Main menu

header

786 08 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Delicioase, pline de nutrienți prețioși pentru metabolism, nucile pecan sunt versatile și sățioase, evidențiindu-se printr-un conținut ridicat de grăsimi sănătoase - peste 70% din total.

Feresc organismul de tromboze

Nucile pecan sunt prezente în multe preparate, reprezentând și o gustare indicată, întrucât grăsimile pe care le conțin în cantitate mare sunt benefice organismului. Acizii grași din nucile pecan scad nivelul colesterolului din sânge, iar cantitățile mari de acid linolenic au rolul de a diminua aglomerarea de celule roșii, ferind organismul de tromboze și de infarct miocardic. În plus, prin aportul de magneziu, nucile pecan reduc tensiunea arterială, colesterolul, trigliceridele și scad riscul de accident vascular cerebral. Potrivit rezultatelor unor studii de dată recentă, consumul a zece nuci pecan în fiecare zi sau de două-trei ori pe săptămână poate întârzia instalarea anumitor afecțiuni degenerative, printre care temuta Alzheimer.

Întăresc dinţii

O dietă bogată în nuci pecan are ca rezultat un plus de flavonoizi și de fibre. Ca urmare, acest tip de nuci este recomandat pentru îmbunătățirea procesului de digestie și prevenirea constipației. În același timp, nucile pecan susțin efortul de scădere în greutate, arată datele unui studiu publicat de „American Journal of Clinical Nutrition”. Totodată, prin manganul, vitamina E, betacarotenul, cuprul și magneziul pe care îl furnizează organismului, nucile pecan pot reduce inflamația din organism. În același timp, calciul și fosforul din nucile pecan întăresc oasele și dinții.

Asigură buna funcționare a sistemului nervos

Mineralele din nucile pecan - calciu, magneziu, fosfor, potasiu - contribuie la menținerea sănătății optime a ochilor și implicit la acuitatea vederii până la vârste înaintate. Potrivit unor cercetări de anvergură, introducerea în dietă în mod regulat a nucilor pecan asigură buna funcționare a sistemului nervos și susține abilitățile cognitive. De asemenea, consumul de nuci pecan previne boala Beri Beri, afecțiune care se întâlnește în unele state în curs de dezvoltare, la populațiile cu alimentație dezechilibrată. Nu în ultimul rând, nucile pecan au proprietatea de a furniza energie organismului și susțin musculatura.

Nucile pecan contribuie la menținerea sănătății și frumuseții părului, prin facilitarea circulației sângelui la nivelul scalpului

Foietaj cu nuci pecan şi sirop de arţar

786 08 2Ingrediente: 1 pachet de foi, 100 g unt moale, 100 ml sirop de arţar, 150 g nuci pecan măcinate, 1/2 linguriţă cu scorţişoară, 1 ou, nuci pecan întregi.

Mod de preparare: nucile măcinate se combină cu untul topit şi se omogenizează. Se toarnă siropul de arțar câte puţin, până se obține o pastă dulce, care se poate întinde fără să curgă. Se taie foietajul în pătrate de 10/10 centimetri, se împarte în trei părţi egale, pe lungime, cu două linii trasate superficial cu cuţitul. În capetele fiecăreia dintre aceste linii se crestează aluatul pe doi centimetri lungime. Se așază o lingură cu umplutură în centrul pătratului şi se întinde doar pe porţiunea centrală. Se taie lateralele rămase în fâşii subţiri, egal distanţate, apoi se aduc capetele de sus şi de jos peste umplutură, urmate de fâșiile laterale, suprapuse alternativ. Se aşază foietajul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se unge cu oul bătut, se pun câteva nuci pecan întregi deasupra şi se dă desertul la cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius, pentru 20-25 de minute.