Main menu

header

768 7 3de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Spirulina este considerată un aliment-minune, întrucât este una dintre cele mai bogate surse de nutrienţi existente. Ușor de introdus în dieta de fiecare zi, această algă de excepție este deopotrivă un tonic și un vindecător.

Combate otrăvirea cu arsenic

Spirulina conţine clorofilă, proteine, aminoacizi esenţiali, vitaminele din complexul B, vitaminele C, D, A şi E, potasiu, calciu, crom, cupru, fier şi magneziu. Există sub formă de pulbere, care se poate amesteca în sucuri naturale, smoothie-uri, iaurt, prăjituri şi alte preparate, precum și sub formă de tablete și capsule. În orice variantă se administrează, spirulina este un superaliment, un antidot și un aliat al organismului în lupta cu agresiunile de fiecare zi și cu bolile secolului. De pildă, potrivit rezultatelor unor studii recente, spirulina poate trata otrăvirea cu arsenic, grație amintitei clorofile din compoziția sa, care are abilitatea de a elimina toxinele din sânge.

Aliat împotriva alergiilor

Milioane de oameni au probleme cu alergiile cauzate de praf, polen, păr de animale. Consumul de spirulină ameliorează simptomele specifice rinitei alergice, precum strănutul, congestia nazală şi mâncărimea nasului. De asemenea, potrivit datelor unui studiu derulat în Mexic, atunci când consumul regulat de spirulină este combinat cu o dietă echilibrată şi cu mişcare, nivelul presiunii arteriale este îmbunătăţit în doar câteva săptămâni. Totodată, proprietățile spirulinei au capacitatea de a controla nivelul colesterolului „rău”, acționând benefic în special în cazul persoanelor vârstnice, pentru care acumularea acestei substanțe este deosebit de periculoasă. Se recomandă consumul zilnic a 8 grame de spirulină, la indicația specialistului.

Îmbunătăţeşte memoria

Datorită unor nutrienţi din gama polizaharidelor, spirulina sporeşte activitatea sistemului imunitar. De asemenea, antioxidanții pe care îi conține fac din această algă un aliat redutabil pe direcția combaterii efectelor radicalilor liberi. În același timp, potrivit unor cercetări de anvergură, spirulina îmbunătăţeşte atât abilităţile cognitive, inclusiv memoria și concentrarea, cât şi sănătatea mentală în ansamblu. Demn de remarcat este faptul că rezultatele benefice sunt valabile atât în cazul tinerilor care au examene, cât și în cel al vârstnicilor, pe care spirulina îi protejează de afecțiuni degenerative.

Detoxifică ficatul

Spirulina energizează puternic organismul, fapt atestat de seriile de experimente care au relevat faptul că această algă are capacitatea de a menţine zahărul din sânge în parametri normali, de a furniza toți aminoacizii de care are nevoie corpul, de a îmbunătăți potenţialul de efort al musculaturii, precum și densitatea osoasă, în special prin conținutul de calciu. Totodată, fiind un excelent antioxidant, spirulina poate fi benefică în cazul persoanelor cu boli cronice de ficat, întrucât ajută la eliminarea toxinelor.

Suplimentele cu spirulină ajută la producerea de celule roşii în sânge, deficitul acestora fiind principala cauză a anemiei

Limonadă cu spirulină

Ingrediente (pentru 3 porții): 750 ml apă, sucul de la 1 lămâie, 1 lingură cu oțet din cidru de mere, 1-2 linguri cu sirop de arțar, 1/4 lingură cu spirulină pudră, cuburi de gheață.

Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-o carafă și se amestecă bine. Se servește limonada cu cuburi de gheață.