Main menu

header

782 7 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Varietate de ardei uscat la fum, chipotle a cucerit lumea gastronomică odată cu extinderea bucătăriei mexicane. Dar această legumă este creditată de spe- cialiștii în medicină naturistă și cu o serie de beneficii remarcabile pentru sănătate.

Diminuează șansele de apariție a cancerului pancreatic

Chipotle conține numeroase substanțe nutritive, printre care cele mai importate sunt vitaminele, mineralele, fibrele, capsaicina. Ca urmare, consumul acestei legume este creditat cu capacitatea de a reduce semnificativ șansele de apariție a cancerului, în special a celui de prostată, de plămâni și pancreatic, prin proprietatea de a declanșa apoptoza celulelor tumorale, notează organicfacts.net. De asemenea, nutrienții din chipotle au fost legați de reducerea riscului de boli cardiovasculare grave, cum sunt ateroscleroza, infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale, întrucât introducerea acestei legume în meniu se traduce prin reducerea colesterolului „rău” și a trigliceridelor, precum și la dizolvarea substanțelor responsabile cu formarea cheagurilor de sânge. În paralel, chipotle poate relaxa vasele sangvine, scăzând astfel tensiunea arterială. Prezența chipotle în dietă poate ajuta la controlul nivelului glicemiei, ceea ce recomandă această legumă deosebită pentru persoanele care suferă de diabet. Un alt avantaj al consumului de chipotle este susținerea scăderii în greutate, întrucât substanțele din acest tip de ardei contribuie la transformarea grăsimii în energie și accelerează metabolismul. În același timp, consumul de chipotle stimulează activitatea gastrică, iar conținutul de fibre asigură un tranzit intestinal optimizat prin stimularea peristaltismului intestinal. În acest fel, consumul de chipotle combate constipația și acumularea de toxine, susținând detoxificarea colonului.

Este sursă bogată de vitamina C

Consumul de chipotle este benefic pe segmentul susținerii imunității organismului, întrucât această legumă este o sursă bogată de vitamina C, antioxidant natural poate ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism. De asemenea, prin aportul de calciu și magneziu, chipotle previne deteriorarea sistemului osos, fiind de folos în cazuri de osteoporoză. În plus, prin intermediul vitaminei A, această legumă încetinește apariția cataractei și previne orbirea nocturnă.

Aplicată extern, pasta de chipotle are proprietăți antiinflamatoare, fiind de folos în cazuri de dureri articulare

Fasole mexicană cu sos chipotle

782 7 4Ingrediente: 2 linguri cu ulei de măsline, 1 ceapă mare, tocată mărunt, 5 căţei de usturoi, zdrobiţi, scorţişoară, 1 lingură cu chimen măcinat, 1 lingură cu coriandru, 3 linguri cu sos de chipotle, 600 g roşii tocate, 2 linguri cu melasă, 1,6 kg fasole boabe din conservă, scurse şi clătite, 3 avocado, suc de lime, brânză cheddar rasă, coriandru proaspăt.

Mod de preparare: se încălzeşte uleiul într-o cratiţă, se adăugă ceapa, usturoiul, scorţişoara, chimenul, coriandrul şi sosul chipotle, apoi se călesc timp de zece minute. Se amestecă, se toarnă roşiile şi melasa. Se condimentează bine şi se fierbe, acoperit, timp de 20 de minute. Se adaugă fasolea şi se mai lasă pe flacără încă zece minute. Separat, se taie avocado pe jumătate, se îndepărtează sâmburii, se presară cu suc de lime şi se asezonează cu sare şi piper. Se serveşte fasolea cu câte o jumătate de avocado, brânză rasă şi coriandru tăiat.