Main menu

header

776 6 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Cunoscute pentru proprietățile terapeutice de necontestat, lămâile susțin sistemul imunitar și contribuie la detoxificarea organismului.

Protejează de efectele radicalilor liberi

Zeama de lămâie este renumită pentru beneficiile pe care le aduce sănătății. Introducerea în meniul zilnic a acestui fruct excepțional este cu atât mai necesară cu cât provocările pentru organism în epoca actuală sunt numeroase și din ce în ce mai serioase. Așadar, obiceiul de a consuma zeamă de lămâie zilnic duce la evitarea unui mare număr de probleme legate de starea de sănătate. În primul rând, zeama acestui fruct este un antioxidant puternic, ce poate să protejeze organismul împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Aceste substanțe nocive sunt consecința obiceiurilor nesănătoase, alimentației deficitare, poluării din atmosferă, stresului etc. Zeama de lămâie este foarte bogată în vitamina C, flavonoide, betacaroten, calciu, pectină. Atunci când se consumă alimente bogate în antioxidanți, este încetinit semnificativ procesul de îmbătrânire.

Contribuie la ameliorarea durerii şi inflamaţiilor în articulaţii şi în genunchi

Puține fructe au o putere de curățare a organismului la fel de mare ca lămâia. Zeama acesteia poate ajuta organismul să elimine toxinele, susținând sănătatea ficatului, a vezicii biliare, iar calciul și potasiul din compoziția lămâilor previn retenția de apă și îmbunătățesc abilitatea rinichilor de a curăța sângele. Prin efectul lor diuretic, lămâile reprezintă un adjuvant de top împotriva afecțiunilor inflamatorii, cum este artrita, contribuind la reducerea durerii şi inflamaţiilor în articulaţii şi în genunchi, întrucât dizolvă sărurile acidului uric. În același timp, în ciuda faptului că este acidă, zeama de lămâie poate neutraliza acizii gastrici acumulați în exces în stomac. Mai mult, acest lichid miraculos crește nivelul pH-ului sângelui și al întregului organism, protejându-l astfel în fața bolilor. Potrivit unor studii extinse, lămâile pot preveni instalarea cancerului, asociat în foarte multe cazuri cu un pH foarte acid.

Descompune grăsimile, fiind un supliment ideal în orice dietă

Lămâia conține o cantitate semnificativă de vitamina C, hesperidină și rutină, precum și amintiții antioxidanți, toți acești nutrienți îmbunătățind elasticitatea venelor și a arterelor, prevenind boli precum hipertensiunea arterială și hipercolesterolemia. De altfel, lămâile conţin mai mult potasiu decât merele, acest mineral fiind fundamental pentru buna funcţionare a inimii. În același timp, zeama de lămâie activează metabolismul și descompune grăsimile, reprezentând astfel un supliment ideal în orice dietă. Grație acestui beneficiu, precum și a abilității sale de a preveni retenția de apă și de a promova detoxificarea, zeama de lămâie poate stimula pierderea în greutate. Mai mult, acest lichid este foarte sățios și poate ajuta la menținerea sub control a apetitului, în special prin consumul înainte de masă. Totodată, sucul de lămâie are capacitatea de a curăţa intestinele şi de a stimula peristaltismul intestinal, precum și de a preveni arsurile gastrice. De asemenea, lămâia, consumată ca atare este un excelent medicament natural pentru distrugerea paraziților intestinali. După o masă copioasă, un amestec format din apă, suc de lămâie, puțină sare și miere poate ajuta la eliminarea dezechilibrelor digestive.

Dizolvă acidul uric şi alte toxine acumulate în ficat

Zeama de lămâie previne anemia, prin capacitatea de a susține absorbția fierului în organism. În plus, este renumită pentru beneficiile generate la nivelul ficatului. Astfel, sucul și pulpa de lămâie reprezintă stimulente naturale ale acestui organ, prin capacitatea de a dizolva acidul uric şi alte toxine acumulate în ficat. Sucul proaspăt de lămâie adăugat într-un pahar mare cu apă şi băut dimineaţa funcţionează ca un detoxifiant ideal la acest nivel. În paralel, acidul citric din zeama de lămâie ajută la dizolvarea calculilor biliari, având și efect de distrugere a bacteriilor care provoacă malaria, holera, difteria, febra tifoidă şi alte boli cu potențial letal.

Eficientă împotriva Parkinson

Una dintre proprietățile remarcabile ale consumului de lămâie este tratarea în mod natural a retinopatiei diabetice, care poate fi controlată și ameliorată cu ajutorul acestui fruct deosebit. De asemenea, lămâile conţin zeci de compuşi anticancer, inclusiv limonen, un ulei care încetineşte sau opreşte creşterea tumorilor şi care stopează diviziunea în celulele canceroase. În același timp, lămâia este singurul aliment anionic din lume - are un electron în plus - aspect extrem de util pentru sănătate, întrucât susține energia celulară. În aceste condiții, lămâia oferă suport respiraţiei celulare şi stimulează absorbţia oxigenului la acest nivel. Beneficiile consumului de lămâie includ și coaja, care este o sursă foarte bună de fitonutrienți puternici, cu eficiență dovedită împotriva unor tulburări degenerative ale creierului, cum este boala Parkinson.

Sucul, bun în cazul nevralgiilor şi al sângerărilor gingivale

776 6 2Lămâia este nelipsită din orice tratamente naturiste destinate ameliorării simptomelor răcelii și gripei. Prin efectele sale de scădere a temperaturii corpului, zeama acestui fruct susține relaxarea, decongestionarea căilor respiratorii și, în paralel, accelerarea vindecării, întrucât acționează și ca agent de prevenire a multiplicării bacteriilor patogene care provoacă infecțiile. În plus, potrivit rezultatelor unor serii de studii efectuate de Asociația Americană de Urologie, sucul de lămâie poate împiedica apariția pietrelor la rinichi prin formarea citratului urinar, care, la rândul său, previne apariția cristalelor. În același timp, lămâile sunt foarte utile și pentru a trata diferite probleme dentare. Sucul acestui fruct poate fi aplicat în cazul nevralgiilor și este eficient împotriva sângerărilor gingivale. În plus, lămâile ajută la combaterea halenei, care poate fi cauzată de diferite alte afecțiuni. Nu în ultimul rând, prin proprietățile de antiseptic natural, sucul de lămâie vindecă diverse afecțiuni ale pielii. Acesta poate fi aplicat pentru a reduce durerea provocată de arsurile solare, ajută la ameliorarea durerii cauzate de înțepăturile de albine, este recomandat în acnee și eczeme, precum și pentru reducerea ridurilor.

Lămâia conţine vitamina P, care previne hemoragiile interne

Limonadă

776 6 3Ingrediente: 4 căni cu apă plată, 1 cană cu suc de lămâie, 1/2 cană cu zahăr, frunze de mentă proaspătă.

Mod de preparare: se pune la fiert 125 ml apă cu 1/2 cană cu zahăr. Se amestecă și se ţine pe foc până se topește tot zahărul. Se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei, apoi se toarnă într-o carafă o cană cu zeamă de lămâie, siropul răcit și restul de apă, se adaugă frunzele de mentă proaspătă și câteva felii de lămâie pentru decor și se amestecă bine. Se lasă să se răcească la frigider 40 de minute. Se servește rece, cu felii de lămâie și cuburi de gheață.