Main menu

header

754 8 2de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Din cele mai vechi timpuri, tămăduitorii din China au considerat lucerna drept cel mai puternic fortifiant al sistemului imunitar, echilibrând capacitatea fizică a organismului. Dar virtuțile sale cu totul extraordinare nu se opresc aici.

Ţine osteoporoza departe

În orice anotimp al anului, spun specialiștii, este binevenită o cură cu ceai de lucernă, acesta având rolul de a ajuta la detoxifierea și stimularea funcției ficatului. Pentru început, se pun la uscat frunze și flori, care ulterior se macină sub formă de pulbere. Peste două lingurițe cu pulbere se toarnă 300 ml apă clocotită și se lasă la infuzat timp de zece minute. Ulterior, se strecoară și se consumă imediat. Tratamentul este foarte util și în infecțiile urinare și ale prostatei, caz în care cura durează două luni. Dar lucerna este de mare ajutor și doamnelor care suferă de osteoporoză. În acest sens, o lingură cu plantă uscată se opăreşte cu 400 ml apă clocotită, se infuzează în termos timp de 30-40 de minute şi se strecoară. Se consumă un pahar cu infuzie încălzită dimineaţa, pe nemâncate, timp de o lună. După o pauză de trei luni, cura se repetă.

Conţine vitamina U, care preîntâmpină ulcerul

În caz de răni greu vindecabile, lucerna este un ajutor prețios. Luați un pumn cu frunze uscate și măcinați cu ajutorul râșniței. Pulberea obținută se păstrează într-un borcan închis la culoare, dar nu mai mult de 30 de zile. Se administrează două lingurițe, înainte de micul dejun și de cină. Pentru efect maxim, în timpul curei se administrează și o cană cu ceai de lucernă pe zi. Studiile au demonstrat că lucerna poate preveni creşterea nivelului colesterolului şi depunerea grăsimilor pe artere. Mai mult, în frunzele de lucernă se găseşte o substanţă, aşa-numita „vitamină U”, al cărei rol este să prevină apariția ulcerului. Potrivit specialiștilor, în cazul consumării lucernei înainte de masă, funcţiile gastrointestinale sunt ajutate, deoarece lucerna facilitează eliberarea unor compuşi gastrici care ajută digestia. În egală măsură, lucerna poate ajuta și la asimilarea substanţelor nutritive din alimente dacă este consumată la sfârşitul mesei.

Dizolvă rapid cheagurile de sânge

Considerată de unii Cenușăreasa grădinii, lucerna este o bogăție de vitamine, respectiv B6, E şi D, precum şi calciu, magneziu, fosfor şi potasiu, care ajută la păstrarea unui sistem osos puternic şi o dantură sănătoasă. Motiv pentru care se recomandă consumul zilnic dimineața și seara a unei căni cu infuzie de lucernă, timp de două săptămâni. Cura este foarte bună și pentru copii. Dar tot lucerna are o cantitate importantă de vitamine care ajută la dizolvarea cheagurilor din sânge şi care previn sângerările abundente. În acest sens, dacă ați suferit o intervenţie chirurgicală sau aveți menstruaţie abundentă ori o rană care se închide mai greu, administrați zilnic cinci picături de tinctură, dizolvate în 50 ml apă. Infuzia de lucernă este la rândul său utilă celor care au probleme de coagulare a sângelui sau boli cardiace. Totodată, planta conține o cantitate uriașă de clorofilă, substanţă cu un puternic efect antimicrobian şi antifungic. Împotriva rănilor deschise, aplicați o cataplasmă cu plantă proaspăt zdrobită.

Persoanele care au suferit de lupus eritematos sistemic nu au voie să consume remedii pe bază de seminţe sau de pulbere de lucernă, deoarece acestea pot redeclanşa boala