inimii, diminuând aritmiile cardiace (palpitațiile) și menținând tensiunea arterială în limite normale. Pe lângă o bună irigare cu sânge a inimii, planta este benefică și în caz de accident vascular cerebral. Cele două flavonoide conținute de talpa-gâștei ajută la întărirea pereților vasculari. Cardiacilor li se recomandă ca, mai ales vara și iarna, când sunt mai expuși la infarct, să țină o cură de măcar 60 de zile cu extractul acestei plante. Considerată un calmant psihic foarte eficient, puteți prepara o infuzie din 15 g plantă la 200 ml apă clocotită şi luați trei-patru linguri pe zi. Și în cazul celor care se luptă cu stările de anxietate, efectele sedative și anxiolitice ale plantei își dovedesc beneficiile. Se bea câte o cană (250 ml) cu infuzie, de patru ori pe zi. Pentru cei care nu suportă gustul amar se poate administra extractul uscat, câte un gram pe zi. Cura durează patru-șase săptămâni și poate fi reluată, după alte două săptămâni de pauză. Excelent antidepresiv, ajută femeile care tocmai au născut, diminuând stările specifice postnatale și îmbunătățind apropierea afectivă de nou-născut.

Alungă bufeurile de căldură

Ameliorează simptomele premenstruale și ale menopauzei, precum durerile de sâni, stările de iritabilitate, durerile de ovare. Pentru a scăpa de aceste simptome, faceți un ceai adăugând două lingurițe cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Lăsați la infuzat pentru zece minute și apoi beți câte una-două căni cu ceai pe zi. Tratamentul pentru reglarea menstruației, dar și stimularea ovulației începe din ultima zi a ciclului și continuă până în ziua ovulației, când se stopează, urmând a fi reluat după încheierea ciclului menstrual. De asemenea, împotriva bufeurilor de căldură, femeile pot urma o cură în care se iau câte 1-2 grame de extract de talpa-gâștei pe zi.

Apelaţi la băi de şezut în caz de atrofie uterină!

În cazul rănilor, tinctura are efecte cicatrizante și antiinflamatoare, utile mai ales în cazul rănilor deschise. După curățarea rănii cu apă oxigenată, se fac două-trei aplicaţii, având grijă ca pielea să se usuce la aer, apoi aplicaţi un bandaj sau un plasture. Dacă vă confruntaţi cu vânătăi, puteţi apela la cataplasme cu plantă înflorită care se aşază pe locul afectat timp de trei ore. Leziunile se vor vindeca mai rapid și vor fi mai puțin dureroase. Pentru prolaps și atrofie uterină se fac băi de șezut, cu o durată de 15-20 de minute, cu infuzie.

Planta reduce nervozitatea și angoasa specifice perioadei de furtuni hormonale care apare în organismul femeii

Beneficii pentru persoanele meteosensibile

Pacienții care se confruntă cu stări de neliniște, slabă concentrare din cauza fenomenelor meteo, le pot diminua dacă folosesc extract de talpa-gâștei, câte 800-1.000 mg pe zi, în cure de șase săptămâni, urmate de două săptămâni de pauză. La fel de bine răspund la tratament persoanele care suferă din cauza caniculei, furtunilor, fronturilor atmosferice încărcate de electricitate, planta inducând o stare de calm, liniște, stabilitate emoțională și optimism. De ase- menea, se poate administra pulbere, câte una-două lingurițe, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de culcare în cazul insomniilor, rărind trezirile nocturne. Cu efect profund relaxant sunt băile generale cu talpa-gâștei, chiar înainte de culcare.