Main menu

header

751 7 3de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Plantă perenă deosebit de decorativă, lupinul a fost „domesticit” și adaptat consumului uman, întrucât și-a demonstrat calitățile de excepție, deopotrivă alimentare și terapeutice.

Induce un somn odihnitor

Aparține familiei leguminoaselor, iar genetica secolului XX a adus lupinul pe mesele oamenilor. Planta vine cu glucide, lipide, proteine, alcaloizi, ureide, fosfolipide, lectine, triterpene, flavone, aminoacizi, vitamine, acizi organici, acizi graşi. În medicina populară, seminţele se folosesc în uz intern ca diuretice, febrifuge, cicatrizante, iar în uz extern la tratarea abceselor şi a afecţiunilor cutanate. În funcție de varietate, lupinul este cunoscut ca având proprietăţi de calmare nervoasă şi de inducere a somnului odihnitor, precum și pentru hidratarea și regenerarea pielii, arată shfnow.com.

Zero colesterol și gluten

Semințele lupinului au un conţinut bogat de proteine vegetale - de patru ori mai mare decât boabele de grâu, precum și una dintre cele mai mari concentraţii de fibre. Nu conţin colesterol, gluten şi nici iritanţi gastrici. Una dintre cele mai importante proprietăți o constituie faptul că semințele de lupin sunt probiotice, ajutând la dezvoltarea bacteriilor bune în organism, iar prin prezența aminoacizilor esențiali, făina de semințe de lupin este o bogată sursă de proteine de cea mai bună calitate. În aceste condiții, lupinul poate înlocui cu succes carnea, punctează oamenii de ştiinţă de la Institutul Fraunhofer, din Freising, Germania. Ca urmare, în această țară se găsesc numeroase produse alimentare din lupin: pateu, mezeluri, pâine, produse de patiserie, băuturi. Unele firme de produse naturiste comercializează făină de lupin, care este un ingredient extrem de valoros pentru alimentația celor care au probleme cu colesterolul mărit.

Combate obezitatea

Consumul de lupin s-a dovedit benefic pentru persoanele care suferă de diabet, întrucât produsele pe bază de plantă au un indice glicemic scăzut. De asemenea, lupinul este creditat cu capacitatea de a reduce tensiunea arterială, precum și de a combate cu succes obezitatea. Studii recente la care au participat persoane supraponderale au pus în evidență faptul că produsele preparate din făină de lupin (pâine, paste făinoase, biscuiți) reduc senzația de foame între mese.

Semințele de lupin sunt contraindicate persoanelor cu alergie la arahide

Salată cu lupin şi cartofi

751 7 4Ingrediente: 1 cartof dulce (tăiat cuburi, fiert şi răcit), 100 g măsline verzi (fără sâmburi), 100 g măsline negre (fără sâmburi), 3 roşii uscate la soare (conservate în ulei, tăiate fâşii), 100 g seminţe de lupin (fierte, în conservă, curăţate de coajă), 1 linguriţă cu oregano us- cat, 1 linguriţă cu măghiran uscat, 1 linguriţă cu cimbru uscat, 1 linguriţă cu boia iute de ardei, 1/2 de linguriţă cu ardei iute pisat, 2 linguri cu ulei de măsline.

Mod de preparare: se amestecă ingredientele și se dă la frigider pentru minimum o oră înainte de servire.