Main menu

header

774 6 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

O imunitate crescută e cea mai bună barieră în calea virusurilor, inclusiv a noului coronavirus care face ravagii acum peste tot în lume. Cu imunitatea scăzută se pot confrunta atât copiii, care sunt foarte predispuşi să contracteze diverse virusuri, dar și persoanele în vârstă, suferinde de diverse boli. Cum să vă asigurați că organismul dumneavoastră este pregătit pentru a înfrunta duşmanii invizibili care provoacă afecţiuni de tipul virozelor, gripei sau bronşitelor, aflați din interviul cu fitoterapeut Corina Nadoleanu (foto).

„Cimbrișorul, puternic în lupta cu virozele”

774 6 2- Perioada tranzitorie dintre iarnă și primăvară aduce cu sine, pe lângă fluctuațiile de temperatură, o serie de virusuri care atacă sistemul imunitar. Aceasta este perioada în care răcelile și gripele își fac apariția și dau mari bătăi de cap. Cum se poate lupta cu imunitatea scăzută a organismului?

- Din păcate, virozele și gripa sunt cele mai cunoscute afecțiuni ale primăverii și din nefericire manifestările pot fi dintre cele mai diferite, mai ales că, așa cum am văzut toți, apar și tulpini noi de virus. Drept urmare, trebui să fiți foarte atenți încă de la primele simptome, pentru a evita complicațiile. Situația e mai gravă în cazul contractării gripei, când pot apărea febra de 39-40 de grade, frisoane și dureri musculare.

- Care ar fi cei mai de nădejde aliați pentru întărirea imunității?

- Fratele mai mic al cimbrului, cimbrișorul, este foarte puternic în lupta cu virozele. El are calitatea de a îmbunătăți sistemul imunitar și de a pregăti organismul să țină piept bolilor. Cimbrișorul se administrează sub formă de ceai, tinctură, pulbere, sirop, ulei, atât în afecțiuni interne, cât și externe. Cel mai frecvent se folosește infuzia de cimbrișor, care se obține dintr-o linguriță cu plantă uscată și mărunțită la o cană cu apă fierbinte. Se lasă câteva minute la infuzat, se strecoară și se consumă caldă. Atenție, cimbrișorul nu se fierbe! Pulberea se obține prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea a părților aeriene ale plantei uscate și mărunțite și se păstrează la rece, în borcane închise ermetic. Se consumă într-o săptămână, deoarece uleiurile volatile din compoziție se evaporă extrem de repede. La nevoie, se administrează o jumătate de linguriță cu pulbere de cimbrișor, de trei-patru ori pe zi. În bronșite și laringite este utilă tinctura de cimbrișor. Modul de preparare este următorul: se umple un borcan pe trei sferturi cu flori proaspete, peste care se toarnă alcool alimentar sau vodcă, atât cât să acopere întreaga plantă. Borcanul se înfiletează bine, se lasă două săptămâni la macerat, apoi se filtrează, iar lichidul rezultat se păstrează la rece, în sticle închise la culoare. Se administrează 30 de picături de trei ori pe zi, diluate în apă. Podbalul este, de asemenea, de ajutor, pentru a fi întărită imunitatea. Planta este foarte bună în boli ale plămânilor, fie că vorbim despre bronşită, astm bronşic, pneumonii sau o simplă răgușeală. Se recomandă infuzie dintr-o lingură cu plantă la 200 ml apă. În caz de tuse productivă, se administrează o lingură cu ceai, odată la două-trei ore. Eficiență deosebită o au şi inhalaţiile cu fiertură din frunze şi flori de podbal (una-două linguri la o cană cu apă).

„Tinctura de propolis se administrează întotdeauna pe o bucățică de pâine”

774 6 3- Pot fi albinele tămăduitori ai celor care suferă de imunitate scăzute, răceli, gripe sau viroze?

- Lăptișorul de matcă rămâne un tratament naturist cu eficiență dovedită pentru cei care suferă de imunitate scăzută. Acesta întăreşte sistemul imunitar, previne și ameliorează simptomele de răceală şi gripă, oferă energie și rezistenţă fizică organismului și, nu în ultimul rând, îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi memorare. Cât privește propolisul, cercetările efectuate au arătat că acesta îi oferă corpului până la 60 de minerale, inclusiv diferite cantități de calciu, magneziu, fier, zinc, siliciu, potasiu, fosfor, cupru, cobalt, precum și 16 aminoacizi, dar și vitamina A și vitaminele B1, B2 și B3. Din acest motiv, propolisul este considerat mult mai bun decât orice tabletă cu multivitamine. Cura cu propolis constă în administrarea a 50 de picături de tinctură de propolis, de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de zece zile, după care se face o pauză de zece zile, și se poate relua, urmând aceeași schemă de tratament, până se vor obține rezultatele dorite. Tinctura se va administra pe o bucățică de pâine. Copiilor li se vor administra doar 10-15 picături, de două ori pe zi. De asemenea, le puteți da celor mici și lăptișor de matcă, întrucât conține cele mai importante substanţe nutritive de care aceștia au nevoie. Și echinacea se numără printre remediile în creșterea imunității, planta fiind de ajutor în accelerarea vindecării infecţiilor virale, ale sinusurilor, ameliorarea gripei şi a simptomelor ei. Se poate administra o linguriță cu tinctură de echinacea de trei ori pe zi, dizolvată în puţină apă sau comprimate cu pulbere de echinacea, de trei ori pe zi. Trata- mentul durează, în general, 30 de zile, cu pauză. Atenție! Persoanele alergice trebuie să fie însă foarte atente la produsele pe bază de echinacea, deoarece planta poate declanşa crize alergice la nivel respirator. De asemenea, mierea conţine vitamine, minerale şi aminoacizi ce ajută la funcţionarea sistemului imunitar.

- Dezinfectarea mâinilor este foarte importantă în această perioadă. Care credeți că ar fi cel mai bun remediu natural?

- Utilizarea unei soluții dezinfectante este de mare ajutor în perioadele de vârf ale gripei și ale răcelii, întrucât mâinile, dar și suprafețele sunt cele mai frecvente căi de transmitere a infecțiilor virale. Datorită puternicelor sale calități dezinfectante, recomand arborele de ceai. Acesta este de folos și în cazul în care v-ați zgâriat sau aveți o mică tăietură. O bună curățare a zonei cu arbore de ceai este uneori suficientă pentru a preveni o posibilă infecție.

SFAT. Măceşele sunt foarte bogate în vitamina C, conţin substanţe ce pot elimina chiar şi viermii intestinali, vindecă virozele respiratorii, calmează tusea şi revigorează organismul în caz de febră.

Persoanele care suferă de hepatită virală, steatoză și ciroză hepatice, ulcer gastric și duodenal în forme avansate, gastrită hiperacidă, insuficiență pancreatică, femeile însărcinate și cele care alăptează ar fi bine să nu consume leacuri pe bază de cimbrișor!

„Consumaţi usturoi, proteine, ghimbir şi cât mai multe lămâi“

774 6 4- În perioada în care imunitatea este scăzută, există și o dietă pe care o recomandați?

- Sigur. Când aveți nevoie să vă creșteți imunitatea, e important să consumați proteine, fie că e vorba despre ou, care este o sursă de înaltă calitate, dar și despre pește gras, bogat în acizi Omega 3, cu rol antiinflamator. De asemenea, sistemul imunitar are nevoie de carne pentru a funcționa eficient, iar în perioada de convalescență ajută la refacerea rapidă a organismului. Nu uitați de lămâi și kiwi, bogate în vitamina C, dar și de ardei, ceapă, usturoi, cât și ghimbir, care este excelent în lupta cu răceala și gripa. Adoptați strategii de viață sănătoase și țineți cât mai departe stresul, pentru că vă scade imunitatea.