Main menu

header

780 8 1de Daria Mândru şi Florica Pintea

De la exercițiile fizice zilnice până la consumul de alimente hrănitoare și relaxarea cu o carte bună, toate acestea vă pot ajuta să evitați îmbolnăvirile și să vă stimulați sistemul imunitar. Aceleași efecte le au și băuturile hidratante care conțin vitamine și minerale esențiale, precum și antioxidanți. Iată băuturile cu cel mai mare impact asupra sistemului imunitar după părerea experților.

Apa

Apa îndeplinește multe funcții importante. Corpurile noastre sunt aproximativ 60% apă și fiecare sistem important e influențat de echilibrul fluidelor. „Apa susține absorbția vitaminelor și mineralelor esențiale din alimentele pe care le consumăm, cruciale pentru simpla funcționare a organismului”, spune Gena E. Kadar, doctor în chiropractică, autoarea cărții „A Manner of Living” și decan al Școlii de Nutriție de la Southwest College of Naturopathic Medicine and Health Sciences. „Apa ajută, totodată, și la eliminarea reziduurilor din corp și atenuează efectele multor boli cronice și afecțiuni, ceea ce poate reduce și mai mult povara sistemului imunitar”, spune specialista. Dacă apa chioară vi se pare plictisitoare, adăugați în ea felii de fructe proaspete.

Sucurile din fructe pasate - smoothie

780 8 2„Citricele, precum portocalele și grepfrutul sunt bogate în vitamina C, care susține sănătatea sistemului imunitar”, spune dieteticiana Elizabeth Huggins. Ea recomandă un amestec format din 150 g fructe proaspete sau congelate (fructele de pădure sunt și ele bogate în antioxidanți), pasate în blender împreună cu legume, pentru un plus de vitamine și minerale. „Mai mult decât atât, fibrele din alimentele neprocesate sunt extrem de importante pentru menținerea unui microbiom intestinal sănătos, care la rândul lui joacă un rol important în funcționarea sistemului nostru imunitar”.

Doza de ghimbir

Ghimbirul a fost studiat îndelung pentru numerose beneficii aduse sănătății, printre care stimularea digestiei, reglarea nivelului colesterolului și diminuarea inflamației și stării de greață (motiv pentru care apelăm de obicei la ghimbir pentru dureri de stomac sau simptome asemănătoare cu cele de gripă). Mai mult, un studiu a descoperit că ghimbirul are proprietăți antivirale. „Ghimbirul e un antioxidant extrem de puternic, care protejează celulele de stres oxidativ și deteriorare”, spune dieteticiana Megan Wong. „Celulele sunt în consecință mult mai rezistente și capabile să îndeplinească funcții de stimulare a sistemului imunitar”. Încercați să vă faceți singuri mica porție de licoare, amestecând 15 g ghimbir proaspăt tăiat mărunt cu 120 ml zeamă de lămâie (bogată în vitamina C). Treceți amestecul printr-o sită fină. Rezultatul e suficient pentru a umple patru păhăruțe de țuică. Un păhăruț pe zi e suficient. Puteți păstra amestecul la frigider până la o săptămână și îl puteți chiar adăuga în sucul pasat de fructe.

Cafeaua

„Cafeaua conține antioxidanți, care inhibă eliberarea de substanțe nocive ce pot afecta imunitatea”, spune dieteticiana Amanda A. Kosttro Miller. „Consumul de cafea neagră poate reduce, totodată, riscul de a face mai multe boli cronice, precum diabetul de tip II”. Cheia e să beți cafeaua fără adaosuri precum lapte, siropuri sau zahăr, care pot transforma imediat cana cu cafea într-o bombă calorică. Chiar și îndulcitorii trebuie reduși la minimum, deoarece pot dăuna tractului digestiv.

Ceaiul verde

Ceaiul verde conține mai mulți compuși botanici numiți flavonoide, care acționează ca antioxidanți. Ceaiul verde e bogat în special în epigalocatechină-3-galată (EGCG), care contracarează efectele nocive ale radicalilor liberi și reduce inflamația. O formă foarte populară de ceai verde e matcha - o pudră de ceai verde japonez. Deoarece pudra matcha se face folosind toată frunza de ceai, este mult mai bogată în antioxidanți și, totodată, conține mai multă cafeină.

Sucul de roșii

780 8 3Dacă preferați ceva sărat în loc de dulce, încercați sucul de roșii. „E o opțiune săracă în calorii foarte la îndemână și cu termen de garanție lung”, spune Higgins. „Și, totodată, un pahar conține 70% din vitamina C necesară organismului într-o zi și e o sursă excelentă de vitamina A și vitamina B9”.

Turmeric

Mirodenie indiană foarte populară, turmericul este extrem de apreciat pentru proprietățile sale antiinflamatoare. Curcuminul pe care îl conține poate ajuta la vindecarea răcelilor, luptă cu bolile și calmează stomacul deranjat. Încercați să faceți un latte auriu de turmeric care ajută organismul să asimileze beneficiile nutriționale ale plantei. Rețeta de latte auriu cu turmeric este următoarea:

Ingrediente: 1 cană cu lapte de cocos sau de migdale, neîndulcit, 1 baton de 7 cm scorțișoară măcinat, 1 bucățică de turmeric de 3 cm, necurățată, tăiată în felii subțiri, sau 1/2 linguriță cu turmeric uscat, 1 bucată de ghimbir de 1 cm, necurățat de coajă, feliat subțire, 1 lingură cu miere, 1 lingură cu ulei de cocos virgin, 1/4 linguriță cu boabe de piper negru, scorțișoară măcinată pentru servit.

Mod de preparare: bateți cu telul laptele, scorțișoara, turmericul, ghimbirul, mierea, uleiul de cocos și o ceșcuţă mare cu apă într-o crăticioară, până începe să fiarbă încetișor. Dați focul la mic și lăsați să fiarbă încet cam zece minute, până se combină toate aromele. Strecurați printr-o sită fină în căni și presărați deasupra câte un praf scorțișoară. Puteți păstra laptele auriu la frigider timp de cinci zile, într-un recipient închis ermetic. Încălziți-l înainte să îl beți!