Main menu

header

755 6 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Foarte rezistentă la secetă, foarte apreciată pentru proprietatea de a purifica apa, ca și pentru calitățile care o fac un vindecător de tradiție, moringa vine din cultura medicinei naturiste asiatice, peste 1.300 de studii atestându-i calităţile.

Cocteil de antioxidanți, vitamine și minerale

Moringa este considerată în primul rând o plantă care combate deficiențele nutriționale. Potrivit studiilor, comparând gram cu gram, moringa conţine de două ori mai multe proteine decât iaurtul, de patru ori mai multă vitamina A decât morcovii, de trei ori mai mult potasiu decât bananele, de patru ori mai mult calciu decât laptele de vacă și de șapte ori mai multă vitamina C decât portocalele, notează webmd.com. Acesta este şi motivul pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii foloseşte moringa ca supliment pentru dietele sărace în calorii şi prevenirea deficiențelor nutriționale. Fiecare componentă a plantei poate fi utilizată, indiferent că este consumată sub forma unui ceai plin de antioxidanţi, în smoothie-uri ori transformată în ulei.

Combate inflamațiile

755 6 2Moringa creşte în special în Munţii Himalaya şi în anumite zone din India şi Africa. Planta are peste 90 de compuşi protectori pentru organism, inclusiv flavonoide şi acid fenolic. În aceste condiții, este redutabilă pe direcția combaterii inflamațiilor, fiind de folos împotriva artritei, astmului, alergiilor, altor afecțiuni care implică inflamații. Potrivit unui raport publicat în „Asian Pacific Journal of Cancer Prevention”, moringa conţine o combinaţie de aminoacizi esenţiali, antioxidanţi şi compuşi antibacterieni naturali ce acţionează în acelaşi mod cu al pastilelor antiinflamatorii. Moringa se vinde sub formă de pudră sau de capsule. Nu există o doză minimă recomandată, dar în general specialiştii susţin că trebuie respectată doza maximă recomandată, de șase grame pe zi, în cure de trei săptămâni, după care se face pauză.

Atenuează simptomele menopauzei

Frunzele de moringa sunt bogate în compuşi antiîmbătrânire, care scad efectele stresului oxidativ. Aceste substanţe sunt asociate cu un risc redus de dezvoltare a unor boli cronice precum cancerul de stomac, plămâni ori colon. De asemenea, pudra de moringa este creditată cu capacitatea de a combate hipertensiunea, diabetul, scăderea acuităţii vizuale cauzate de îmbătrânire. Un studiu publicat în „Journal of Food Science and Technology” a atestat efectele plantei asupra nivelului stresului oxidativ în cazul femeilor aflate la menopauză. Rezultatele au arătat că suplimentele cu moringa au determinat o creştere semnificativă a antioxidanţilor în organism, dar şi o scădere semnificativă a markerilor stresului oxidativ. Specialiștii recomandă ca la început să fie administrată câte o jumătate de lingură cu pudră de moringa în primele trei-cinci zile consecutive, apoi se creşte treptat doza în următoarele două săptămâni, pentru ca organismul să se adapteze. Atenție! Suplimentele și pudra de moringa nu se administrează pe stomacul gol!

Folosită contra retenţiei de lichide

Pe segmentul aparatului digestiv, moringa se remarcă în sistemele străvechi de medicină care recomandă planta pentru a preveni sau a trata ulcerele stomacale, bolile de ficat, afecţiunile rinichilor, problemele digestive. Uleiul de moringa este folosit pentru îmbunătăţirea funcţiilor ficatului şi, mai ales, pentru cea de detoxifiere a corpului şi eliminarea substanţelor toxice, cum sunt metalele grele. Mai mult, moringa este folosită şi împotriva pietrelor la rinichi, a infecţiilor tractului urinar, constipaţiei, retenţiei de lichide şi diareei. Totodată, moringa conţine acid clorogenic, care, potrivit studiilor, ajută la ţinerea sub control a nivelului zahărului din sânge şi permite celulelor să atragă sau să elibereze glucoza în funcţie de nevoile corpului. Această abilitate transformă moringa într-un antidiabetic natural.

Luptă cu schimbările de dispoziție

De veacuri, moringa a fost utilizată ca afrodisiac natural, pentru a creşte performanţa sexuală. De asemenea, planta susține sistemul imunitar și reprezintă o sursă bogată de triptofan, un aminoacid foarte important care produce inclusiv serotonina, „hormonul fericirii”. Planta a demonstrat, pe parcursul testelor pe animale de laborator, efectele pozitive asupra funcționării glandei tiroide și capacitatea de a declanșa procesele care produc mai multă energie, care luptă cu schimbările de dispoziție și cu stresul. Moringa poate fi administrată și sub formă de ceai, o linguriță la o cană cu apă caldă, care se lasă la infuzat zece minute. Cel mai bun ceai, din punct de vedere al densităţii nutrienţilor, este cel organic, în care frunzele au fost uscate la temperaturi scăzute, lucru ce ajută la prezervarea compuşilor. Atenție! Frunzele nu se fierb!

Hrăneşte pielea

Moringa are compuşi naturali antibacterieni, antifungici şi antivirali ce protejează pielea de diverse forme de infecţie. Cele mai întâlnite utilizări în tratarea pielii includ reducerea infecţiilor fungice (ciuperca piciorului), eliminarea mirosului neplăcut, reducerea inflamaţiei asociate cu acneea, tratarea pungilor de puroi şi a abceselor, eliminarea mătreții, tratament împotriva gingivitelor şi accelerarea vindecării înţepăturilor de insecte, a arsurilor, precum şi a rănilor deschise. Uleiul de moringa se aplică direct pe piele, fiind folosit ca agent astringent și pentru distrugerea bacteriilor. Poate fi utilizat regulat, ca hidratant al pielii, restabilindu-i acesteia bariera protectoare naturală.

Redă forța și strălucirea părului

În același timp, produsele cosmetice pe bază de moringa fac minuni pentru păr. „Foarte mulți dintre clienții mei caută formule naturale pentru a-și menține în cea mai bună formă podoaba capilară, iar moringa este cel mai bun început pe acest drum. Este un ingredient de excepție grație prezenței mineralelor cum este zincul, esențial pentru părul sănătos, și antioxidanți care stimulează producerea de keratină. Moringa redă forța și strălucirea părului, îi susține creșterea și îl repară”, susține stilistul Theo Bambacas, de la salonul Supernatural, din Londra.

Atenție! În timpul sarcinii sau alăptării este mai bine să evitaţi moringa, întrucât nu există suficiente studii care să demonstreze că este în totalitate sigură.

Fără efecte secundare

Moringa este folosită în medicina ayurverda de peste 3.000 de ani. Datorită faptului că este complet naturală şi nu conţine aditivi chimici, dacă este procurată din surse certificate, folosirea plantei, indiferent că este administrată intern sau utilizată extern, este bine tolerată de corpul uman și nu cauzează efecte secundare. Frunzele, fructele, uleiul şi seminţele plantei pot fi achiziţionate din magazinele de profil.