Main menu

header

751 9 1de Elena Marinescu şi Adrian Barna

Virtuţile acestei combinaţii sunt atât de cunoscute încât a devenit normal consumul de apă cu lămâie, în special dacă vreţi să daţi jos câteva kilograme. Mulţi cred că băutura poate înlocui cafeaua sau ceaiul de dimineață, însă beneficiile sunt extrem de diverse.

Sporeşte producţia de colagen

Bogate în vitaminele B și C, fier, calciu şi potasiu, lămâile abundă în antioxidanţi (sucul de la o lămâie conţine 30% din cantitatea de vitamina C recomandată zilnic), ajută la absorbţia eficientă a fierului din alimentaţie, taie pofta de mâncare, normalizează tensiunea arterială, împiedică formarea calculilor renali şi reduc considerabil riscul apariţiei unor boli grave, cum este cancerul. Astfel, consumul regulat de apă cu lămâie îmbunătățește sistemul imunitar, reglează digestia şi elimină toxinele. În plus, sucul de citrice este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii antiîmbătrânire, pentru că susţine producţia de colagen şi înlocuirea celulelor epiteliale moarte, ajutându-ne să atenuăm apariţia ridurilor.

Imunitate ridicată şi hidratare corectă

Specialiştii susţin că există o serie de situații în care se recomandă această băutură sănătoasă. De pildă, după fiecare antrenament se recomandă un pahar cu apă cu lămâie, pentru revigorare şi combaterea durerilor musculare. Totodată, acidul citric scade nivelul de acid uric care poate duce la inflamarea încheieturilor şi la eliminarea senzaţiei de durere. Lămâia are şi proprietăţi antibacteriene şi, datorită conținutului de vitamina C și de antioxidanți, protejează în faţa răcelilor şi a gripei, atenuând o serie de simptome supărătoare, cum sunt tusea, febra şi durerile în gât. Şi pentru că are o compoziţie similară cu cea a sucului gastric, combinaţia de apă cu lămâie ajută la eliminarea toxinelor din tractul digestiv. În plus, ameliorează arsurile la stomac și combate balonarea, stimulând şi producția de bilă, atât de necesară pentru funcţionarea normală a colecistului.

Nutriționiștii recomandă dimineaţa, cu 30 de minute înainte de micul dejun, consumul unui pahar cu apă amestecată cu sucul obținut de la o jumătate de lămâie. Se pot adăuga și câteva frunzulițe de mentă atât pentru aromă, cât și pentru aspect. De regulă, este bine să nu se depășească două căni cu apă cu lămâie pe zi. O astfel de cură poate fi ținută pe o perioadă de două săptămâni.

Deși are un pH acid, în organism are un efect puternic alcalinizant