Main menu

header

764 7 2de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Excelent calmant și vindecător, gheara-ursului e o plantă cunoscută încă din Antichitate pentru proprietăți pe care medicina modernă nu contenește să le descopere.

Elimină toxinele

În scop terapeutic, de la gheara-ursului se recoltează partea de la rădăcină până la flori. Conține săruri minerale, taninuri, zaharuri, substanţe active amare şi mucilagii, fiind astfel un tezaur de compuși benefici pentru sănătate. Astfel, gheara-ursului este utilizată în mod tradițional împotriva afecțiunilor respiratorii, ajutând, prin efectul expectorant, în tratamentul răcelilor, gripei, tuse, bronşitei şi în ameliorarea durerilor de gât. Un decoct cu rezultate excelente se prepară astfel: 10 g plantă uscată şi mărunţită se adaugă la 100 ml apă fierbinte. Se fierbe timp de zece minute, după care se filtrează. Se folosește sub formă de gargară, de mai multe ori pe zi, până la ameliorarea simptomelor. Gheara-ursului are renumele de a acționa ca un foarte bun diuretic, eliminând toxinele din corp și contribuind la calmarea sistemului digestiv. Planta întreține mucoasele membranelor tracturilor digestiv și urinar. De asemenea, gheara-ursului este utilizată pentru efectele sale antidiareice și astrigente, precum și pentru stimularea poftei de mâncare. Se poate administra la recomandarea specialistului, sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, se strecoară și se poate consuma.

Vindecă furunculele

Una dintre calitățile cele mai pregnante ale plantei este capacitatea de a trata rănile - eczeme, erupţii cutanate, furuncule, herpes şi arsuri ale pielii - pe care le vindecă fără urmă. De asemenea, este indicată, sub formă de cataplasme aplicate local, în cazuri de entorse sau vânătăi. Infuzia pentru pansarea locurilor afectate se realizează din o linguriţă cu plantă uscată pusă în 250 ml apă fierbinte. Se ţine la infuzat cinci minute, după care se filtrează şi se lasă să se răcească. Se aplică pe zona cu probleme, de mai multe ori pe zi, lăsând astringența caracteristică plantei să-și facă efectul.

PONT. Gheara-ursului este considerată o plantă care are capacitatea de a purifica sângele.