Main menu

header

763 8 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Vitamina K este necesară pentru numeroase funcții ale organismului, de la coagularea sângelui la formarea și refacerea oaselor. În aceste condiții, este foarte util să știm care sunt sursele naturale din care îi putem furniza organismului această prețioasă vitamină.

Măreşte rezistența la infecţii

Vitamina K are un rol important în funcţionarea intestinelor şi ajută la transformarea glucozei în glicogen, care este stocat în ficat, susţinând funcţionarea sănă- toasă a acestuia. De asemenea, poate creşte rezistența la infecţii şi contribuie la prevenirea cancerului, care atacă învelişul organelor, precum și la longevitate. Cele trei forme de vitamina K sunt: K1, care provine din plante şi reprezintă vitamina K de origine alimentară, K2, o familie de substanţe numite menaquinone, sintetizată de o bacterie din intestine şi care se găseşte şi în unt, ficat de vacă, gălbenuş, produse fermentate din soia şi unele brânzeturi, și K3, fabricată sintetic.

Legumele și verdețurile extind lista de beneficii

Vitamina K1 se găseşte în unele alimente, printre care sparanghel, melasă de afine, conopidă, carne de pui, zarzavat cu frunze de culoare verde închis, frunze de salată, şofran şi iaurt. Pe lângă vitamina K, acestea aduc organismului multe alte beneficii. De pildă, varza kale conţine şi o cantitate considerabilă de Omega 3, este bogată în calciu, fier, cupru și potasiu. Soia conține proteine, aminoacizi, fitoestrogeni, substanţe recunoscute pentru proprietăţile benefice împotriva tumorilor. La rândul său, broccoli, pe lângă vitamina K, furnizează micronutrienţi importanți şi asigură buna funcţionare a sistemului nervos, menţine sănătatea oaselor şi previne cancerul datorită glucorafaninului conţinut. Iar ceapa verde are un efect puternic detoxifiant, antibacterian şi expectorant, precum şi proprietăţi anticoagulante, care împiedică formarea trombozelor, prevenind astfel bolile cardiovasculare.

Antibioticele, medicamentele care scad nivelul colesterolului, aspirina și anticoagulantele afectează semnificativ producerea de vitamina K la nivelul intestinelor, precum și absorbția acesteia

Lactatele susţin producerea naturală

Plantele care conţin vitamina K1 sunt lucerna, ceaiul verde, urzicile şi tărâțele de ovăz. Și dintre lactate se pot menționa surse ca sana sau kefir, care aduc florei intestinale principalele probiotice de care are nevoie. Prin echilibrul florei intestinale este asigurată și producerea naturală a vitaminei K de amintita bacterie care se găsește în mod normal în intestine. Dintre fructe, se pot menționa ca furnizori de vitamina K avocado și prunele uscate, care în plus oferă și avantajul menținerii presiunii sangvine optime grație conținutului de potasiu. Iar din lista condimentelor, un campion al beneficiilor suplimentare este busuiocul uscat, care tratează tulburările sistemului respirator, are efect tonifiant la nivelul rinichilor şi menţine sănătatea dinţilor.