Main menu

header

786 7 1de Călin Popa şi Alexandru Filcu

Familia de plante din care face parte și valeriana a dat lumii medicinei naturiste nardul, un vindecător verde care vine din Himalaya și al cărui ulei esențial a fost utilizat ca medicament din timpuri imemoriale.

Atenuează de minune sindromul Burnout

Folosit încă din Antichitate, uleiul de nard a fost utilizat ca sedativ și tratament împotriva stărilor nervoase accentuate. Cercetările moderne i-au confirmat proprietățile de relaxare și de calmare, de aceea nardul este recomandat în cazuri de anxietate, atacuri de panică, tensiune arterială de sorginte nervoasă sau tulburări de somn. De asemenea, nardul a demonstrat capacitatea de a atenua simptomele epuizării de tip burnout, care se manifestă tot mai frecvent în societatea contemporană. Se poate administra pulberea de nard, la început în doze mai mici, de 500 mg, de două ori pe zi. Se recomandă folosirea dozelor mici pe termen lung, în detrimentul unor cantități mai mari o perioadă mai scurtă.

Combate spasmele

Potrivit literaturii de specialitate, efectele de tonic nervos ale nardului se datorează compușilor din uleiul esențial, care are proprietatea de a reduce neuroinflamațiile. De altfel, în Ayurveda, nardul este prescris în mod obişnuit pentru a calma spasmele, convulsiile, crizele de epilepsie. Se administrează la recomandarea unui specialist, de trei ori pe zi câte trei picături, pe o felie de pâine. Se mestecă încet, apoi se înghite. În același timp, nardul este eficient pentru persoanele care se trezesc în fiecare dimineață cu un sentiment de iritabilitate.

Le vine de hac infecțiilor fungice

Uleiul esențial de nard este un binecunoscut antiinflamator și antibacterian, calități care îl recomandă împotriva unor tipuri de infecții fungice sau febrile, de tipul meningitei, a durerilor articulare și musculare, a migrenelor, cefaleelor și a simptomelor gastrice cum ar fi constipația sau crampele, notează healthline.com. Reţeta optimă cu ulei de nard include câte trei picături de ulei esenţial de nard, ylang-ylang și lavandă, 30 ml ulei de migdale și o picătură de ulei esenţial de portocală amară. Se amestecă şi se păstrează într-o sticluţă de culoare închisă. La nevoie, se masează zona afectată cu cinci picături din acest amestec.

PONT. Uleiul esențial de nard combate deficiențele de memorie care survin odată cu înaintarea în vârstă.