Main menu

header

745 8 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Unul dintre marii vindecători ai naturii este ridichea neagră. Iubită și folosită încă din cele mai vechi timpuri în medicina naturistă, această rădăcină miraculoasă și-a găsit întrebuințare împotriva a numeroase afecțiuni.

Favorizează o circulație sangvină optimă

Ridichea neagră este bogată în potasiu, fier, iod, magneziu, vitaminele B şi C, având toate elementele esenţiale pentru o bună funcţionare a organismului uman. Un consum regulat de ridiche neagră este creditat cu capacitatea de a favoriza o circulație sangvină optimă. De asemenea, consumul de ridiche neagră asigură stimularea funcțiilor ficatului, facilitează fluxul bilei și menține sistemul digestiv sănătos. În același timp, compusul principal de sulf din ridiche, numit raphanin, joacă un rol esențial în reglarea secreției glandei tiroide. Prin urmare, consumul regulat de ridiche neagră este de ajutor în tratamentul bolii Graves (hipertiroidism).

Reglează nivelul colesterolului

Una dintre cele mai bune utilizări medicinale ale ridichei negre este contribuția la metabolismul grăsimilor în organism. Această rădăcină plină de proprietăți face ca absorbția colesterolului să se producă înainte ca acesta să fie depozitat în țesuturile adipoase și pe pereții arteriali. Astfel se elimină acumularea de grăsime si se reduce formarea colesterolului. Totodată, ridichea neagră este un remediu renumit împotriva infecțiilor respiratorii. Se face un capac unde au fost frunzele, apoi se scobește cu o linguriță și se scoate miezul. Se pune miere în ridiche până la jumătate, se acoperă cu capacul său şi se lasă la macerat peste noapte, pentru a se forma siropul, care este una dintre cele mai eficiente terapii naturale împotriva tusei, răcelii, răgușelii sau gâtului inflamat, curățând congestia din piept şi reducând mucusul.

Aliat în meteorism și balonare

Ridichea neagră este și un mare aliat al sistemului digestiv. Ca agent de detoxificare, menține pH-ul stomacului, aduce o cantitate prețioasă de fibre, care curăță intestinele și echilibrează flora microbiană, îmbunătățește funcția bilei, combate meteorismul și balonarea, prin scăderea acidității. În același timp, ridichea neagră este un remediu natural împotriva pietrelor la rinichi. Pe lângă faptul că favorizează producerea și eliminarea urinei, această legumă ușurează durerea cauzată de pietrele formate și curăță rinichii de nisip.

Un pahar cu suc de ridiche neagră consumat în fiecare zi stimulează rădăcina părului, îmbunătățind circulația sângelui la nivelul scalpului

Remediu antiacneic

Aplicarea regulată de suc de ridiche neagră pe zonele afectate de acnee poate da rezultate uimitoare în termen de doar câteva zile. Acest efect este generat de antioxidanți și de calitatea de dezinfectant pe care le posedă ridichea neagră. Totodată, de mare ajutor pot fi măștile realizate cu pulpă de ridiche neagră, care previn izbucnirea acneei, a coșurilor, a punctelor negre, reducând, în același timp, semnele inestetice cauzate de diferite infecții cutanate.