Main menu

header

746 7 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Tăiate mult timp de pe lista alimentelor permise celor care țin dietă, migdalele revin în forță ca gustare recomandată, grație unor cercetări de dată recentă.

Grăsimile nu sunt absorbite în organism

În ultimii ani, s-a spus despre migdale că ar conține prea multe grăsimi și calorii în exces și de aceea nu sunt recomandate celor care vor să slăbească. Dar o cercetare de ultimă oră a experților de la King’s College, din Londra, vine să demoleze aceste mituri. Potrivit specialiștilor, migdalele sunt o comoară energetică pentru metabolism, iar grăsimile pe care le conțin - circa 20% - nu sunt absorbite de organism. „Ceea ce este etalat pe segmentul conținutului de calorii și grăsimi nu corespunde cu ceea ce se întâmplă odată migdalele consumate. Mai precis, trebuie să înlăturăm credința potrivit căreia sunt prea încărcate și trebuie evitate”, explică Sarah Berry, specialist în științe ale nutriției.

Atenţie: făina aduce multe kilograme în plus!

Experimentele au arătat că atunci când sunt consumate în stare naturală, migdalele își păstrează structura pe parcursul digestiei, iar grăsimile pe care le conțin nu sunt absorbite. Făina de migdale, în schimb, este un produs care permite grăsimilor să fie mai „accesibile” și, ca urmare, absorbite foarte rapid. În aceste condiții, specialiștii atrag atenția în special în privința migdalelor procesate sau a produselor cu făină de migdale, care sunt promovate ca „mai sănătoase” și „fără gluten”, dar care pot aduce kilograme în plus. Potrivit datelor experimentului, persoanele care au consumat bucăți de migdale au păstrat aproximativ 50% din grăsimi, iar cei care au mâncat brioșe cu făină de migdale au rămas cu 97% din grăsimi. De asemenea, examinând fluxul sangvin al participanților la teste, s-a constatat în dreptul celor cărora li s-au dat produse cu făină de migdale o creștere cu peste 60% a grăsimii care a circulat prin sânge.