Main menu

header

762 7 3de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Delicioși, plini de antioxidanți și irezistibili în orice combinație alimentară, fragii sunt adevărate fructe-medicament, unul dintre tratamentele naturii care uimesc cercetarea modernă.

Aliat contra tusei

Fragii conţin polizaharide, flavonoizi, taninuri, vitamina C, substanţe minerale (potasiu, fier), acizi organici, acid silicic, ulei volatil. Nu este de mirare, în aceste condiții, că minunatele fructe sunt considerate de medicina populară medicamente autentice, întreaga plantă fiind, de altfel, foarte prețuită din această perspectivă. În Evul Mediu, frunzele de frag se aplicau pe muşcăturile de şarpe, iar cei care sufereau de dureri de dinţi puneau frunze de plantă zdrobite pe locurile dureroase. De asemenea, de la fragul de pădure se foloseşte şi rădăcina, din care se face un ceai eficient contra tusei.

„Medicament” pentru îmbătrânirea prematură

Fragii sunt bogaţi în vitamina C, care este cunoscută pentru stimularea sistemului imunitar, acţionând în acelaşi timp ca antioxidanți de top. Același conținut de vitamina C face din fragi un tratament eficient împotriva îmbătrânirii premature a pielii, ca și o soluție naturală pentru vindecarea rănilor şi a ciupiturilor de insecte. Totodată, un consum regulat de fragi contribuie la scăderea tensiunii arteriale şi la protejarea sănătăţii cardiovasculare. Potasiul este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că reduce stresul asupra vaselor de sânge şi a arterelor, prevenind ateroscleroza, atacul de cord şi accidentul vascular cerebral.

Diminuează aciditatea din aparatul digestiv

Atunci când consumaţi fragi pe stomacul gol, aceştia stimulează funcţia hepatică şi ajută la vindecarea daunelor cauzate de ciroză sau hepatită. În același timp, întrucât au un conținut scăzut de carbohidraţi, dar bogat în antioxidanţi, fragii sunt considerați ideali pentru reducerea riscului de diabet şi o mai bună menţinere a nivelului de zahăr din sânge. Totodată, frunzele acestei plante au fost folosite secole la rând pentru tratarea problemelor gastrointestinale, inclusiv constipaţia, diareea, greaţa şi nivelurile ridicate de aciditate din aparatul digestiv. Ceaiul din frunze de frag, preparat dintr-o linguriță cu frunze uscate la o cană cu apă clocotită, este excelent pentru stimularea apetitului şi pentru îmbunătăţirea absorbţiei nutrienţilor, fiind renumit și pentru tonificarea sistemului nervos.

Neutralizează radicalii liberi

Cu o gamă largă de flavonoide, compuşi fenolici, tianini şi proantocianide, fragii pot neutraliza radicalii liberi înainte de a induce mutaţii în celulele sănătoase. Acest aspect reduce riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer şi boli cronice. Totodată, fragii au un conţinut ridicat de apă, consumul acestor fructe generând o hidratare optimă și un plus de energie. Ceaiul din frunze de frag este indicat şi în cazurile de eczemă, întrucât planta are acțiune calmantă și antiinflamatoare, notează organicfacts.net. Cura cu fragi presupune consumul a 500 g fructe zilnic, timp de zece zile, după care se face pauză zece zile și se poate relua. Pe perioada curei, micul-dejun va consta în consumul a 150 grame de fructe, iar restul se va împărți în două doze, fiecare la două ore după mese.

Persoanele care suferă de diabet nu au voie să consume mai mult de 300 de grame de fragi pe zi