Main menu

header

745 6 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Pe lângă frumusețe și parfum, trandafirul, floarea iubirii, este extraordinar și pentru sănătate. Dacă efectele sale terapeutice sunt cunoscute încă din Antichitate, în acest moment, știința modernă le confirmă. Despre virtuțile terapeutice ale celei mai iubite flori, aflați în rândurile ce urmează.

Pulbere pentru parodontoză

Potrivit specialiștilor, trandafirul este considerat un medicament natural extrem de preţios, petalele sale fiind o bogăție de acid citric, flavonoide, saponozide, steroli, cianină, fructoză, acid malic, sucroză, tanin, vitaminele A, B, C, D, E, P şi K, calciu, fosfor, fier. Dacă suferiți de parodontoză, o boală care afectează, din păcate, tot mai multe persoane în ultima perioadă, puteți folosi cu succes pulberea de petale de trandafiri, amestecată cu miere. Utilizarea este simplă, întrucât constă în fricționarea gingiilor cu acest amestec aromat, extrem de folositor. Pe de altă parte, petalele de trandafiri sunt și un leac miraculos pentru amigdalită. În acest sens, se amestecă petale uscate sau proaspete de trandafiri cu miere, în cantități egale. Amestecul se ține în ca- vitatea bucată timp de cinci minute, apoi se aruncă. În caz de stomatită, se mărunţesc trei linguri cu petale de trandafir, apoi se lasă la infuzat în două pahare cu apă clocotită. Se răcește și cu acest preparat se clătește gura de câteva ori în timpul zilei.

Comprese împotriva conjunctivitei

Tot trandafirul este prietenul cel mai bun al celor care suferă de conjunctivită. În acest sens, luați o lingură cu petale uscate și lăsați la infuzat pentru o jumătate de oră în 200 ml apă clocotită. Strecurați și lăsați să se răcească. Ștergeți ochii de câteva ori pe zi cu această licoare. Pentru efect maxim, seara, înainte de culcare, puneți comprese pe ochi cu această infuzie, pe care le lăsați să acționeze în jur de 30 de minute. Împotriva nevrozelor, a avitaminozei, dar și a răcelilor, bronșitei și faringitei, consumați ceai din petale uscate de trandafir. Ceaiul se obține dintr-o linguriță cu petale la o cană cu apă fierbinte.

Ceaiul elimină toxinele din organism

745 6 2Dacă este consumat o perioadă îndelungată de timp, ceaiul de trandafiri ajută la eliminarea toxinelor din organism, pentru că acționează la nivelul ficatului și al vezicii biliare, activând mecanismele de detoxificare. De asemenea, ceaiul de trandafiri are și efect diuretic, ajutând la eliminarea apei în exces, acumulată în țesuturi. Nu în ultimul rând, ceaiul de trandafiri stimulează sistemul imunitar și ajută la absorbția fierului. Ceaiul se prepară din cinci-șase petale la o ceașcă cu apă fierbinte sau dintr-un boboc sau doi de trandafiri la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat zece minute, apoi la răcit, iar pentru un gust mai bun se îndulcește cu miere.

Diminuează iritația în cazul eczemelor

Remarcabil este trandafirul și în spondiloză. În acest sens, se lasă la macerat 10-15 petale de trandafiri în 125 ml țuică, pentru o perioadă de cinci zile. Înainte de culcare, fricționați bine locurile bolnave cu acest produs, apoi acoperiți cu un fular de lână. De asemenea, puteți utiliza trandafirul și împotriva iritației în cazuri de eczemă, psoriazis, coșuri sau erizipel. Aplicați pe locurile cu probleme un strat de petale proaspete, apoi fixați cu un plasture. În caz de migrene, vertij, greață sau slăbiciune, puneți câteva petale de trandafiri în puțină apă și lăsați în camera în care se află suferindul. Această metodă dă rezultate excelente și în caz de răceală, gripă sau guturai.

Siropul are efect purgativ

Constipația, o altă problemă a secolului, se va rezolva odată cu administrarea siropului de trandafiri. Acesta se prepară dintr-un kilogram de miere, 200 g petale de trandafiri și o lămâie. Într-un borcan, așezați în straturi felii de lămâie, miere și petale de trandafiri, apoi lăsați la macerat timp de trei săptămâni. La nevoie, se consumă 30 ml sirop. Un leac de excepție pentru angina pectorală care apare la efort sau în caz de emoții puternice îl constituie mierea de trandafiri. Modul de preparare al acesteia este următorul: 100 g petale de trandafiri de dulceață se spală, se toacă mărunt, se pun într-un vas și se adaugă 150 g miere. Se amestecă foarte bine, până ce observați că se omogenizează. Se lasă la macerat, la frigider, timp de cinci zile. Se consumă două linguri pe zi, dimineața și seara.

Maceratul vindecă micozele bucale

Micozele bucale ale bebelușilor pot fi ușor de tratat cu un preparat cu un gust foarte plăcut: maceratul din petale de trandafiri cu miere. Acesta se prepară din 10 g petale proaspete care se vor ține timp de cinci zile în 100 g miere de albine. În cazul în care suferiți de afecțiuni ale aparatului respirator, mai ales în caz de astm, se va face un macerat din 100 g petale proaspete, tocate mărunt, la care se adaugă 150 g miere de tei sau polifloră. Preparatul se păstrează acoperit la frigider, timp de cinci zile. Se consumă o linguriță dimineața și una seara. Atenție! Nu păstrați la temperatura camerei mai mult de trei zile, pentru că va deveni toxic.

Uleiul, bun pentru celulită

Un produs cu totul deosebit este uleiul de trandafiri. Acesta le este de mare ajutor doamnelor care au celulită, cărora li se recomandă să fricționeze locurile cu probleme cu 12 picături de ulei de trandafiri, amestecate cu 100 ml ulei de măsline. Tot uleiul este util și în otită, caz în care se vor picura în ureche, de trei ori pe zi, două picături de ulei de trandafiri. Dacă suferiți de blefarită, ungeți pleoapele inflamate de trei ori pe zi cu ulei de trandafiri, timp de o lună. Pentru efect maxim, consumați și ceai din petale de trandafir.

Plăgile infectate și arsurile se vindecă mai repede dacă se aplică zilnic un strat de petale proaspete

Apa catifelează şi tonifică pielea

Împotriva transpirației abundente, ștergeți corpul dimineața și seara cu apă de trandafiri. Aceasta este hidratantă, catifelează și tonifică pielea, are proprietăți antiinflamatorii, reducând iritațiile pielii, curăță porii, atenuează pistruii și, nu în ultimul rând, are proprietăți astringente ușoare. Se recomandă a fi folosită după tratamentele faciale pentru închiderea porilor. Modul de preparare al apei de trandafiri este următorul: o mână cu petale proaspete sau uscate se pun într-un vas de sticlă, iar deasupra se toarnă apă fiartă și răcită, apoi se lasă la infuzat pentru șase ore.