Main menu

header

747 7 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Specialiștii americani dau o veste neașteptată celor peste 21 de milioane de suferinzi de schizofrenie din toată lumea: extractul de broccoli poate fi folosit în tratarea cumplitei boli, fără efectele secundare pe care le prezintă medicația clasică.

Favorizează dezvoltarea masei musculare

Experții de la Spitalul „Johns Hopkins”, din Baltimore, afirmă că în urma unor serii de teste s-a descoperit capacitatea extractului de broccoli de a ameliora dezechilibrele chimice de la nivelul creierului care generează schizofrenia. Compusul sulforafan, derivat din buchețelele acestei crucifere de excepție, reface nivelurile de glutamate și glutationă din creier, ameliorând simptomele afecțiunii. Specialiștii consideră descoperirea una majoră pentru realizarea unei medicații care să nu mai aibă efectele secundare pe care le are tratamentul clasic al bolii. Acestea includ tremurături involuntare, neliniște sau rigiditate. Deși testele nu au demonstrat că acest compus are capacitatea de a vindeca schizofrenia, sulforafanul are totuși capacitatea de a contribui semnificativ la refacerea echilibrelor chimice. Participanții la experimente care au primit acest compus au avut, la finalul perioadei de testare, niveluri mult mai scăzute de glutamate în cortex. De asemenea, prin conținutul mare de potasiu, broccoli menţine sănătatea sistemului nervos, asigură funcţionarea optimă a creierului şi favorizează dezvoltarea masei musculare.

Combate infecţia cu Helicobacter pylori

O ceaşcă plină cu buchețele de broccoli conţine necesarul zilnic de vitamina C, antioxidant necesar în lupta împotriva radicalilor liberi. Mai mult, vitamina C este un antihistaminic eficient pentru atenuarea disconfortului asociat cu răceala şi gripa. În același timp, prin aportul de magneziu şi calciu, această legumă reglează tensiunea arterială. De asemenea, consumul de broccoli menţine sănătatea oaselor, întrucât organismul primește, prin intermediul cruciferei, calciu şi vitamina K, ambele cu roluri importante în prevenirea osteoporozei. Iar prin amintitul sulforafan, broccoli combate infecţia cu Helicobacter pylori, bacteria răspunzătoare de riscul crescut de cancer gastric. Totodată, broccoli conţine indole-3-carbinol, un compus puternic antioxidant şi anticancerigen, care s-a dovedit de ajutor în prevenirea dezvoltării cancerului mamar, de col uterin, de prostată.

Păstrează glicemia în limite normale

O ceşcuţă cu broccoli asigură sistemului imunitar o doză generoasă de betacaroten, precum și cantități importante de zinc și seleniu. În același timp, broccoli favorizează pierderea kilogramelor în plus prin intermediul fibrelor care ajută digestia, elimină constipaţia, menţin glicemia în limite normale şi previn supraalimentarea. Demn de menționat este faptul că o porție de broccoli are tot atâtea proteine cât una de orez sau de porumb, însă numărul de calorii este la jumătate. Totodată, consumul acestei crucifere menţine sănătatea oculară. Studiile au demonstrat că luteina şi zeaxantina conţinute de această legumă previn degenerescența maculară legată de vârstă şi cataracta. În plus, broccoli este o sursă bună de vitamina A, care susține vederea în condiții de lumină scăzută.

Consumul de broccoli repară leziunile pielii cauzate de expunerea la soare, protejând de razele dăunătoare din interior către exterior, detoxifiind și regenerând epiderma