Main menu

header

782 8 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Inestetici și dureroși, negii își fac de cap mai ales în perioada verii, se prezintă în general sub forma unor excrescențe, iar dacă unii apar izolat, alții formează colonii. Tot ce trebuie să știți despre negi, dar și cum să le țineți piept, aflați în rândurile ce urmează.

Vinovatul este virusul Papiloma uman

Chiar dacă acest lucru este de multe ori trecut cu vederea, principala cauză a apariției negilor este virusul Papiloma uman (HPV) care, spun specialiștii, prezintă peste 100 de subtipuri. Acesta este motivul pentru care negii pot lua diferite forme și pot să apară în diverse locuri. Oamenii de știință susțin că negii pot fi comuni (care sunt aspri, au formă rotundă și apar pe mâini și pe picioare), negi plați (frecvenți la copii, sunt mici și se dezvoltă în grupuri sau mănunchiuri), negii filiformi (sunt moi, au formă alungită și pot apărea pe gât și pe pleoape) și negii plantari, care apar pe tălpile sau pe degetele picioarelor. De asemenea, există și negii genitali, cunoscuți și sub denumirea de condiloame, care afectează atât organele genitale masculine, cât și cele feminine, pot apărea în regiunea inghinală sau anală și, în general, se răspândesc prin contact sexual. Oricine poate avea negi, însă riscul apariției acestora este crescut la copii și la adolescenți, la persoanele cu sistem imunitar scăzut și la cei care își rod frecvent atât unghiile, cât și cuticulele, precum și la persoanele care au suferit tăieturi sau julituri.

Puneți usturoi proaspăt ras și comprese cu oțet

782 8 2Unul dintre cele mai vechi remedii pentru a înlătura negul este usturoiul proaspăt. Aplicați usturoi ras peste neg și acoperiți cu un bandaj. Veți observa că se va forma o bășică care, în decurs de o săptămână va cădea și odată cu aceasta se va duce și negul. Aveți însă grijă să faceți tratamentul în fiecare zi și să evitați cât mai mult posibil contactul cu pielea sănătoasă din jur. Pentru efect maximum, e bine să consumați zilnic și doi-trei căței de usturoi. De ajutor vă este și aplicarea pe neg a unei comprese îmbibate în oțet, apoi veți acoperi cu leucoplast. Lăsați să acționeze două ore. Repetați operațiunea în fiecare zi. Excepțională în distrugerea negului este și rostopasca. Luați o tulpină de rostopască, o rupeți, iar sucul îl puneți pe neg, zilnic. Nu vă speriați dacă la început veți avea o iritație ușoară.

Apelaţi la papaya, dimineața și seara!

Pentru a combate direct virusul Papiloma uman, e necesar să pisați câteva comprimate de vitamina C, adăugați puțină apă și amestecați până veți obține o pastă care se va aplica pe neg, apoi acoperiți cu un pansament. Fitoterapeuții recomandă și scoarța de mesteacăn, ca fiind unul dintre cele mai bune remedii antinegi. Se ia o bucată de scoarță de mesteacăn, se umezește cu apă și se pune pe neg cu partea din interior. Banana este, la rândul său, un leac de nădejde împotriva negilor. În fiecare seară, luați puțină coajă de banană și aplicați-o pe partea cu negul, în așa fel încât doar interiorul să intre în contact cu pielea. Acoperiți cu un plasture. Veți constata că banana este foarte bună, întrucât conține substanțe care vor dizolva încet, dar sigur, negul. Și papaya are în compoziție enzime care au rolul de a distruge negul. Luați un fruct, faceți mici tăieturi și stoarceți sucul. Lăsați puțin să se limpezească, diluați cu puțină apă și puneți pe neg, dimineața și seara. Substanțe virucide conține și busuiocul. În acest sens, luați o frunză proaspătă de busuioc și puneți pe neg, apoi fixați cu leucoplast.

Tinctura de tuia îi nimicește pe cei genitali

782 8 3Recunoscută pentru efectele sale deosebite în lupta cu negii o are vitamina E și tot ce trebuie să faceți este să ungeți negul cu aceasta. De asemenea, puteți folosi și o frunză de aloe vera. Presați bine frunza până va ieși suc și acesta va fi aplicat pe neg. Din cele mai vechi timpuri, specialiștii spun că negii sunt extrem de sensibili la căldură. Timp de câteva săptămâni introduceți picioarele pentru 15-20 de minute în apă caldă. Pentru efect maximum, puneți o parte de oțet la patru părți de apă. Tinctura de tuia, care este un antiviral și antifungic puternic, este de folos în cazul negilor genitali. Puneți pe neg câteva picături de tinctură de tuia dimineața și seara și, totodată, administrați cinci picături, dizolvate în puțină apă, de două ori pe zi. Puteți folosi și ulei de arbore de ceai sau ulei de lămâie, din care folosiţi câteva picături pe neg. Ulterior, acoperiți cu un bandaj și repetați procedeul de două-trei ori pe zi. Atenție! Uleiul de arbore de ceai se alternează cu cel de lămâie.

Consumați cât mai multe alimente bogate în zinc

Vechii vraci din India, dar și actualii terapeuți tratează negii prin tamponare cu sucul ce se scurge din codița smochinelor proaspete. Tratamentul se face odată pe zi, timp de o săptămână. O armă care distruge negii este și pulberea de curcuma. Aplicați pe neg, dar trebuie să fiți atenți pentru că se poate scurge și păta hainele. Iubit în Orient, uleiul de susan este, de asemenea, un prieten al celor care vor să scape de negi. De asemenea, vă puteți tampona negii cu zeamă de lămâie. Acest tratament se face până când negul va dispărea. Specialiștii susțin că zincul este benefic în funcționarea mecanismelor de apărare ale organismului. Când constatați că un neg îndrăznește să dea semne, consumați cât mai multe alimente bogate în zinc, respectiv spanac, pătrunjel, varză de Bruxelles și castraveți.

Sunt frecvenţi la copii şi la cei cu sistemul imunitar slăbit

Nu-i rupeţi, pentru că veţi întinde infecţia

Transmiterea HPV se face prin contact direct sau prin obiecte sau suprafețe contaminate, de aceea este recomandat să purtați papuci atunci când mergeți la piscină sau la saună. De asemenea, nu vă roadeți unghiile și nu vă traumatizați cuticulele. Dacă aveți negi pe talpă, uscați-vă foarte bine picioarele după ce vă spălați. Atenție! Nu rupeți niciodată negii, pentru că se va întinde infecția. Dacă aveți probleme cu negii, oamenii de știință spun că trebuie să evitați consumul de alcool, pentru că există o strânsă legătură între băutură și virusul Papiloma uman (HPV). Studiile au arătat, totodată, că negii se vindecă mult mai repede, dacă se renunță la carnea de porc.

Medicina populară recomandă frecarea negului cu o felie zemoasă de cartof crud. Leacul are efect numai dacă restul cartofului e îngropat în pământ