Main menu

header

786 7 3de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Pădurea amazoniană furnizează cercetătorilor din întreaga lume plante și fructe cvasinecunoscute până acum, dar care se vădesc adevărate comori de substanțe benefice pentru organismul uman. O astfel de „nouă intrare” în lista alimentelor cu potențial pentru sănătate este cupuassu.

Sprijină oasele, ligamentele și tendoanele

Cupuassu este un fruct delicios, foarte puțin cunoscut în afara Americii de Sud, și care este studiat intens din perspectiva beneficiilor pentru sănătatea omului. Astfel, cupuassu este creditat cu capacitatea de a ajuta împotriva disfuncției erectile, notează healthbenefitstimes.com. De asemenea, fructul este o sursă excelentă de vitamine din complexul B, acizi grași și nu mai puțin de nouă antioxidanți. În aceste condiții, cupuassu, înrudit cu cacaua, este considerat un mic dejun complet, care susține oasele, ligamentele și tendoanele, prin aportul de aminoacizi, calciu și seleniu.

Analgezic natural, în special împotriva durerilor nașterii

Fructul cupuassu nu conține cafeină, consumul acestuia păstrând organismul hidratat chiar dacă generează un plus de energie. Totodată, tradiția braziliană include cupuassu printre analgezicele naturale, în special împotriva durerilor nașterii și a problemelor digestive, prin simpla mestecare a semințelor. În același timp, prin polifenolii prezenți în cupuassu, acest fruct este foarte util în tratarea afecțiunilor respiratorii, în paralel întărind mecanismele defensive ale organismului. De altfel, acțiunea antioxidanților menționați este de natură să sugereze faptul că fructul cupuassu este recomandat pentru combaterea eficientă a efectelor radicalilor liberi, substanțe generatoare ale multor tipuri de cancer.

Menţine pe termen lung abilităţile cognitive

Una dintre cele mai importante direcții de acțiune a compușilor din capuassu este sistemul cardiovascular, acest fruct fiind considerat redutabil pentru menținerea colesterolului la nivel normal, pentru întărirea inimii și fortificarea arterelor. De asemenea, cupuassu poate acționa ca agent antiinflamator la nivelul organismului, unul dintre cele mai importante beneficii constituindu-l menținerea pe termen lung a abilităților cognitive. Deliciosul fruct poate fi consumat crud sau introdus în iaurturi, sucuri, înghețate, sorbeturi ori conservat sub formă de gem sau jeleu. Potrivit literaturii de specialitate, semințele de cupuassu furnizează un unt asemănător celui de cacao, care poate fi consumat și de copii, și de gravide.

Consumul de cupuassu poate preveni infecțiile la nivelul rinichilor