Main menu

header

774 8 2de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Originar din pădurile din India, gumarul a devenit în ultima perioadă o plantă de interes pentru cercetătorii care urmăresc descoperirea unui leac împotriva diabetului.

„Distrugătorul zahărului”

Gumarul acționează pe două direcții în relația cu zahărul: când planta este plasată pe limbă, blochează senzația de dulce, iar atunci când este administrată intern, poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge în cazul pacienților cu diabet. Interesul pentru studierea plantei a survenit în urma îndelungatei tradiții de utilizare a acesteia în Ayurveda, medicina tradițională indiană, care folosește planta de circa două milenii. Unele studii derulate cu un secol în urmă au confirmat capacitatea frunzelor de gumar de a reduce nivelul zahărului din sânge (în limba hindi, gumarul se traduce prin „distrugătorul zahărului”). Cercetările din ultimii ani au adus noi dovezi în sprijinul capacității plantei de a crește secreția de insulină. În prezent, gumarul este foarte popular în special în SUA, ca tratament de susținere a pacienților cu diabet zaharat. În plus, planta a demonstrat o acțiune benefică în regenerarea celulară, precum și capacitate antiinflamatoare.

Are efect diuretic şi laxativ

O altă direcție de acțiune a gumarului este sindromul metabolic. Prin efectele sale, planta atenuează urmările stilului de viață dezordonat care declanșează această afecțiune, notează healthline.com. În plus, potrivit unor cercetări recente, extractul de gumar poate micșora trigliceridele cu 20% și colesterolul „rău” cu 19 procente, în paralel sporind colesterolul „bun” cu 22%. Ca urmare, experții consideră că planta, care se poate administra și sub formă de ceai, preparat din două lingurițe cu frunze de gumar fierte timp de cinci minute într-o cană cu apă clocotită, ca și sub formă de tablete (100 mg, de trei-patru ori pe zi), are efect de prevenire a afecțiunilor cardiovasculare. De asemenea, gumarul prezintă atât efect diuretic (eliminarea apei), cât şi laxativ. În aceste condiții, planta poate fi de ajutor în boli ale rinichilor, precum și împotriva constipației.

PONT. Administrarea de gumar în dozele recomandate de specialist poate suprima acumularea de grăsimi la nivelul ficatului, planta având un efect antiobezitate.