Main menu

header

759 6 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Din grupul bolilor reumatice, spondiloza cervicală are frecvența cea mai mare, cu incidență maximă între 60 şi 75 de ani. Întâlnită mai ales în rândul femeilor și accentuată de frig și de umezeală, spondiloza cervicală este genetică, dar poate fi provocată şi de pozițiile vicioase ale coloanei cervicale sau microtraumatismele locale. Cum să țineți în frâu această boală care trebuie luată în seamă de la primele simptome, aflați de la doctor Țuțu Codruț, specialist în apifitoterapie și acupunctură.

„Obezitatea și sedentarismul supun coloana la tensiune”

759 6 2- În ultima perioadă, din ce în ce mai multe persoane se plâng că suferă de spondiloză cervicală. Cât de periculoasă este boala și care sunt cauzele apariției acesteia?

- Spondiloza apare ca urmare a înaintării în vârstă, pentru că oasele și ligamentele din coloana vertebrală se uzează și își pierd din rezistență. În afară de această cauză principală, îmbătrânirea, mai există și alte motive care o favorizează, printre care cauzele genetice. Dacă în familia unei persoane există cazuri cu spondiloză, există șanse mai mari ca și aceasta să sufere de această afecțiune. De asemenea, spondiloza se poate instala ca urmare a unor vătămări bruște sau neașteptate, ca urmare a unei activități care necesită efort fizic, precum sportul, sau după ce ați suferit un accident rutier. Alte cauze ale apariției spondilozei sunt obezitatea, sedentarismul, realizarea frecventă a unor mișcări care supun coloana vertebrală la tensiune, precum conducerea mașinii fără pauză pe parcursul mai multor ore sau ridicarea de obiecte foarte grele în mod constant.

- Care este primul simptom care trebuie să dea de gândit?

- Durerea. În cazul spondilozei cervicale, se va resimți durere în zona gâtului, respectiv a cefei. La început, aceasta poate fi mai intensă dacă persoana stă mult timp în picioare sau e obosită și poate dispărea, pe moment, dacă se odihnește. Dacă însă durerea este neglijată, atunci poate persista perioade lungi de timp. Alte simptome ale spondilozei sunt durerile de cap, stări de amețeală, probleme în menținerea echilibrului, înțepenirea gâtului, urmată de dificultăți în mișcarea membrelor sau a coloanei vertebrale, furnicături la nivelul brațelor, umerilor sau al altor zone care pot fi afectate. Dacă suferiți de spondiloză cervicală este posibil ca, la un moment dat, să vă dați seama că forța brațelor a scăzut, deoarece această afecțiune poate genera și tulburări motorii. Din acest motiv, este recomandat să nu ignorați eventualele semne.

„Ţineți o cură de șase luni cu tinctură de urzică”

759 6 3- Există remedii naturale care pot ajuta la ameliorarea spondilozei cervicale?

- Se pot consuma zilnic trei căni cu ceai de coada-calului, în amestec cu ceai de urzică. Pentru efect maxim, în fiecare cană cu ceai se pune o lingură cu bitter suedez. De asemenea, se face cură cu tinctură de urzică timp de șase luni, 10 picături dizolvate într-o cană cu ceai, de trei ori pe zi. Întrucât este bogat în potasiu, mărul este recomandat în toate afecțiunile care privesc sistemul osos. Trei felii de măr necurățate de coajă se fierb într-un litru de apă timp de 15 minute. Un unguent bun se poate prepara din 200 g frunze măcinate de dafin în 200 g apă rece, timp de 24 de ore. Se strecoară și se adaugă 200 g grăsime de porc. Se pun la fiert timp de patru ore, apoi se strecoară prin tifon și se amestecă foarte bine. Se face un masaj uşor cu acest unguent, seara, înainte de culcare, apoi se învelește locul cu un prosop încălzit. Preparatul este bun și în reumatismul cronic. O plantă dată uitării de multă lume, dar foarte bună pentru a trata spondiloza cervicală este brusturele. Frunza proaspăt culeasă se pune seara, înainte de culcare, să stea 10-15 minute în spirt medicinal, până când se impregnează bine. Se pune apoi pe ceafă o pânză subţire, peste care se aplică frunza bine scursă. Peste aceasta se adaugă o altă pânză şi se fixează bine pe ceafă, unde se ţine până dimineaţa. Tratamentul nu trebuie să depăşească patru zile la rând. Preparatul este recomandat şi pentru discopatia lombară sau reumatism. De asemenea, puteți folosi și comprese cu infuzie de brusture. În acest sens, într-o cană cu apă fiartă se pun două linguri cu rădăcină de brusture mărunțită. Se lasă la infuzat un sfert de oră și în acest preparat se îmbibă un tifon, care se aplică pe locul dureros. Tot pentru a înlătura durerile provocate de spondiloza cervicală, amestecați în cantități egale mesteacăn cu frasin, troscot și traista-ciobanului. Se pun patru lingurițe la un litru de apă, se lasă la infuzat două minute, se strecoară și se consumă îndulcit cu miere. De asemenea, puteți folosi cu succes și infuzie preparată din scorțișoară, ghimbir și mușețel în părți egale. Se pun patru lingurițe cu amestec la un litru de apă, se lasă la infuzat două minute, se strecoară și se consumă două-trei căni pe zi.

759 6 4- Poate fi de folos acupunctura în ameliorarea durerilor cervicale?

- Acupunctura este una dintre cele mai vechi metode care tratează spondiloza cervicală, împreună cu plantele. Sunt puncte care stimulează relaxarea musculară, refac articulațiile intervertebrale, tonifică ligamentele intervertebrale și revitalizează metabolismul local. Numărul de ședințe variază de la persoană la persoană, în funcție de cât de avansată este boala. Pot beneficia de acupunctură pacienți de orice vârstă, începând cu copii de la 2 ani. Pentru efect maxim, se combină acupunctura cu focul tibetan. Tratamentul reduce amețelile, durerea din zona cervicală, cea de cap și celelalte simptome asociate spondilozei cervicale.

Nu ridicați greutăți foarte mari și nu vă supuneți des coloana și gâtul la eforturi

Poziția incorectă a corpului, menținerea gâtului prea aplecat sau dormitul pe o pernă prea înaltă pot cauza dureri de spate și de gât și, implicit, pot favoriza apariția spondilozei

„Evitaţi alimentele cu grăsimi saturate şi consumaţi multă apă“

- Suferinzii de spondiloză cervicală trebuie să aibă o dietă anume?

- Se recomandă o alimentaţie bogată în alimente care conţin magneziu, calciu, fibre, vitamina D, acizi graşi, Omega 3 şi antioxidanţi. Este foarte util consumul de legume cu frunze verzi, ulei de peşte, nuci, legume, produse pe bază de soia şi cereale integrale. Trebuie consumată cât mai multă apă pentru evitarea deshidratării organismului şi a echilibrului de electroliţi din organism. Tot în cazul durerilor cervicale, trebuie evitate alimentele cu grăsimi saturate, deoarece acestea determină instalarea inflamaţiilor. În plus, relaxarea constantă a mușchilor gâtului prin exerciții specifice poate nu doar să prevină apariția spondilozei cervicale, ci și să combată durerile deja instalate. Exerciţiile sunt ușoare și presupun rotirea gâtului în lateral, aplecarea capului în față și lăsarea pe spate, ridicarea și lăsarea umerilor, rotirea umerilor cu mâinile în șolduri, ridicarea genunchiului la piept și apropierea frunții de acesta. Atenție! Dacă intervine orice jenă, se oprește exercițiul. Dacă simțiți că nu le puteți face, nu vă forțați.