de Carmen Ciripoiu şi Nicoleta Gheorghe
Prețuit de mai toate popoarele lumii pentru că este aducător de noroc, busuiocul este și o plantă cu incredibile virtuți pentru sănătate. Excepțional calmant, acesta are și acțiune antibiotică, antimicrobiană, antitusivă şi expectorantă, acționând ca diuretic, carminativ, antiseptic și, nu în ultimul rând, antiinflamator gastric şi renal.
Combate greața și senzația de vomă
Dacă suferiți de disfuncții stomacale, gastrite, colite de fermentație sau diaree sau pur și simplu sunteți mereu balonați sau aveți stări de greață, puteți folosi infuzia de busuioc. Mod de preparare: o lingură cu plantă uscată și mărunțită se pune la infuzat în 200 ml apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă zece minute, apoi se strecoară și se consumă două căni pe zi. Preparatul se bea călduț, cu înghiţituri rare, după mesele principale, obligatoriu un ceai seara, la culcare. Afte? Faringite? Leziuni buco-erozive? Decoctul de busuioc vă vine urgent în ajutor. Luați un pumn cu plantă uscată și măruțită și puneți la fiert în 250 ml apă rece. Lăsați să fiarbă două minute, apoi încă cinci minute la infuzat. Strecurați și consumați două ceaiuri pe zi. De asemenea, cu acest produs faceți gargară de câteva ori pe zi. Preparatul este și un bun stimulent al secreției glandelor mamare la femeile care alăptează.
Înlătură sindromul oboselii cronice
În cazul cistitei, este foarte bună infuzia combinată de busuioc. Modul de preparare este următorul: două-trei lingurițe cu flori şi frunze de busuioc se mărunțesc foarte bine, apoi se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă, de seara până dimineața. Se filtrează, iar maceratul se pune deoparte. Pulberea rămasă se opărește cu încă o jumătate de cană cu apă fierbinte timp de 20 de minute, se lasă apoi la răcit și se filtrează. Se combină cele două extracte. Se consumă trei căni pe zi, dimineața, la prânz și seara, în care se adaugă două-trei picături de ulei volatil de busuioc. Tratamentul durează două săptămâni. Preparatul este excelent și pentru a preveni complicațiile infecțiilor reno-urinare. Tot busuiocul este cel care reușește să înlăture sindromul oboselii cronice. În acest sens, se amestecă patru linguri cu pulbere fin măcinată de busuioc cu 12 linguri cu miere și patru linguri cu polen. Se administrează patru lingurițe pe zi. Cura durează zece zile. După cinci zile de pauză, se poate relua. Dacă ați avut o perioadă în care ați făcut eforturi mentale prelungite, consumați o cană cu infuzie combinată de busuioc. După administrare, se recomandă pauză de zece minute, apoi munca se va relua.
Ajută în tulburările neurovegetative
Stresul și tulburările neurovegetative sunt două dintre marile probleme cu care se confruntă tot mai multe persoane în ultima perioadă. Decât să apelați la medicamentația alopată, care vă poate da și efecte secundare, folosiți cu succes busuiocul. În acest sens, se recomandă să țineți cure de trei săptămâni în care să consumați o jumătate de litru de infuzie combinată de busuioc pe zi. Veți constata pe zi ce trece că veți fi mai optimiști și mai plini de încredere în propria persoană. Ca adjuvant în depresie și nevroze, amestecați în proporții egale pulbere de busuioc și de sunătoare. Administrați o linguriță de patru-șase ori pe zi. Cura durează două luni. După două săptămâni de pauză, se poate relua. Și durerile de cap pot fi înlăturate tot cu ajutorul busuiocului. În acest sens se va administra o linguriță cu pulbere, în care se adaugă o picătură de ulei esențial de busuioc. Remediul este util și pentru îmbunătățirea circulației cerebrale. Iarna este perioada virozelor respiratorii și a gripei, dar cu ajutorul busuiocului aceste afecțiuni vor deveni doar o tristă amintire. Se administrează trei-patru căni cu infuzie de busuioc pe zi, în fiecare cană adăugându-se două-trei picături de ulei volatil de plantă.
Siropul, dezinfectant al intestinelor
Rinita cronică sau sinuzita nu vor mai constitui o problemă dacă veți consuma o linguriță cu pulbere de busuioc, în care să puneți două picături de ulei esențial de plantă. Pentru efect maxim și decongestionarea căilor respiratorii, tratamentul se face de trei-patru ori pe zi. Pentru a reduce rigiditatea articulară cauzată de artrita reumatoidă se recomandă o cură cu infuzie combinată de busuioc, din care se bea un litru pe zi. Tratamentul durează o lună și jumătate. Un bun dezinfectant al intestinelor este siropul de busuioc, care este recomandat din Antichitate, de însuși Plinius cel Bătrân. Modul de preparare este următorul: 10 linguri cu busuioc (partea aeriană a plantei) se fierb într-un litru și jumătate de apă timp de 15 minute, se filtrează și se adaugă apoi un kilogram de zahăr. Se lasă focul mic până când zahărul s-a dizolvat complet și se ajunge la consistența unui sirop, apoi se adaugă coaja unei lămâi tăiată mai mare, se mai dă în câteva clocote, se ia de pe foc și se adaugă zeamă de lămâie. Se scoate coaja de lămâie și se depozitează în sticle sterilizate. Se păstrează în locuri reci și uscate. Se administrează două lingurițe pe zi, înainte de mesele principale.
SFAT. Condimentați mâncărurile cu busuioc, întrucât substanţele volatile conținute de plantă păstrează alimentele nealterate și vă feresc de infecțiile tubului digestiv.
Împotriva înţepăturilor de insecte, masaţi locul cu frunze proaspete
Doamnele cu tenul seboreic trebuie să șteargă seara tenul cu infuzie combinată de busuioc. Ulterior, se va pune o compresă tot cu infuzie de busuioc. În cazul în care aveți probleme cu părul, masați scalpul zilnic cu un sfert de cană cu infuzie de busuioc, în care ați adăugat două picături cu ulei volatil de busuioc. Cu frunze proaspete de busuioc se masează locurile înţepate de insecte. Veți observa că mâncărimea pielii va fi redusă și vor fi prevenite infecțiile provocate prin scărpinat. Atenție! Busuiocul poate avea reacții adverse, care constau în apariția inflamațiilor la nivelul pielii și a senzației de dificultate în respirație. Datorită efectelor sale asupra glandelor endocrine, maceratul din busuioc este indicat în menopauză, andropauză, sterilitate. Acesta se prepară din patru-cinci linguriţe cu busuioc, care se lasă în 500 ml apă rece timp de opt ore. Se filtrează, preparatul obţinut fiind consumat în fiecare dimineaţă pe stomacul gol.