Main menu

header

751 7 6de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

În plin sezon al viei și al strugurilor, o privire atentă asupra beneficiilor acestei plante relevă aspecte de excepție din perspectiva capacității tămăduitoare a acestui rod de top al toamnei.

Indicate diabeticilor

Frunzele de viță-de-vie sunt foarte bogate în nutrienţi, inclusiv vitaminele A, C, E, K, precum și complexul de B-uri, calciu, magneziu, cupru, mangan, fier şi fibre. În plus, acestea nu conţin grăsimi şi au un conţinut foarte redus de sodiu şi de zahăr. În aceste condiții, vița-de-vie reprezintă un dar prețios al naturii pentru sănătatea omului și au fost folosite de-a lungul secolelor pentru capacitatea lor de a trata numeroase afecțiuni. Frunzele plantei sunt alegerea perfectă pentru persoanele care suferă de insuficiență venoasă cronică, o afecţiune care provoacă edemul şi umflarea picioarelor. Cercetătorii italieni au demonstrat că antocianinele care se găsesc în aceste frunze previn lezarea capilarelor de radicalii liberi. De asemenea, grație indicelui glicemic foarte scăzut, aceste frunze sunt excelente pentru orice persoană care suferă de diabet.

Sunt un bun agent antiinflamator

Frunzele de viță-de-vie sunt un bun agent antiinflamator şi contribuie la tratarea inflamărilor cronice care cauzează afecţiuni cardiovasculare, cancer şi alte boli periculoase. Prin faptul că au un conținut semnificativ de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6, aceste frunze contribuie la prevenirea unui număr foarte mare de afecţiuni, precum bolile cardiovasculare, accidentele cardiovasculare cerebrale, artrita, depresia, cancerul de prostată, de sân şi de colon. Iar prin aportul de antioxidanți, vița-de-vie este un excelent ajutor în fața procesului de îmbătrânire. Se poate prepara o tinctură din frunzele proaspete ale plantei, care se pun la macerat în alcool de 60 de grade, timp de 15 zile.

Folositoare în cazuri de cataractă și boli de piele

În scopuri terapeutice s-a folosit, din cele mai vechi timpuri, seva viţei-de-vie pentru tratarea bolilor de ochi (cataractă, conjunctivite acute şi cronice) şi de piele (pete pigmentare, eczeme, psoriazis, cancer de piele), având acţiune regenerantă, revigorantă, detoxifiantă. Frunzele verzi zdrobite se folosesc pentru oprirea hemoragiilor, pentru tratarea plăgilor şi a rănilor, grăbind vindecarea acestora, potrivit www.medicinalplants-pharmacognosy.com. Iar ceaiul de frunze de viţă-de-vie roşie este folosit în medicina populară în tratarea tulburărilor menopauzei şi pentru combaterea hemoragiilor uterine.

Frunzele de viță-de-vie oferă beneficii pielii (zdrobite, sub formă de pastă, la care se adaugă puțină miere și apoi se aplică pe ten)

Utile împotriva litiazelor biliare

Seva de primăvară obţinută prin colectarea sucului din coardele viţei tăiate proaspăt se poate utiliza contra litiazelor urinare şi biliare. Totodată, extractul de muguri de viţă-de-vie este eficient în tratarea angi- nelor, în reumatismul articular, imunodeficienţă, anemie. Nu în ultimul rând, infuzia de frunze de viță-de-vie, preparată din o linguriță cu plantă uscată la 250 ml apă fierbinte, poate ţine sub control pofta de mâncare. În scopuri cosmetice, infuzia este recomandată împotriva acneei.