Main menu

header

763 7 2de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Furnizează albinelor polen și mană și este o binefacere pentru organismul uman. Așa ar putea fi descris în doar câteva cuvinte gorunul, despre ale cărui virtuți s-a vorbit din cele mai vechi timpuri.

Adjuvant în hemoragiile uterine sau anale

Vă confruntați cu diaree, menstruație abundentă, vaginite, hemoragii uterine sau anale sau afecțiuni ale intestinelor? Apelați la ajutorul gorunului, unul dintre cele mai bune remedii pe care le-a oferit vreodată natura. Pentru tratarea stomatitelor, faringitei sau gingivitei se face gargară cu decoct preparat din trei-patru linguriţe cu scoarță mărunţită, la o cană cu apă. În cazul în care vă confruntați cu hemoroizi, transpirație excesivă a picioarelor sau degerături, se recomandă băile locale cu un decoct preparat din 20-30 g scoarţă de stejar la un litru de apă.

Întărește rădăcina părului

Dacă scaunele diareice vă dau mari bătăi de cap, consumați un decoct din pulbere de scoarță, care se prepară din două lingurițe la o cană cu apă, se fierbe un sfert de oră, apoi se lasă la infuzat câteva minute. Se strecoară și se administrează o ceașcă neîndulcită dimineața, pe stomacul gol. Același decoct este util și extern, sub formă de comprese, pentru faringite cronice și acute. Pentru degerături se fac băi la picioare în fiecare seară. De asemenea, decoctul este folositor contra căderii părului, caz în care se fac masaje la rădăcina firului de păr. În afecțiuni ale cavității bucale se poate folosi și tinctura. Preparatul se obține din 100 g ghinde și scoarță tânără care se pun într-o sticlă peste care se toarnă alcool de 70 de grade și se lasă la macerat timp de zece zile. Ulterior, se strecoară și se administrează 15 picături la o ceșcuţă cu apă cu care se face gargară. Pulberea din coajă de gorun uscată, care se aplică pe răni umede sau eczeme zemuinde, ajută la uscarea și cicatrizarea acestora.