Main menu

header

758 6 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Peninsula scandinavă nu este magică doar pentru că acolo se află satul lui Moș Crăciun. Acest tărâm al nopților polare și al iernilor nesfârșite este, totodată, și locul unde medicina populară se bucură de mare cinste și acum. Iată care sunt cele mai vechi remedii păstrate și folosite de localnici din vremuri îndepărtate.

Aruncatul în apă cu gheață stimulează imunitatea

Întrucât gheața și zăpada le sunt prietenii cei mai buni, scandinavii au învățat să le folosească din cele mai vechi timpuri pentru a trata multe afecțiuni. Bătrânii spun că atunci când o persoană tușește, trebuie să i se răcească tălpile cu gheață, apoi să fie încălzite, cu o sticlă cu apă cât mai fierbinte. În cazul degerăturilor, se masează zona cu probleme cu zăpadă cât mai curată, până ce pielea va reveni la culoarea inițială. Și vânătăile, dar și umflăturile au ca remediu extraordinar gheața. În acest sens, pisați bine gheața, apoi puneți într-o pânză mai groasă și așezați pe zona cu probleme. Nu în ultimul rând, scandinavii au mereu imunitatea crescută pentru că își masează cu zăpadă întregul corp și se aruncă în apa înghețată. Întrucât din pădurile din Scandinavia nu lipsește niciodată pinul, e lesne de înțeles că remediile preparate din acesta vor fi mereu la înălțime. Iar pinul s-a dovedit de-a lungul timpului remarcabil în primul rând pentru bolile de plămâni. În acest caz, turnați un litru de apă clocotită peste șapte linguri cu muguri de pin mărunţiţi. Lăsați să se infuzeze trei ore, acoperind vasul și consumați trei căni pe zi. Remediul este bun și pentru cei care suferă de reumatism sau tocmai au ieșit din convalescență.

În caz de mâncărimi, masaţi locul cu cenuşă obţinută din coajă arsă de mesteacăn

758 6 2Din farmacia oferită de natură scandinavilor nu lipsesc nici remediile cu mesteacăn, o adevărată minune pentru prevenirea și tratarea bolilor de rinichi sau a vezicii urinare, fie că e vorba despre nisip, calculi, infecții, edeme sau retenție de apă. În 300 ml apă se pune la infuzat o lingură cu flori de mesteacăn și se lasă câteva minute. Se consumă de-a lungul unei zile. Beți în timpul tratamentului multă apă. Dacă suferiți de furuncule, aplicați pe zona afectată un strat subțire de coajă de mesteacăn. Aveți probleme cu podoaba capilară? Părul nu mai crește? Folosiți cu toată încrederea apa de mesteacăn. Umpleți un borcan cu frunze de mesteacăn, apoi turnați apă caldă și închideți vasul. Lăsați între opt şi zece ore, agitând în această perioadă. Ulterior, strecurați și folosiți lichidul obținut pentru a masa rădăcinile părului. Nu clătiți. Persoanele care suferă de acnee, coșuri, pete sau infecții fungice pot să folosească seva de mesteacăn cu care vor tampona de câteva ori pe zi locurile afectate. Nu în ultimul rând, mesteacănul este de folos celor care suferă de mâncărimi sau au pielea iritată. În acest sens, se masează locul cu cenușă obţinută din coajă arsă de mesteacăn.

Unguentul din rășină de molid, bun pentru inflamațiile articulare

Unul dintre remediile cu care se mândresc locuitorii Scandinaviei este unguentul obținut din rășină de molid. Modul de preparare este următorul: amestecați într-un vas bine încălzit, până ce se va omogeniza foarte bine, cinci părți unt proaspăt, o parte rășină de molid și o parte ceară de albine. Turnați preparatul obținut în cutii de cremă și păstrați la rece. Grație proprietăților sale puternic antimicrobiene şi reparatoare, acesta este excepţional în tratarea inflamaţiilor articulare, a rigidităţii musculare, a bolilor de piele, respectiv ulcere, infecţii, cruste, erupţii.

Fulgii de ovăz vă scapă de constipație

758 6 3Tot din Scandinavia a rămas, peste timp, și un remediu util în constipație. Este vorba despre o fiertură caldă, obținută din fulgi de ovăz și apă. O băutură specifică ţărilor nordice, despre care se spune că nu lipseşte din nicio casă este akvavitul. Modul de preparare este următorul: folosiți o sticlă de un litru, în care introduceți anason, chimen, fenicul și semințe de mărar, o linguriță cu fiecare plantă. Ulterior, până se umple sticla, turnați alcool și lăsați să se filtreze câteva zile. Puteți pune și câteva linguri cu zahăr, pentru a face băutura mai dulce. Acest remediu este foarte bun împotriva durerilor de spate sau a celor de picioare cauzate de gută, caz în care se fricționează bine locul afectat. De asemenea, dacă vă doare gâtul sau sunteți răgușiți, fricționați bine gâtul cu akvavit. În același timp, consumați dimineaţa, pe stoma- cul gol, o lingură cu preparat. Acest produs li se recomandă și persoanelor în vârstă, fiind un excelent întăritor, dar și energizant, care vor trebui să administreze trei linguriţe pe zi, înainte de masă. O lingură cu akvavit, consumată în fiecare dimineaţa, dizolvă şi elimină pietrele la rinichi, dar și paraziţii intestinali. Nu în ultimul rând, dacă vă doare capul, puneți comprese înmuiate în akvavit pe frunte şi pe tâmple.

Împotriva furunculelor, se pune o bucată de slănină proaspătă pe furuncul, până coace şi se sparge

Infuzia de angelică taie pofta de alcool

Simbol al nordului, angelica este un alt leac de excepție al scandinavilor. Cine este slăbit după o boală se va întrema repede dacă va consuma o linguriță cu tinctură amestecată cu miere, același remediu fiind util și împotriva durerilor de gât. La rândul său, decoctul de angelică vindecă răcelile, bronşitele și pneumoniile. Se consumă o cană pe zi cu decoct de plantă, obținută astfel: o linguriţă cu pulbere de angelică se fierbe într-o cană cu apă, două minute, apoi se lasă la infuzat alte 20 de minute și se strecoară. Rădăcina de angelică uscată şi pisată are rolul de a ușura digestia şi de a stimula pofta de mâncare. Se consumă una-două linguri pe zi, cu puţină apă sau ceai. Pentru cei dependenți de alcool, angelica poate face minuni. Se consumă o cană cu infuzie, obținută prin opărirea unei lingurițe cu plantă la o cană cu apă, care se lasă la infuzat zece minute. Binefăcătoare pentru pancreas este tinctura de pulbere de lichean de piatră, din care se consumă patru lingurițe pe zi, pe stomacul gol. Împotriva laringitelor, a traheitelor și a bronșitelor, se recomandă ceaiul din pulbere de lichean de piatră. Modul de preparare este următorul: o linguriţă cu pulbere se fierbe cinci minute într-o cană cu apă, apoi se lasă acoperit, până la răcire. Se strecoară şi se adaugă un vârf de cuţit cu bicarbonat. Se consumă două-trei căni cu ceai pe zi.