Main menu

header

751 6 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Cunoscute încă din Antichitate grație unor proprietăți de excepție, măceșele au un efect remarcabil asupra întregii stări de sănătate a organismului și sunt, de asemenea, vindecători renumiți ai unui mare număr de afecțiuni.

Grecii şi romanii le foloseau mereu: fixează calciul în corp

Măceșele au fost folosite în toată lumea din cele mai vechi timpuri. Grecii, romanii, arabii, perșii le utilizau împotriva bolilor și pentru întărirea sistemului imunitar. Aceste fructe au un conținut foarte ridicat de vitamina C, care ajută la absorbţia fierului în organism şi la fixarea calciului. De asemenea, grație acțiunii antiinflamatoare, cicatrizante, imunomodulatoare, antioxidante, măceșele împiedică formarea pietrelor la rinichi și mențin valoarea optimă a colesterolului în sânge. Măceșele au, astfel, acţiune antianemică, asigură necesarul de vitamina B9, participă la formarea hemoglobinei, menţin permeabilitatea şi cresc rezistenţa pereţilor vasculari. Vitaminele B1, B2, C și provitamina A sunt aliați ai organismului împotriva oboselii, iar vitaminele K şi P din măceșe normalizează circulaţia periferică.

De ajutor în dizenterie

Măceşele stimulează pofta de mâncare şi digestia, au proprietăţi astringente, diuretice, dar şi uşor laxative. Atât florile, frunzele, cât şi fructele reprezintă inclusiv un adjuvant în caz de dizenterie. Măceşele sunt recomandate în gastrite, hemoragii stomacale, crampe, senzaţie de vomă, intoxicaţii, enterocolite, inflamaţie intestinală, dar şi pentru eliminarea paraziților intestinali. Se utilizează fructele crude sau uscate amestecate cu miere în proporție de doi la unu, care se consumă înainte de mese, pe stomacul gol, câte trei linguriţe pe zi. Acizii pectici din compoziţia măceşelor ajută la normalizarea florei intestinale şi îmbunătăţesc tranzitul intestinal. Împotriva constipației se administrează câte o jumătate de litru de infuzie de măceşe îndulcită cu miere, băută dimineaţa, pe stomacul gol.

Atenuează migrenele și anxietatea

Măceșele sunt un puternic mineralizant, prin conţinutul de magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf şi zinc. Nu mai puţin important este conţinutul lor de polifenoli, antociani, bioflavonoide, pectină. Petalele florilor conţin ulei eteric, iar fructele au cantități mari de vitamina E și acizi grași esențiali. Ca urmare a prezenței acestor substanțe foarte importante pentru organism, măceșele sunt recomandate pentru asimilarea vitaminelor şi mineralelor din alte surse. Crele de vitaminizare se fac în special iarna, la efort fizic sau intelectual, în caz de anemii, convalescenţă, răceli, febră. Curele cu măceşe ajută organismul să se adapteze la condiţiile de stres, la suprasolicitare, să reziste mai bine în faţa emoţiilor negative. De asemenea, aceste fructe combat insomniile, migrenele, asteniile, amneziile, nevrozele, anxietatea.

Împiedică apariţia crizelor de reumatism

Măceșele reprezintă o sursă importantă de antioxidanţi, contribuind astfel la întârzierea procesului de îmbătrânire. Se recomandă în special consumul de măceşe la schimbările de anotimp, atunci când temperaturile variază brusc şi organismul este mai sensibil. Totodată, aceste fructe împiedică degradarea cartilagiilor din articulaţii, ajută la menţinerea elasticităţii membrelor şi a coloanei vertebrale şi previn apariţia crizelor de reumatism. De altfel, pe această direcție, tratamentul cu măceșe a înregistrat rezultate spectaculoase, aceste fructe fiind foarte utile împotriva artritei reuma- toide şi a osteoartritei, precum și a gonartrozei şi coxartrozei, evidenţiindu-se atât reducerea sau dispariţia durerilor, cât şi îmbunătăţirea mobilităţii. O formulă de tratament foarte eficient este preparatul din 80 g de frunze și fructe, care se fierb în 150 g miere şi un litru de vin, timp de cinci minute, iar după ce se strecoară, amestecul se fierbe iar de trei ori în 30 de zile. Se recomandă de două ori pe zi, câte 100 ml, timp de două săptămâni, cura putând fi reluată după alte două săptămâni de pauză.

Acţiune favorabilă în colica renală

Măceşele au acţiune benefică în cazul diferitelor afecţiuni hepatice, în cazul litiazei şi infecţiilor biliare, al colecistitelor şi al dischineziei biliare. Se administrează câte un pahar cu infuzie de măceşe, cu 30 de minute înaintea fiecărei mese, în cure de 30 de zile, urmate de câte zece zile de pauză. De asemenea, în colică renală se folosește frecvent infuzia din fructe de măceş, mătase de porumb, flori de nalbă de pădure, rădăcină de pir, creţuşcă și lămâiţă, frunze de cimbru. Se combină plantele, se pun cinci linguri cu amestec într-un vas, se toarnă apă fierbinte, se acoperă şi se lasă zece minute, apoi se strecoară și se bea minimum un litru de infuzie. În același timp, împotriva alergiilor sunt recomandate curele de 45 de zile cu un litru de infuzie de măceşe pe zi, la sfârşitul iernii - începutul primăverii. Infuzia se prepară din zece fructe întregi, proaspete sau uscate, care se pun în 250 ml apă fierbinte. Se lasă acoperit vasul zece minute, apoi se poate consuma. În același timp, având un conţinut crescut de antociani, măceşele sunt recomandate şi în diabetul de tip II, deoarece au un efect hipoglicemiant, de stabilizare a glicemiei.

Eficiente în tratarea tromboflebitei

Vitaminele din complexul B, vitamina C și bioflavonoidele pe care le conțin măceșele ajută la adaptarea aparatului cardiovascular la condiţiile de stres, aceste fructe prevenind și puseele de hipertensiune. Măceşele sunt folosite ca adjuvant în cazul varicelor, tromboflebitei, a aterosclerozei şi ca vasodilatator arterial. Se recomandă, primăvara şi toamna, câte o cură de 30 de zile cu pulbere de măceşe. Aceasta se obține prin măcinarea foarte fină a fructelor, cu o râșniță electrică, apoi pulberea rezultată se cerne și se ţine în recipiente din sticlă închise ermetic, maximum 15 zile, deoarece se oxidează rapid. Se administrează câte o linguriţă, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Totodată, măceşele sunt foarte eficace împotriva obezităţii, inhibând procesul de depunere a ţesutului adipos și contribuind la eliminarea unor substanţe toxice. Se recomandă o cură de 45 de zile cu un litru de infuzie de măceşe pe zi.

Măceşele sunt utilizate extern, prin aplicarea de comprese sau efectuarea de masaje locale cu infuzie de fructe, în cazuri de psoriazis, contuzii, cuperoză şi dermatoze alergice

Bun calmant în cazul hemoragiilor menstruale

751 6 2Măceşele sunt utile în oprirea hemoragiilor uterine, în caz de leucoree, dismenoree, gonoree, recomandându-se utilizarea infuziei. În cazul hemoragiilor menstruale, se pot administra câte șase linguri cu pulbere de fructe pe zi, prevenind astfel crampele, regularizând activitatea hormonală şi compensând pierderile de sânge care pot provoca vertij şi stări de slăbiciune. Demn de menţionat este faptul că, grație gustului lor plăcut, măceșele pot fi preparate și ca vin sau lichior și, de asemenea, pot fi utilizate în diverse preparate culinare.