Main menu

header

749 8 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Vă treziţi în timpul nopţii din cauza durerilor de stomac, aveţi senzaţia de balonare de care nu mai puteţi scăpa sau simţiţi că vă este greaţă după fiecare masă? Este posibil să aveţi de-a face cu o criză de boală ulceroasă. Nu vă culcaţi pe o ureche, afecţiunile de stomac nu trec de la sine. În plus, odată cu venirea toamnei, durerile de stomac sunt mai puternice, iar crizele de boală ulceroasă se manifestă mai des. Cum țineți în frâu această afecțiune, aflați de la fitoterapeutul Beatrice Niculiță (medalion).

„Stresul poate declanșa apariția afecțiunii”

- Aproximativ 10% din populația lumii se confruntă cu o boală ulceroasă pe parcursul vieții. Care sunt cauzele apariției acestei afecțiuni?

- Există mulți factori care favorizează producerea bolii ulceroase, de la o alimentație haotică la antecedente în familie de cazuri de ulcer, consumul de alcool, de tutun sau de cafea, consumul frecvent de alimente condimentate, imunitatea scăzută şi chiar stresul. Tot de apariția bolii ulceroase este legată și utilizarea frecventă a medicamentelor antiinflamatoare, precum aspirină sau ibuprofen. În plus, se consideră că „vinovat” de apariţia acestei afecţiuni este şi baccilul Helicobacter pylori, cel care agresează mucoasa gastrică. Dar dacă aveţi în organism Helicobacter pylori, aceasta nu înseamnă, totuşi, că veţi dezvolta obligatoriu o boală ulceroasă. Foarte multe persoane sunt purtătoare ale bacteriei respective. Este vorba despre o infecţie gastrointestinală larg răspândită în lume şi care, deseori, nu se manifestă prin niciun fel de simptome. Şi invers: nu toţi bolnavii de boală ulceroasă sunt infectaţi cu Helicobacter pylori.

- Care sunt simptomele acestei afecțiuni?

- Simptomatologia bolii ulceroase este în mare parte nespecifică: durere abdominală, greaţă, vărsături, eructaţii, balonări. Durerea epigastrică are frecvent caracter de eroziune, arsură, „sfredelire”. Durerea din boala ulceroasă apare de regulă între 90 de minute şi până la trei ore după masă, deseori trezind pacientul în timpul nopţii. Episoadele dureroase pot persista de la câteva zile până la câteva săptămâni, în lipsa tratamentului. În boala ulceroasă, durerea poate fi accentuată de ingestia de alimente.

„Ceaiul de gălbenele are efecte emoliente și cicatrizante”

749 7 2- Cât de mult ajută natura pacienții bolnavi de boală ulceroasă? Ce plante au cele mai bune efecte cicatrizante?

- Argila are un efect protector, antiinfecțios, regenerativ, asupra întregului tub digestiv. Se administrează în cure de trei săptămâni, astfel: într-o cană cu apă se pune o linguriță cu argilă și se lasă până se dizolvă. În primele trei zile de tratament se bea pe stomacul gol, dimineața, numai fracțiunea limpede din pahar, adică apa de argilă. După trecerea acestei perioade, se amestecă dimineața întregul conținut al paharului și se bea integral. Odată ajunsă în stomac, argila formează un fel de peliculă, un gel protector, care calmează rapid durerile și cicatrizează leziunile de pe pereții gastrici. Foarte multe persoane suferinde de ulcer gastro-duodenal și gastrită și-au găsit alinarea cu acest remediu, pe cât de simplu, pe atât de eficient. De ajutor persoanelor cu boală ulceroasă le este și ceaiul de gălbenele, întrucât are efecte emoliente și cicatrizante. Se consumă sub formă de infuzie (o linguriţă cu flori uscate la 250 ml apă clocotită cu infuzare cinci-șapte minute), care se consumă înainte de mesele principale, cu înghițituri rare. Acțiune cicatrizantă și bacteriostatică are și pătlagina. Se toarnă o cană cu apă clocotită peste două linguri cu frunze uscate. Se lasă vasul acoperit timp de zece minute, apoi se strecoară. Se consumă o lingură la două-trei ore. O altă variantă este administrarea unei jumătăţi de linguriţă cu pulbere de pătlagină, de două-trei ori pe zi. Benefic în tratarea bolii ulceroase este și maceratul la rece de obligeană. Acesta se prepară dintr-o linguriță cu rădăcini uscate, care se lasă la macerat timp de 12 ore în 250 ml apă rece. Se încălzeşte uşor a doua zi şi se iau șase guri pe zi, una înainte și una după masă, asigurând calmarea durerilor şi stimularea digestiei. Puteți folosi, de asemenea, infuzia de mentă, două-trei căni pe zi, care are efecte atât în vindecarea bolii ulceroase, cât și în accelerarea tranzitului intestinal şi stimularea poftei de mâncare. Puteți opta și pentru infuzie de frasin (obținută din două lingurițe cu flori și frunze la 250 ml apă clocotită), din care se consumă o cană pe zi, fracţionată după mesele principale. Este bună și infuzia de flori de salcâm (o linguriță cu plantă la 250 ml apă, se lasă zece minute, apoi se strecoară), din care se consumă un litru pe zi.

„Bacteriile vii din iaurt sunt câștigătoare în lupta cu Helicobacter pylori”

749 8 3- Suferinzii de ulcer au nevoie de o dietă anume? Ce trebuie să consume și ce să înlăture din alimentația zilnică?

- Trebuie să fie evitate alimentele prăjite și cele procesate, prăjiturile cu cremă, frișca, ciocolata, sosurile, maioneza, pâinea caldă, ouăle prăjite, brânzeturile grase și cele cu mucegai, carnea grasă, organele, mezelurile și afumăturile, alcoolul, dar și condimentele precum piper, oțet, ardei iute, muștar. Din categoria fructelor, foarte bune sunt bananele, care reprezintă un leac folosit la multe suferinţe gastrointestinale, deoarece calmează tubul digestiv. Pe de altă parte, de ajutor în ulcer sunt și afinele, care protejează pereţii stomacului împotriva acţiunii acidului gastric. De asemenea, bacteriile vii din iaurt sunt câștigătoare în lupta cu Helicobacter pylori. În acest sens, e bine să fie consumată o ceșcuţă cu iaurt de trei sau de patru ori pe zi. La rândul său, varza reprezintă unul dintre cele mai vechi leacuri utilizate în medicina populară pentru tratarea ulcerului. Se recomandă să consumați zilnic un litru de suc proaspăt stors, ca şi consumul de suc proaspăt de cartofi (100 ml), suc de aloe (30-40 ml) şi suc de morcovi (50 ml), înainte de fiecare masă, la alegere. Un bun emolient al mucoasei gastrice este şi sucul de orz verde, care se poate administra în cantitate de 50 ml de trei ori pe zi.

Boala ulceroasă apare de două ori mai frecvent la bărbați decât la femei și se produce de obicei între 25 şi 45 de ani la bărbați, iar la femei apare după vârsta de 45 de ani

Nu se consumă legume și fructe crude, ci doar la cuptor, sub formă de compot sau preparate la abur

„Un ulcer perforat necesită asistenţă chirurgicală imediată“

- Care sunt complicațiile bolii ulceroase netratate?

- O complicaţie a bolii ulceroase care poate fi fatală şi care necesită tratament de urgenţă este hemoragia, și studiile au arătat că la această complicație majoră se ajunge în 35%-40% dintre cazuri. O altă problemă este perforația, cunoscută sub numele de ulcer perforat, mai puțin frecventă decât hemoragia, gravitatea ei fiind cel puțin egală, dacă nu chiar mai mare decât a hemoragiei. Atenție! Un ulcer perforat necesită asistență chirurgicală imediată. Dacă nu este tratat de urgență, pacientul poate muri. De altfel, multe dintre cazurile letale de ulcer au drept cauză perforația. Cât privește cancerul gastric, acesta nu are nicio legătură cu ulcerul.