Main menu

header

787 7 2de Călin Popa şi Alexandru Filcu

Dintre cele peste 500 de soiuri de fasole care se cultivă pentru consum în toată lumea, varietatea de culoare neagră se detașează pentru proprietățile sale remarcabile, în primul rând conținutul record de antioxidanți.

Accelerează refacerea celulelor

Fasolea neagră oferă nenumărate beneficii pentru sănătate. Numeroase organizații din domeniul sănătății publice recomandă această legumă ca pe un aliment extrem de important pentru a ajuta la prevenirea bolilor și la optimizarea stării de sănătate. Prin aportul de antioxidanți, fasolea neagră este creditată de comunitatea științifică cu proprietatea de a accelera refacerea celulelor, de a susține sistemul imunitar și de a încetini procesele de îmbătrânire. Considerat superaliment, acest tip de fasole aduce organismului o cantitate însemnată de vitamina B9, care joacă un rol important în repararea ADN, împiedicând astfel formarea de celule canceroase. De asemenea, seleniul prezent în această legumă este un mineral care contribuie la funcția enzimelor hepatice și ajută la detoxificarea organismului.

Menține stabilitatea glicemiei

Cu un indice glicemic scăzut, fasolea neagră conține un amestec complex de carbohidrați și proteine. Această combinație ajută la menținerea stabilității glicemiei și la păstrarea unui flux constant de energie în organism, pe tot parcursul zilei. De asemenea, un consum regulat de fasole neagră asigură un prețios aport de fibre, aproape întregul necesar zilnic, facilitându-se astfel procesul de digestie, curățarea eficientă a colonului și susținerea unei flore intestinale sănătoase. Totodată, având un conținut redus de grăsimi, fasolea neagră este un aliment ușor de folosit în diete, oferind o senzație de sațietate care durează mai mult decât în cazul altor alimente. Totodată, fasolea neagră este şi o sursă excelentă de magneziu, substanţă ce ajută la stabilizarea nivelului fierului în organism, prevenind anemia.

Păstrează intactă memoria

Întrucât este o sursă excelentă de acid folic și magneziu, fasolea neagră ajută la menținerea unei tensiuni arteriale echilibrate și la scăderea nivelului de colesterol, protejând sănătatea inimii și a întregului sistem cardiovascular. Consumul de fasole neagră îmbunătățește şi funcțiile creierului, în special pe direcția păstrării intacte a memoriei pe termen lung, această legumă remarcându-se în topul celor mai bune alimente pentru creier, alături de spanac, sparanghel și țelină, prin conținutul de antocianină, considerată un adevărat combustibil pentru acest organ vital. În aceste condiții, fasolea neagră este recomandată în alimentația persoanelor predispuse la depresii sau dezechilibre psihice.

Ţine la distanţă cancerul de sân

Fasolea neagră conţine molibden, un element mai rar întâlnit în alimente și care reprezintă un stimulent natural al potenţei, precum și un ajutor în prevenirea cancerului de sân la femei. În plus, prin conținutul de substanțe specifice, fasolea neagră este creditată cu proprietatea de a susține sistemul osos și muscular. În același timp, această legumă de excepție îmbunătățește producerea de colagen, prelungind astfel flexibilitatea articulațiilor, având, în același timp, și un cert efect antiinflamator și antibacterian. De altfel, fasolea neagră figurează în vârful clasamentului pe renumita Scală ORAC, o metodă de măsurare a capacității antioxidante a alimentelor. Potrivit cercetătorilor, alimentele menționate pe această scală încetinesc procesele oxidante care duc la îmbătrânire.

Fasolea neagră distruge sulful din alimente, ceea ce o face un aliat de nădejde pentru cei care au o sensibilitate la această substanță