de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Legenda spune că numele narcisei vine de la cel al tânărului Narcissus, care s-a îndrăgostit de propria sa imagine reflectată de apele unui lac. Dorind să îmbrățișeze frumosul cap, s-a aruncat în apă. Pe malul lacului a apărut atunci o superbă floare: narcisa. Dacă în trecut vracii au folosit narcisa albă drept remediu de succes împotriva infertilității masculine, în timp micuța floare a demonstrat tuturor că reușește să alunge atât durerile de cap, cât și pe cele cauzate de sciatică, dureri articulare și hemoroizi. Iată câteva dintre afecțiunile unde narcisa albă se află în topul celor mai bune leacuri.
Înlătură durerile provocate de reumatism
În perioada de alăptare, multe dintre femei se confruntă cu mastita. Această infecție poate părea atunci când sânii nu sunt goliți complet de lapte de cel mic și devin, în timp, foarte dureroși. De asemenea, mastita se poate instala dacă sânul prezintă o iritație sau o crăpătură. Un remediu foarte bun împotriva acestei probleme este infuzia de narcisă albă. Luați un bulb de narcisă albă, curățați foarte bine, spălați și turnați peste el un litru de apă clocotită. Acoperiți și lăsați la infuzat timp de două ore. În acest preparat se înmoaie un tifon steril și se aplică pe locul afectat. Se lasă să acționeze o oră. Pentru a scăpa cât mai repede de mastită, repetați procedura de două ori pe zi. Dacă durerile provocate de reumatism nu vă dau pace, luați un bulb de narcisă albă, spălați și curățați bine, apoi dați pe răzătoarea mică. Amestecați cu ulei vegetal în proporție de 1:4 și turnați într-un recipient de culoare închisă. Se lasă la macerat timp de o săptămână. Ulterior, strecurați și puneți într-un tifon. Cu acesta veți fricționa articulațiile dureroase în fiecare seară, înainte de culcare. Tratamentul se face până la dispariția durerii. Aceeași poțiune vă este de ajutor și pentru a trata hemoroizii. În acest sens, aplicați pe locurile cu probleme un tifon steril înmuiat în soluție. Lăsați să acționeze două-trei ore, apoi clătiți cu apă călduță.
Puneţi comprese pe zona afectată de ulcer varicos
Afecțiune severă, ulcerul varicos apare frecvent la persoanele care suferă de varice, dar au întârziat cu tratamentul și constă în pierderea unei bucăți de piele care pur și simplu se descuamează. Dacă treceți printr-o asemenea situație neplăcută, luați un bulb de narcisă și dați pe răzătoarea mică, apoi amestecați cu miere de albine, în proporție de 1:3. Preparatul obținut se întinde pe o compresă și se pune pe zona afectată, apoi se fixează cu un tifon. Pentru efect maximum, schimbați de două ori pe zi. Tratamentul se face pe o perioadă de zece zile. Și tot bulbii de narcisă albă sunt utili în infecțiile fungice ale pielii. Luați trei bulbi mai mici și dați pe răzătoarea mică. Puneți într-un vas și turnați peste aceștia o jumătate de litru de vodcă, amestecați foarte bine și lăsați la macerat pentru o săptămână, în loc întunecat și răcoros. Filtrați și aplicați pe zonele cu probleme, de două-trei ori pe zi.
Uleiul este un veritabil afrodisiac, fiind util în caz de frigiditate şi de impotenţă
Din florile fragilei narcise albe se obține uleiul, care este magic atât pentru trup, cât și pentru spirit. Acesta este extrem de cunoscut de indieni, care îl combină cu uleiuri esențiale de santal, iasomie sau trandafiri și-l aplică pe corp înainte de rugăciune sau de ritualuri religioase. Antispasmodic de excepție, uleiul de narcisă albă reduce spasmele sistemului digestiv, respirator și nervos și este un veritabil balsam contra insomniilor. De asemenea, uleiul de narcisă albă este un afrodisiac de excepție, fiind de ajutor atât în caz de frigiditate, cât și de impotență. Pentru eliminarea depozitelor de grăsime și edemelor, diluați câteva picături de ulei de narcise în ulei vegetal și faceți masaj. Puteți face masaj pe piept cu același preparat pentru congestii respiratorii, astm și tuse spasmodică. Pentru detoxifierea organismului, adăugați câteva picături de ulei de narcisă albă în apa de baie.
Vă scapă de bronşită
Tot narcisa albă este prietena cea mai bună a persoanelor care vor să scape de bronșită, tuse convulsivă și dureri de cap. În acest sens, se administrează tinctura de narcise. Modul de preparare este următorul: luați un recipient de culoare închisă și turnați peste frunze și flori de narcise tocate cât mai mărunt vodcă, în proporție de 1:10. Lăsați la macerat doar la loc răcoros timp de zece zile, perioadă în care trebuie să agitați de câteva ori pe zi. Ulterior, strecurați și depozitați în sticle închise la culoare. Se administrează trei picături de trei ori pe zi, la jumătate de oră înainte de mesele principale. Tratamentul durează maximum zece zile.
Dulceața alungă coșmarurile!
Persoanelor care suferă de coșmaruri le este utilă dulceața de flori de narcise. Modul de preparare este următorul: luați un borcan și puneți un deget de miere. Așezați apoi petale proaspete de narcise, în strat subțire, apoi puneți încă un strat de miere ca să acoperiți complet. Procedeul se repetă până se umple borcanul. Aveți grijă ca ultimul să fie un strat de miere, gros de două degete. Închideți și lăsați timp de două luni la loc răcoros, apoi puteți consuma două lingurițe pe zi. Tot dulceața de narcise se recomandă și împotriva tusei iritative. Atenție! Nu faceți tratament cu narcisă albă decât sub directa îndrumare a unui fitoterapeut, întrucât bulbii sunt otrăvitori, chiar mortali. În intoxicații apar simptome precum somnolență, hipertensiune accentuată, mișcări convulsive, disfuncții ale ficatului. A se evita contactul cu seva care poate irita pielea sau agrava alergiile de piele la persoanele sensibile sau alergice.
Le vine de hac pistruilor
Aveți pistrui și nu știți cum să scăpați de ei? Iată o loțiune care face adevărate minuni cu tenul dumneavoastră. Tot ce trebuie să faceți este să luați un bulb de narcisă albă și să dați pe răzătoare. Amestecați apoi cu 200 ml oțet de mere și turnați într-un vas închis la culoare. Lăsați la macerat în loc călduros timp de zece zile. Cu acest preparat, tamponați bine zonele unde aveți pistrui, odată pe zi. Ulterior, clătiți cu apă calduță și dați cu o cremă hidratantă. Atenție! Evitați zonele sensibile din jurul ochilor!