Main menu

header

756 8 1de Elena Marinescu şi Daniel Alexandrescu

Tusea este unul dintre cele mai des întâlnite simptome fie în afecțiunile de sezon, cum sunt faringitele, amigdalitele, traheo-bronșitele sau pneumoniile, fie în afecțiunile cronice, ca astmul bronșic, bronhopneumopatiile cronice, emfizemul pulmonar. În toate aceste situații, pe lângă medicația recomandată de medic, se poate apela la remedii naturiste aflate la îndemâna oricui.

Decoct dintr-o ceapă și două-trei nuci

Una dintre cele mai folosite reţete în medicina naturistă are la bază ceapa, din care se prepară un suc stors din aproximativ 100 g ceapă coaptă în spuză, din care se beau câte două-trei linguri. De asemenea, se poate consuma un decoct dintr-o ceapă și două-trei nuci, fierte în 300 ml apă timp de zece minute. Se beau două-trei căni pe zi. O altă variantă poate fi decoctul preparat din foile uscate de la trei-patru cepe și septurile care separă miezul de la cinci-şase nuci. În ambele forme, ceaiul se lasă la răcit și se consumă călduț, îndulcit cu miere (se va pune în ceai numai după ce s-a răcit, pentru a evita degradarea unor vitamine și enzime pe care le conține, de exemplu vitamina C). Pentru tusea seacă se recomandă aportul de lichide în cantități mai mari decât de obicei. Specialiştii fitoterapeuţi susţin că ceapa ameliorează tusea, dar şi durerile în gât şi durerile de cap cauzate de sinuzită.

Sirop de pătlagină

Renumit în tratarea tusei atât la copii, cât şi la adulţi, siropul de pătlagină se poate prepara în casă şi se păstrează la rece, în sticle de culoare închisă. Într-un borcan se pun straturi alternative de plantă şi zahăr sau miere. Când siropul s-a lăsat pe fundul borcanului, acesta se aşază pe un prosop într-un vas cu apă şi se fierbe pentru sterilizare timp de aproximativ 30 de minute, după ce apa dă în clocot. La nevoie, adulţii pot lua câte o lingură de trei ori pe zi şi copiii câte o linguriţă de trei ori pe zi.

Gargară cu ceai de tei şi bicarbonat de sodiu

Amestecat cu bicarbonat de sodiu, ceaiul de tei este folosit pentru gargară şi poate trata cu succes amigdalele inflamate şi tusea convulsivă. În plus, ceaiul de tei are şi un efect uşor sedativ care ajută la calmarea iritaţiilor produse de tuse, dar şi la combaterea tulburărilor de somn. Siropul din muguri de brad este un bun tratament pentru tuse, antiseptic şi un foarte bun tonic al funcţiei pulmonare. Ajută la combaterea tusei şi a bronşitei, fiind util în combaterea virozelor respiratorii sau a faringo-amigdalitelor. Tot pentru combaterea tusei, în special seacă, se pot administra: decoctul de scai vânăt, infuzia de muguri de pin, flori de tei, cimbrișor sălbatic sau cimbru de cultură. Salvia și nalba au efecte emoliente, la fel și rădăcina de lemn dulce. Se poate prepara un decoct din acest amestec. Pentru a încuraja expectoraţia mucusului, tusea umedă are nevoie de expectorante şi preparate cu efect de fluidificare, precum extractul de ciuboţica-cucului. Pentru obţinerea unui efect calmant, decongestiv şi mucolitic se recomandă siropuri cu extract de iederă, tei sau pin.

Supă de pui

Un remediu foarte eficient, dar și foarte plăcut la gust, îl reprezintă supa de pui. Pentru un efect optim trebuie preparată cu morcov, ceapă, cartof dulce, pătrunjel și țelină. Atât ceapa, cât și cartoful dulce sunt cunoscute drept leacuri gastronomice împotriva tusei, iar carnea de pui conține un aminoacid esențial numit cisteină, care are efect antiinflamator și calmează tusea. Supa va fi fiartă cel puțin două ore la foc mic. Apiterapia recomandă miere (4 linguri) amestecată cu 4 linguri cu unt şi 100 ml alcool rafinat 30º, din care se ia câte o lingură dimineaţa, pe nemâncate, sau propolis mărunţit (1 linguriţă la 250 ml apă), se fierbe până scade la jumătate, se îndulceşte cu două linguri cu miere şi se iau câte trei linguriţe pe zi.

Hrean cu miere

Rădăcina de hrean este unul dintre remediile naturiste pentru tuse, având totodată proprietăţi stimulente ale procesului de nutriţie, purgative, diuretice, expectorante, antibiotice sau antispastice. Pentru calmarea tusei se recomandă rădăcina de hrean dată prin răzătoare, iar pentru un efect mai bun, se recomandă amestecarea acesteia cu miere de albine. Cantităţile de hrean şi miere trebuie să fie în proporţie de 1 la 1.

Suc de ridiche neagră

756 8 2Un alt remediu bun pentru combaterea tusei este sucul de ridiche neagră. Se scobește o ridiche neagră și se pune în ea o lingură cu miere, pentru trei-patru ore. Sucul format se consumă ca atare sau diluat în ceai. Trebuie folosit cu prudență de persoanele cu hiperaciditate gastrică. Ciocolata amăruie, cacaua fierbinte și ceaiul verde pot calma tusea, datorită unei substanțe bronhodilatatoare pe care o conțin. Aceasta este teobromina, care inhibă reflexele vagale responsabile pentru declanșarea tusei. Aplicate la nivelul gâtului și pieptului, cataplasmele pot reduce intensitatea și frecvența acceselor de tuse. Se pot folosi felii de cartof, frunze de varză dulce, hrean ras diluat într-o soluție alcoolică slabă sau sare grunjoasă încălzită, precum şi răşină de brad topită în ceară (părţi egale) ori cataplasme calde cu făină de muştar, cu făină de in sau frunze proaspete de brânca ursului. Totodată, pentru uz extern se pot utiliza comprese cu bitter suedez aplicate pe piept, după ungere prealabilă cu alifie de gălbenele.