Main menu

header

772 8 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Aliment și medicament deopotrivă, păpădia este acel tip de plantă rară care se distinge prin proprietăți terapeutice unice.

Laxativ uşor

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au tratat cu ajutorul părădiei problemele hepatice, segment de afecțiuni care au dus renumele acestei plante. Sursă bogată de vitaminele A, C, D, B precum şi de minerale cum ar fi fier, potasiu şi zinc, păpădia tratează și anumite boli de rinichi, întrucât frunzele sale au acțiune diuretică, crescând cantitatea de urină pe care organismul o produce și curățând rinichii prin eliminarea acesteia. Se poate administra sub formă de infuzie de frunze uscate, preparată din una-două linguriţe cu plantă, peste care se toarnă o cană cu apă fierbinte. Se lasă timp de zece minute, apoi se strecoară și se poate consuma. În același timp, rădăcina de păpădie poate acţiona ca laxativ uşor şi este utilizată pentru a îmbunătăţi digestia. Totodată, medicina tradițională chineză a inclus preparatele pe bază de păpădie printre cele care tratează inflamațiile sânului și sporesc fluxul de lapte matern.

Întărește imunitatea

Florile de păpădie sunt cunoscute pentru proprietăţi antioxidante care pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, în mod tradiţional, planta a fost folosită împotriva dezechilibrelor tensiunii arteriale. În același timp, păpădia ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge şi la reducerea colesterolului şi a trigliceridelor. Despre această plantă remarcabilă, literatura de specialitate vorbește ca despre o soluție naturală de a întări sistemul imunitar și de a facilita absorbţia fierului, păpădia fiind utilă nu doar în lupta contra anemiei, ci şi a deficitului de acid folic. Planta se poate administra sub formă de decoct, preparat din două lingurițe cu rădăcină uscată de păpădie care se fierb într-o cană cu apă timp de zece minute. Se strecoară și se consumă în cantitățile indicate de specialist.

O loţiune cosmetică cu efecte remarcabile pentru piele se obţine prin distilarea frunzelor de păpădie în apă şi este eficientă în îndepărtarea pistruilor

Dulceaţă de păpădie

772 8 2Ingrediente: 365 de flori de păpădie, 1 kg zahăr, 2 portocale, 2 lămâi, 1,5 l apă.

Mod de preparare: după culegerea florilor de păpădie, acestea se spală foarte bine și se detașează petalele, apoi se așază pe un prosop de bucătărie și se lasă în bătaia soarelui mai multe ore. După ce se usucă, petalele se pun într-o oală, împreună cu apa și cu citricele tăiate bucăți. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de o oră, amestecând din când în când, se toarnă conținutul oalei într-o sită fină, presând cât de mult, pentru a obține maximum de suc. În lichidul astfel obținut se adaugă zahărul și se mai dă în fiert 45 de minute. După acest răstimp, cu o linguriță, se ia puțină dulceață de păpădie din oală și se lasă pe o farfurie rece. Dacă se întărește rapid, acesta este semnul că poate fi luată de pe foc. Se lasă să se răcească, apoi se pune în borcane. Pe lângă faptul că este un deliciu alimentar, această duceață are și efecte terapeutice, fiind un remediu naturist în afecțiuni precum cele pulmonare, hepatice, ale aparatului locomotor, în răceli, bronșite, inflamații ale gâtului, reumatism sau tuberculoză, administrată câte o lingură de preparat, cu 30 de minute înainte de fiecare masă principală.