Main menu

header

757 6 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Pomenit în scrierile sfinte creștine, dar și în cele musulmane, fiind considerat un medicament sfânt, de 5.000 de ani, chimenul continuă să uimească și să vindece chiar şi acolo unde toate încercările s-au dovedit a fi fără de folos. Iată care sunt afecțiunile cărora le puteți face faţă cu brio doar folosind micuța sămânță.

Sunteţi apatici, nu vă intră nimeni în voie? Folosiţi tinctura de chimen!

În ultima perioadă sunteți din ce în ce mai apatici și pare că nimeni nu vă intră în voie? Apelați la ajutorul tincturii de chimen, un prieten adevărat și pentru persoanele care nu se pot concentra. Modul de preparare este următorul: se pun într-un borcan 10 linguri cu pulbere de seminţe, care se acoperă cu 400 ml alcool alimentar, amestecând continuu. Când întreaga masă de pulbere a fost acoperită, se închide borcanul ermetic. Se lasă la macerat pentru o perioadă de 12 zile, apoi preparatul se strecoară și se adaugă 10 picături de ulei volatil de chimen. Aveți grijă să agitați foarte bine. Extractul astfel obţinut se depozitează în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează o linguriţă de patru ori pe zi, în cure de una-trei luni.

Combate gazele

Chimenul este un excelent remediu pentru cei care suferă de balonări excesive. Recent, specialiștii au dovedit că, pe lângă efectul antispastic, care combate gazele, are un efect d e stimulare a enzimelor pancreatice, care ajută la asimilarea alimentelor indigeste. În plus, efectul antimicrobian datorat uleiurilor eterice este util în cazul dezechilibrelor în flora digestivă, diaree, toxiinfecții. În acest caz se recomandă infuzia de chimen, care se prepară astfel: într-o cană cu apă clocotită se pun două linguriţe cu seminţe de chimen. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se filtrează. Pentru efectul maxim dorit, infuzia se consumă cât de caldă suportați. Acest preparat are, totodată, și capacitatea de a scădea colesterolul rău.

Elimină viermii intestinali

757 6 2La rândul său, ceaiul de chimen reglează ritmul cardiac, ajută la eliminarea viermilor intestinali și la absorbția fierului în organism, stimulează secreția lactației prin conținutul de fitoestrogeni, îmbunătățește calitatea laptelui matern, calmează inflamațiile sânilor în timpul alăptării. Modul de preparare este următorul: la 250 ml apă fierbinte se pune o linguriță și jumătate cu semințe. Preparatul se bea fracționat, de trei ori pe parcursul unei zile. Tot chimenul reușește să le ajute și pe doamnele care au sânii inflamați și este util și împotriva umflăturilor. În acest sens, se vor face comprese cu semințe fierte de chimen și amestecate cu smântână. Cu totul excepțional este chimenul și în cazul colonului iritabil, o afecțiune întâlnită tot mai des în ultima perioadă, îndepărtând neplăcutele simptome. Pentru a reabilita starea colonului se consumă zilnic două-trei căni cu infuzie de chimen. Tratamentul se face timp de patru săptămâni, cu cinci-şapte zile de pauză, şi are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajutând la echilibrarea florei intestinale. De asemenea, puterea chimenului pune pe fugă și viermii intestinali. Se administrează două-cinci picături de ulei volatil de chimen, de trei ori pe zi. Tratamentul durează trei săptămâni. Se poate relua, la nevoie, după alte 21 de zile de pauză. Totodată, aburul degajat de infuzia de chimen vă ușurează respirația, atunci când aveți nasul înfundat.

Păstrează senzaţia de saţietate, suprimând foamea

Ați acumulat câteva kilograme în plus și ați încercat toate metodele, dar nu le puteți da jos? Cu siguranță, nu ați folosit și chimenul. Specialiștii afirmă că, pentru a accelera procesul de slăbire, e necesar ca în fiecare zi să consumați trei căni cu ceai de chimen, împărțite astfel: prima cană se consumă dimineața, pe stomacul gol, a doua înainte de masă și a treia cană cu ceai se va administra imediat după cină. Efectele sunt cu adevărat remarcabile. În plus, tot chimenul este cel care are capacitatea de a suprima foamea, dar și pofta pentru alimentele procesate. Tot ce trebuie să faceți este să consumați zilnic o cană cu ceai de chimen și vă veți păstra senzația de sațietate pentru o perioadă mult mai lungă de timp.

Ține departe colita

Persoanele suferinde de colită pot să-și amelioreze rapid simptomele, folosind cu toată încrederea pulberea de semințe de chimen, în amestec cu pulbere de frunze de mentă, în proporții egale. Se administrează patru-șase lingurițe din această combinație pe zi, în cure de două săptămâni. Rezultatul este excepţional, grație calităților antiseptice și antiinflamatoare ale celor două plante medicinale. Dacă aveţi probleme cu secreţia de bilă sau cu excesul de suc gastric, se recomandă administrarea zilnică a patru linguriţe din combinaţia de pulbere de chimen şi mentă, ambele în proporţii egale. Plantele trebuie să fie proaspăt măcinate, pentru a avea un conţinut maxim de uleiuri volatile.

Studiile au arătat că doar două grame de pulbere de chimen luate pe zi au ca rezultat micșorarea rezistenței la insulină

Înlătură greţurile matinale ale femeilor însărcinate

Așteptați venirea pe lume a unui bebeluș, însă grețurile din fiecare dimineață nu vă lasă să fiți fericite pe deplin? Doamnelor, prietenul dumneavoastră este ceaiul de chimen. Nu trebuie decât să-l consumați dimineața, în loc de cafea, și veți vedea viața în roz. Atenție! Nu beți în exces acest produs, pentru că poate produce avort spontan! În plus, tot ceaiul de chimen elimină și colicii la cei mici. În acest caz, îl puteți administra bebelușilor, dar în cantități mici. Chiar dacă ceaiul de chimen este benefic pentru sănătate, trebuie să aveți grijă că un consum în exces vă poate da viața peste cap. În consecință, specialiștii în fitoterapie spun că nu trebuie să depășiți consumul a trei căni pe zi, în caz contrar vor apărea efectele adverse. Printre acestea se numără arsurile la stomac sau sângerări abundente în timpul menstruației. Nu folosiți niciodată ceaiul de chimen în combinație cu alte tratamente fotosensibile, anticoncepționale, pentru tiroidă sau alte medicamente hormonale. Ceaiul de chi- men este contraindicat celor cu probleme hormonale!