Main menu

header

781 8 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Odată cu intrarea în anotimpul cald, florile de salcâm, adunate în ciorchini, vă privesc ademenitor și parcă vă cheamă să le descoperiți nu doar mirosul îmbietor, ci și calitățile terapeutice excepționale. Iată câteva dintre afecțiunile unde salcâmul este cu adevărat minunat.

Pansament pentru bolile stomacului

Din cele mai vechi timpuri, se știe că florile de salcâm sunt cu totul excepționale atunci când suferiți de boli de stomac, grație efectului antiacid, antispastic, dar și regenerant al mucoaselor. Persoanelor care au gastrită, ulcer gastric și duodenal sau reflux gastro-esofagian le este utilă infuzia de flori de salcâm. În acest sens, turnați o cană cu apă clocotită peste două linguri cu flori de salcâm proaspete, lăsați la infuzat cinci-șapte minute, strecurați și consumați trei căni pe zi. De asemenea, puteți pune două linguri cu flori de salcâm proaspete într-o cană cu apă la temperatura camerei și să lăsați de seara până dimineața. Strecurați ulterior și consumați lichidul pe stomacul gol. Tot florile de salcâm sunt excepționale în caz de agresivitate, accese de furie și de mânie, labilitate psihică, crampe musculare de natură nervoasă, epuizare nervoasă și insomnii. În acest caz, faceți plimbări pe lângă salcâmii înfloriți și inhalați parfumul acestora sau consumați infuzie din flori uscate (o lingură la 200 ml apă clocotită) în trei reprize zilnic. Tratamentul durează trei săptămâni.

Maceratul vine de hac bronșitei

781 8 2În cazul în care suferiți de astm bronșic, ați răcit sau aveți bronșită, consumați trei linguri cu dulceață de salcâm pe zi şi beţi două-trei căni cu infuzie de flori de salcâm. Pentru a obține dulceață de salcâm, aveți nevoie de 350 g flori de salcâm, pe care le veți cântări după curățare, 750 g zahăr, 750 ml apă, o lămâie, un baton de vanilie sau zahăr vanilat și extract de vanilie. Curățați foarte bine florile, ca să nu rămână vreo urmă de insecte, apoi spălați în mai multe ape, scurgeți și puneți să se usuce la soare pentru zece minute. Pentru a prepara siropul, amestecați zahărul cu apa, miezul de la un sfert de baton de vanilie și două felii de lămâie. Restul lămâii o veți stoarce şi se adaugă, de asemenea, în sirop. Puneți cratița la fiert până se formează siropul, asta însemnând în jur de un sfert de oră. Când constatați că siropul s-a îngroșat îndeajuns, adăugați florile de salcâm, amestecați și puneți iar la fiert și lăsați în jur de cinci minute. Acoperiți cratița cu un prosop udat și stors și lăsați dulceața să se răcească, apoi depozitați în borcane din sticlă.

Vinul îndepărtează cele mai rele migrene

Cu bolile pulmonare nu e niciodată de glumit. Dacă aveți o astfel de problemă, specialiștii vă recomandă să consumați în locul apei potabile zilnice, apă din flori de salcâm, care se obține dintr-o mână cu flori uscate lăsate la macerat timp de minimum opt ore într-un litru de apă curată de izvor. De asemenea, specialiștii recomandă ca în cazul bolilor de plămâni să mâncați zilnic, cel puțin la o masă, o porție de supă de pasăre. Vinul de salcâm este la rândul său o binefacere pentru cei care au migrene din cauze necunoscute. Modul de preparare al vinului este următorul: 50 g flori de salcâm uscate și mărunțite mai gros se lasă la macerat într-un litru de vin alb timp de zece zile, perioadă în care se agită de trei ori pe zi. Ulterior, vinul se filtrează, dar fără să se stoarcă florile și se lasă apoi încă șase zile la decantat, separându-se partea limpede de reziduuri. Se completează cu vin până se obține cantitatea de un litru și se depozitează în sticluțe închise la culoare. Se administrează două linguri pe zi.

De ajutor în faringite și laringite!

781 8 3Pentru a le veni de hac laringitelor și faringitelor vă este de folos tinctura de salcâm. Modul de preparare este următorul: luați 20 g flori de salcâm uscate și mărunțite și puneți la macerat în 100 ml alcool. Se lasă timp de zece zile și în această perioadă se agită de câteva ori pe zi. Filtrați folosind un tifon, lăsați în frigider la decantat timp de șase zile, ca să se limpezească definitiv. Ulterior, puneți partea limpede într-un vas de sticlă. Se administrează 30 de picături de trei ori pe zi, pe care le adăugați într-o cană cu ceai de tei. De asemenea, puteți consuma trei căni cu infuzie de salcâm, pe care o puteți îndulci cu miere. Infuzia se obține din două linguri cu flori de salcâm opărite cu 300 ml apă clocotită. Se lasă 20 de minute, se filtrează și se consumă. Aceeași cantitate de infuzie este bună și pentru persoanele care au artroză sau spondiloză. În cazul artrozei însă, tratamentul durează între cinci zile și o lună, în funcție de stadiile bolii.

Mierea întărește sistemul imunitar

Dintre toate tipurile de miere, cea mai căutată grație virtuțiilor sale terapeutice rămâne mierea de salcâm, care este deosebită în calmarea crizelor de tuse și folosită cu succes în tratarea asteniei și a nevrozelor. În caz de gastrită hiperacidă, diluați o linguriță cu miere în 100 ml apă și consumați cu două ore înainte de masă. Împotriva ulcerului, se diluează o linguriță cu miere de salcâm în 200 ml lapte nefiert. Compoziția se bea înainte de culcare. Nu în ultimul rând, mierea de salcâm este excelentă pentru întărirea sistemului imunitar și pentru femeile însărcinate, fiind totodată un tonic bun pentru copii și convalescenți.

Florile uscate şi pulverizate se pun pe răni provocate de arsuri şi pe furuncule sub formă de cataplasme, obținute din trei părți miere de salcâm, o parte făină de grâu, schimbate la intervale de 10-12 ore

Vinul și tinctura de salcâm nu se recomandă șoferilor și celor cu intoleranță la alcool

Infuzia din boboci de salcâm galben previne apariţia cheagurilor de sânge

781 8 4O specie foarte căutată pentru capacitățile sale de vindecare este și salcâmul galben, ai cărui boboci țin la distanță formarea cheagurilor de sânge, au efecte antiinflamatoare și previn apariția edemelor, mărind rezistența peretelui capilar venos. În caz de accidente vasculare, consumați trei căni cu infuzie pe zi, îndulcite cu miere sau administrați 30 de picături de tinctură, de trei ori pe zi, adăugați într-o cană cu ceai de saschiu. Produsele pe bază de salcâm galben au capacitatea de a fi de mare ajutor celor care suferă de retinopatii vasculare sau hemoragii retiniene. În acest sens, puteți administra 30 de picături de tinctură de salcâm galben, adăugate într-o cană cu ceai de ginkgo biloba sau trei linguri cu vin de salcâm galben de două ori pe zi, după masă. Preparatele pe bază de salcâm galben se obțin la fel ca cele de mai sus.