Main menu

header

749 6 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Aliment complet, foarte bogat în antioxidanți, meiul este o cereală care a însoțit omul pe tot parcursul existenței sale. Cercetările moderne confirmă toate proprietățile pe care societatea umană le-a experimentat consumând mei.

Bogat în magneziu şi fier

Meiul este un aliment bogat în magneziu, fosfor, fier, zinc, potasiu şi conţine cantităţi mari de vitamina A. Ca urmare, preparatele pe bază de mei au efect benefic asupra stării psihice, echilibrând sistemul nervos. Meiul este recomandat în cazuri de surmenaj psihic, astenie fizică şi intelectuală, convalescenţă. Totodată, fiind o sursă bogată de magneziu, meiul scade tensiunea arterială, dar şi riscul de infarct, mai ales în cazul persoanelor care suferă de arteroscleroză ori diabet. Meiul se consumă înmuiat în apă timp de 20-30 de minute sau în diferite combinaţii alimentare.

Previne formarea calculilor biliari

Un studiu realizat în cadrul Universității de Ştiinţe Sri Vekateswara, din India, a evidențiat faptul că meiul consumat cu regularitate are capacitatea de a scădea nivelul de glucoză din sânge şi cu 70% în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu diabet. De asemenea, consumul de mei este creditat cu capacitatea de a micșora nivelul de colesterol din sânge, reducând trigliceridele. Potrivit specialiștilor coreeni, meiul este chiar preferabil orezului din perspectiva menținerii flexibilității vaselor de sânge. În plus, datorită fosforului pe care îl conține, meiul stimulează refacerea ţesuturilor și are un rol important în regenerarea celulară. În același timp, potrivit unui studiu publicat în „Jurnalul American de Gastroenterologie”, consumul de mei ajută în prevenirea calculilor biliari.

Ideal pentru bebeluși!

În varianta decorticată, meiul este recomandat chiar și pentru bebeluși, încă din prima etapă a diversificării alimentației. Poate fi fiert în apă și amestecat ulterior cu lapte ori fiert cu morcovi dulci și servit ca atare. De asemenea, prin faptul că nu conține gluten, meiul este o alternativă minunată la alte cereale pentru persoanele care sunt sensibile la gluten sau pentru copiii cu fond alergic. Se mai poate menționa în dreptul meiului și faptul că este indicat ca tratament naturist în combaterea constipaţiei, datorită nivelului crescut de fibre din compoziţie, acţionând ca un prebiotic şi reglând în acelaşi timp microflora intestinală.

Meiul are efecte pozitive asupra femeilor aflate în perioada de premenopauză, protejându-le de dezvoltarea cancerului la sân

Mei cu legume

749 6 2Ingrediente: 2-3 napi, 2 morcovi, 1 ceapă mare, 3 linguri cu făină de mei, 3 linguri cu ulei, 1 pahar cu apă.

Mod de preparare: se taie în bucăţi mari napii, morcovii şi ceapa. Se înăbuşă puţin în ulei şi se adaugă apă peste legume, cât să le acopere, apoi se lasă să fiarbă bine. Separat se pregăteşte un sos alb: se rumenesc trei linguri cu făină de mei, de preferat integrală, în trei linguri cu ulei. Se stinge cu un pahar mic cu apă, se amestecă pentru a evita formarea cocoloaşelor, până când se încorporează bine toată făina. Acest sos se adaugă peste legume, înainte cu cinci minute de a fi trase de pe foc. Se adaugă sare după gust. Se poate servi și cu smântână.