Main menu

header

780 7 3de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Conifer minunat, impunător, cedrul este deopotrivă un arbore cu încărcătură simbolică, prezent în cultura lumii dintotdeauna, dar și furnizorul unui ulei de excepție, cu numeroase beneficii pentru sănătatea umană.

Rezolvă urmările neplăcute ale Candida

Recomandat exclusiv pentru uz extern, uleiul esențial de cedru este considerat un produs cu efecte excelente împotriva durerilor articulare. Potrivit literaturii de specialitate, prin efectele sale antiinflamatoare, acest ulei are și proprietatea de a reduce rigiditatea la nivelul articulațiilor. În amestec cu un ulei „purtător”, uleiul esențial de cedru se utilizează prin masaj regulat. De asemenea, uleiul esențial de cedru acționează ca un agent de eliminare a infecțiilor din zona cavității bucale, ameliorând semnificativ urmările neplăcute ale prezenței patogenului Candida.

Induce un somn odihnitor

Compușii din uleiul esențial de cedru au proprietățile unui diuretic natural, ajutând la eliberarea organismului de toxine sau de surplusul de apă. De regulă, se folosește următoarea formulă: se amestecă patru picături de ulei esențial de cedru cu tot atâtea de ulei esențial de lămâie și patru linguri cu ulei „purtător”. Cu această soluție se masează partea inferioară a abdomenului, de câteva ori pe zi. În același timp, uleiul esențial de cedru are capacitatea de a crește producția de serotonină și de a calma sistemul nervos. Potrivit rezultatelor unor studii recente, această proprietate este generată de prezența în acest ulei a substanței numite cedrol, care, odată inhalată prin difuzor, induce un somn odihnitor. De asemenea, aromoterapia cu ulei esențial de cedru este utilă pentru gestionarea optimă a simptomelor stresului cronic. Uleiul de cedru se poate dovedi eficace prin turnarea pe fața de pernă a câtorva picături, amestecate în prealabil cu ulei esențial de lavandă și ulei „purtător”.

Opreşte accesele de tuse uscată

Fie că este vorba despre tusea uscată, fie că este vorba despre cea productivă, uleiul esențial de cedru este capabil să le amelioreze, prin simpla masare a zonei pieptului cu un amestec de ulei de cedru și ulei „purtător”. Totodată, prin calitățile sale antispasmodice, uleiul esențial de cedru poate fi de ajutor și în caz de astm. În plus, acest ulei s-a dovedit remarcabil și pe linia tulburărilor provocate de ADHD. Studii de dată recentă au pus în evidență faptul că uleiul esențial de cedru este folositor pentru stimularea concentrării la copiii care suferă de acest tip de simptome, ameliorând tendința de hiperactivitate.

Un amestec preparat din ulei esențial de cedru și ulei esențial de rozmarin, folosit prin masare și lăsat să acționeze timp de 30 de minute, este foarte util pentru stoparea căderii părului

Vindecă eczema seboreică

Uleiul esențial de cedru poate acționa asupra eczemei seboreice, afecțiune ce afectează mai ales scalpul. Se recomandă turnarea câtorva picături de produs în șamponul obișnuit sau masajul cu un amestec de ulei „purtător” și ulei de cedru în zonele afectate. De asemenea, uleiul esențial de cedru este potrivit pentru tratarea acneei. Rezultatele mai multor studii au pus în evidență faptul că acesta este recomandat frecvent de medicii dermatologi. Mai mult, uleiul esențial de cedru este foarte apreciat și pentru capacitatea de a accelera vindecarea rănilor, împiedicând pătrunderea bacteriilor periculoase în crăpăturile de la nivelul pielii.