Main menu

header

788 7 3de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Nutriționiștii nu contenesc să atragă atenția că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei nu doar pentru sănătate, ci și pentru forma fizică. În această ecuație intră, la loc de frunte, cerealele.

Mențin abilitățile cognitive ale vârstnicilor

Un studiu recent al experților de la Universitatea de Tehnologie din Sydney, Australia, a pus în evidență faptul că un consum regulat de cereale are mai multe avantaje. În primul rând, este foarte important pentru menținerea abilităților cognitive ale vârstnicilor, în special în cazul celor trecuți de vârsta de 80 de ani. În același timp, cerealele de calitate consumate la micul dejun feresc această categorie de vârstă de instalarea sau de agravarea anumitor afecțiuni cardiovasculare care le pot fi fatale. „Intervenția dietară în prevenirea și gestionarea afecțiunilor cronice este o adevărată provocare. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este esențial să putem furniza dovezi științifice care să susțină care anume alimente pot fi de ajutor în condiții de prezență a mai multor afecțiuni simultan”, explică specialistul Luna Xu.

Reduc riscul de mortalitate!

Susținerea pe care cerealele o acordă creierului și sănătății inimii este valabilă pentru toate grupele de vârstă, întrucât, potrivit statisticilor, primele semne de demență au început să se manifeste și la persoane mai tinere. O atestă o cercetare efectuată în cadrul Universității Harvard, din SUA, care a pus în evidență faptul că alimentele bogate în cereale integrale contribuie la reducerea riscului de mortalitate legat de bolile cardiovasculare sau de cancer. „Aceste rezultate vin să confirme sfaturile nutriţioniştilor care recomandă consumul zilnic a cel puţin 48 de grame de astfel de alimente pentru a ameliora sănătatea în mod durabil şi a preveni riscul unei mortalităţi premature”, punctează specialistul Qi Sun. Potrivit datelor experimentului, persoanele care consumă 70 de grame de cereale integrale pe zi au un risc de mortalitate mai scăzut cu 22% faţă de cele care nu consumă astfel de alimente. Analiza realizată de cercetători de la Universitatea Harvard a avut în vedere centralizarea unui mare număr de studii desfăşurate în SUA, Marea Britanie şi Scandinavia, în perioada 1970-2010, pe un număr de 786.000 de participanţi.

Cerealele redistribuie grăsimea, prevenind acumularea acesteia la nivelul abdomenului, unde poate genera nu doar kilograme în plus, ci şi mai multe boli grave

Detoxifică şi induc saţietatea

Mai multe cercetări internaționale au evidențiat faptul că a consuma cereale integrale reduce riscul de diabet de tip II şi echilibrează flora intestinală. Cercetătorii notează că aceste alimente conţin multiple substanţe bioactive, care au certe beneficii pentru sănătate, fiind bogate în fibre, fapt ce reduce producerea de colesterol, dar nu numai. Alimentele bogate în fibre sunt binecunoscute pentru capacitatea de detoxificare a organismului și de menținere pe o perioadă mai îndelungată a sațietății, ceea ce face din cerealele integrale o opțiune pentru cei care vor să scadă în greutate. Potrivit recomandărilor făcute de Asociaţia Americană a Inimii, cel puţin jumătate din cerealele consumate trebuie să conţină integral secară, grâu, orz sau orez brun.