Main menu

header

784 4 2de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Izolarea socială și obligația de a petrece cea mai mare parte a timpului în interiorul locuinței pot afecta pielea de pe față și corp. Experții atrag atenția asupra faptului că stresul, aerul lipsit de umiditate și modificările în rutina zilnică de îngrijire sunt principalii inamici ai stării de sănătate a celui mai mare organ al corpului uman.

Reflexul spălatului, dublat de cel al hidratării

Primul agresor al pielii este aerul uscat din locuința încălzită artificial. „Aer mai uscat înseamnă piele mai uscată, așa că riscul de eczeme sau alte neplăceri ale pielii pot interveni oricând”, explică dermatologul Sandra Lee, din California. De aceea, este necesară o atenție sporită la cremele și loțiunile folosite în această perioadă, care trebuie să fie mult mai hidratante decât cele utilizate în mod obișnuit. „Spălatul frecvent și soluțiile de igienizare în cantitate mai mare decât de obicei produc daune barierei naturale a pielii”, adaugă profesor Adam Friedman, de la Școala de Medicină a Universității „George Washington”. Ca urmare, reflexul spălatului riguros trebuie dublat, în opinia specialiștilor, de cel al hidratării pielii afectate de substanțele chimice în exces.

Loțiune de protecție solară și formule cosmetice cu antioxidanți

784 4 3Atunci când suntem în casă mult timp, avem tendința să atingem fața mai mult decât de obicei. În aceste condiții, experții atrag atenția asupra importanței curățării temeinice a tenului înainte de culcare. „Aceste gesturi involuntare sunt ocazii perfecte pentru explozia acneei sau apariția inflamațiilor pielii. Recomand protecția împotriva radiațiilor ecranelor dispozitivelor inte- ligente, în fața cărora se stă mai mult decât de obicei în această perioadă, loțiune de protecție solară, precum și un serum cu antioxidanți”, detaliază Lucy Xu, fondator al Clinicii The London Premier Laser and Skin.

Efectele stresului, combătute prin dietă

784 4 4Stresul este un inamic de calibru al sănătății pielii. Aceasta reflectă dezechilibrele legate de starea de încordare, de la cele alimentare la gesturile nervoase, care uneori implică și agresiuni împotriva pielii. „Sistemul nervos și pielea rămân interconectate și comunică direct pe tot parcursul vieții. Pielea este cea dintâi interfață între om și mediul înconjurător, din prima clipă de viață”, punctează Friedman. Pentru a elimina efectele pe care această afecțiune le are asupra pielii, pe lângă efortul de minimalizare la nivel de stare de spirit, dieta este foarte importantă atunci când oamenii stau foarte mult în casă. „Există suficiente dovezi în sprijinul ideii că o alimentație necorespunzătoare, cu meniuri cu indice glicemic ridicat și prea multe lactate, susține acneea”, arată Friedman. În aceste condiții, specialiștii recomandă, cu atât mai mult cu cât este sezonul verdețurilor, o dietă cu multe legume și fructe și mai puțină carne. Dulciurile și alcoolul trebuie evitate cât mai mult.

Pentru a asigura cea mai bună condiție a pielii pe durata statului preponderent în interior, specialiștii recomandă măștile pentru ten și corp, în special în variantele lor naturale

Săpunuri lejere, serumuri cu acid hialuronic

784 4 5Pielea de pe corp trebuie, de asemenea, să se afle în centrul atenției în fiecare zi. „Toate acțiunile de curățare pe care le efectuăm au urmări asupra pH-ului pielii și distrug grăsimile care se găsesc în straturile de protecție”, adaugă Friedman. De aceea, este recomandat să nu se întrerupă rutina de îngrijire obișnuită, ba chiar să i se acorde un plus de atenție, prin spălarea cu săpunuri foarte lejere și aplicarea de loțiuni puternic hidratante, care să refacă epiderma. Experții consideră potrivită aplicarea pe corp a unor loțiuni puternic hidratante, iar pentru ten formule cu acid hialuronic.