de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Pielea este cel mai mare organ al corpului și, practic, prima barieră de apărare a acestuia, din acest motiv primul contact cu iritanții din mediu are loc la nivelul pielii. Pielea iritată poate fi tratată cu mare ușurință, fără să fie nevoie de tratamente costisitoare. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente care se găsesc în bucătăria oricui.
Baia cu fulgi de ovăz înlătură dorința de scărpinare
Domnii cunosc cel mai bine ce înseamnă să ai o piele iritată, ca urmare a bărbieritului… Pentru a scăpa de această problemă este de mare ajutor ceaiul de mușețel (două linguri cu plantă la o cană cu apă). Preparatul se lasă la răcit, se filtrează, apoi se pune la frigider. Cu ajutorul unei bucăți de vată, se unge zona iritată timp de zece minute. Ca alternativă, ceaiul se poate prepara şi din plicuri, se lasă la răcit şi apoi se unge pielea cu un pliculeţ. În cazul pielii iritate, ca urmare a vărsatului de vânt, se poate face o baie caldă cu fulgi de ovăz. În acest fel se va calma pielea și se va reduce dorinţa de scărpinare. Uleiul de măsline vă este un bun prieten, de altfel specialiștii estimează că o linguriță cu ulei poate fi folosită pe aproximativ șapte centimetri de piele. Împotriva pielii înroșite, amestecaţi două linguri cu ulei de măsline cu două linguri cu gel de aloe vera, iar iritația va dispărea ca prin minune. De asemenea, pentru o piele frumoasă și lipsită de iritații, roșiile sunt cele mai utile. Puneți pulpă pe față, lăsați să acționeze o oră, apoi clătiți cu apă călduță. În plus, este cunoscut faptul că sucul de roșii, fiind un bun astringent natural, vă scapă și de pielea moartă.
Aspirina zdrobită reduce inflamația provocată de mușcături de insecte
În cazul în care pielea vi s-a iritat ca urmare a acneei sau a firelor de păr crescute invers, folosiți aspirină zdrobită. Aceasta va reduce inflamația și senzația de mâncărime, prevenind, totoda- tă, și roșeața în exces. Remediul este foarte bun și pentru iritațiile provocate de insecte. Fitonutrienții din ceaiul negru sau verde reduc vasele subțiri de sânge inflamate, cauzate fie de o eczemă, fie de o mică arsură. Tot ce trebuie să faceți este să puneți comprese cu ceai, pe care să le mențineți pe zona afectată timp de câteva minute. Mici arsuri locale sau erupții cutanate? Spălați bine locul cu aloe vera sau cu suc de roșii amestecat în părți egale cu lapte bătut. În cazul în care vă treziți dimineața cu fața iritată, spălați-vă cu apă minerală cât mai aprigă, pentru ca efectul să fie rapid. De asemenea, puteți amesteca zeamă de portocale cu orice cremă hidratantă. Puneți această mască pe față, lăsați să acționeze în jur de 20 de minute, după care masați fața cu puțină zeamă de lămâie. Spălați apoi fața cu apă minerală și ștergeți cu un prosop foarte moale.
Folosiți mască din căpșuni și smântână
În orice anotimp, căpșunile sunt excelente atât pentru pielea iritată după epilat, cât și după bărbierit, grație conținutului bogat în vitaminele B5, B6, C şi K. Striviţi câteva căpşuni proaspete, adăugaţi o lingură cu smântână şi amestecaţi bine. Aplicaţi mixul pe zona cu probleme şi lăsaţi-l să acţioneze timp de zece minute. La final, clătiți cu apă călduță. Un alt calmant natural foarte bun este uleiul din arbore de ceai. Atenție! Acest remediu se aplică doar după ce a fost testat pe o porțiune mică de piele. La rândul lor, frunzele de dafin au efect cicatrizant şi antimicrobian. Fierbeţi câteva frunze în apă timp de cinci minute, până se va obține o tinctură. Soluţia este perfectă, mai ales pentru bărbaţii care se bărbieresc zilnic (se aplică folosind o dischetă).
Menta oferă o senzație de răcoare
Ovăzul este utilizat, de asemenea, pentru a trata eczemele și iritațiile produse de iedera otrăvitoare. În acest caz, puteți adăuga fulgi de ovăz în baie. Amestecați fulgi de ovăz cu apă până ce va avea consistența unei paste, apoi aplicați pe zona iritată. În cazul ciupiturilor de insecte, folosiți cu toată încrederea menta. Cea mai rapidă și ușoară modalitate este să zdrobiți frunzele și să frecați pielea direct cu ele. În plus, puteți îngheța frunze de mentă zdrobite în cuburi de gheață pentru un sentiment de răcorire mai puternic. Dacă alegeți această metodă, folosiți întotdeauna apă filtrată. Tot împotriva pielii iritate ca urmare a înțepăturilor de insecte, puteți utiliza frunze proaspete de busuioc. În acest sens, zdrobiți frunzele și frecați direct pe zona de piele afectată. Nu în ultimul rând, pielea iritată de la mușcăturile de insecte se tratează masând locul cu coaja unei banane sau cu coajă de pepene roșu.
Oțetul de mere, bun agent antiseptic
Împotriva pielii uscate de la arsurile solare este excepțional oțetul de mere. Puneți câteva picături pe o pânză de bumbac și tamponați zona cu probleme. Pentru efect maxim, se folosește oțetul de mere nefiltrat. Dacă pielea este iritată din cauza acneei, argila vă este de un real ajutor. Se recomandă argila verde, pentru că este cea mai puternică. Se amestecă argila într-un castron cu puțină apă filtrată, până când se obține o consistență cremoasă precum cea a untului de arahide, apoi se aplică pe zonele cu mâncărimi. Se lasă să se usuce, apoi se clătește. Foarte bune sunt și împachetările cu argilă. Puneți soluția de argilă pe o bucată de pânză curată, apoi așezați pe zona iritată. Lăsați să acționeze timp de patru ore sau până când argila este uscată.
Vitamina E ajută la regenerarea celulelor
În cazul în care v-ați iritat la subraț, folosiți lămâia, care nu doar că luptă cu bacteria, dar poate fi și un excelent deodorant. Puneți o felie de lămâie pe zona afectată în fiecare zi. Atenție! Nu faceți acest lucru după ce v-ați epilat sau v-ați ras! Pentru vindecarea pielii iritate, un prieten de nădejde este bicarbonatul de sodiu. Acesta se poate pune direct pe zona cu probleme sau se poate amesteca cu puțină apă. Tratamentul se face până la vindecare. Gheaţa poate fi o metodă grozavă pentru a scăpa de iritații. Puneți un cub de gheață pe zona cu probleme și lăsați să acționeze timp de câteva minute. Continuați până ce dispare iritația. Pentru vindecare, dar și regenerarea celulelor, masați locul iritat cu vitamina E.