Main menu

header

782 7 1de Călin Popa şi Florica Pintea

lantă medicinală cunoscută și apreciată de secole, crețușca este folosită pe scară largă pentru un mare număr de afecțiuni, generație după generație.

Accelerează procesul de transpiraţie în caz de febră

Considerată de specialiști aspirina naturală a casei, crețușca este un excelent tonic și astringent al pielii, prevenind leziunile tegumentare și ajutând la vindecarea rapidă a rănilor de tot felul. Se poate parfuma lenjeria de noapte cu crețușcă sau se pot tampona leziunile pielii cu un decoct din 20-60 g rădăcină uscată şi mărunţită de crețușcă la un litru de apă. Se fierbe 15 minute, se strecoară şi se utilizează pe zonele afectate. Ceaiul din flori de creţuşcă este folosit pentru ulcerele de stomac, împotriva diareei și arsurilor stomacale. Se pun două linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită şi se lasă să stea 20 de minute. Se bea câte un sfert de cană, de patru ori pe zi. Tratamentul cu crețușcă are efect și în cazuri de răceli febrile, întrucât planta este un excelent antiseptic. Pentru scăderea febrei se poate administra infuzie din rădăcină de crețușcă, preparată astfel: se fierb două linguri cu rădăcină uscată într-o cană cu apă timp de 20 de minute. Se bea câte o ceşcuţă cu infuzie pe zi. Iar pentru accelerarea procesului de transpirație, se pot pune în ceai flori proaspete de crețușcă.

Fluidizează rapid sângele

Foarte bun diuretic, crețușca este utilizată pe scară largă pentru detoxificare și fluidizarea sângelui. De asemenea, în mod tradițional, florile de crețușcă fierte în vin, la foc mic, sunt utilizate pentru tratarea stărilor de anxietate. Totodată, ceaiul de crețușcă este renumit pentru ameliorarea suferințelor provocate de afecțiunile inflamatorii, cum sunt guta și artrita. Ca diuretic, planta contribuie la sporirea eficienței tratamentelor administrate în probleme ale vezicii urinare și ale rinichilor. Nu în ultimul rând, crețușca a demonstrat capacitatea de a ameliora ciclul menstrual abundent. Se prepară o infuzie din o linguriţă cu plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă acoperită zece minute, se strecoară şi se beau două căni pe zi.