Main menu

header

746 8 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Remediu indian de tradiție, paneer dodi este studiat intens din perspectiva proprietăților sale antidiabetice, dar nu numai.

Scade nivelul glucozei din sânge

Plantă medicinală folosită în medicina tradițională indiană de secole, paneer dodi este studiată în cadrul Societății Chimice Americane pentru proprietățile sale de a trata diabetul. Testele efectuate pe animale de laborator cu extract din această plantă „împachetat” în polimeri din substanțe naturale au contribuit la scăderea nivelului de zahăr din sângele șoarecilor. Dat fiind faptul că paneer dodi este foarte amară și încă nu sunt cunoscute efectele sale asupra mucoasei stomacului, experții conduși de Say Chye Joachim Loo au „ambalat” extractul din fructe de paneer dodi în nanoparticule de scoici și elemente care să facă produsul rezistent la acizii din stomac, iar după cinci zile s-a constatat că animalele care primiseră tratamentul aveau cu 40% mai puțină glucoză în sânge.

Sucul, administrat în stările de slăbiciune şi de ameţeli

Paneer dodi este o plantă recunoscută pentru îmbunătățirea metabolizării carbohidraților, fiind de ajutor în repararea celulelor beta ale pancreasului. De asemenea, fructele plantei sunt redutabile împotriva crizelor de astm, purifică sângele și reprezintă un aliat prețios împotriva acneei. Extern, pasta de paneer dodi grăbește vindecarea rănilor și curăță dinții. Pentru o stare de bine și de întărire a organismului, precum și împotriva unor tipuri de dureri, a stărilor de slăbiciune și a amețelilor, se poate administra, la recomandarea specialistului, un suc rezultat din lăsarea la macerat peste noapte, într-un pahar cu apă rece, a 100 grame de paneer dodi. A doua zi se presează fructele, pentru a-și lăsa în apă toate proprietățile, apoi se consumă lichidul, pe stomacul gol.

„Scăderea nivelului de glucoză din sângele animalelor de laborator a continuat și după încheierea celor cinci zile de tratament cu extract de paneer dodi“ (American Chemical Society)