de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa
Stă cuminte la marginea drumului și de foarte mult timp și-a demonstrat virtuțiile antiinflamatoare, antimicrobiene, expec- torante și virale. Este vorba despre gingașa lumânărică, cunoscută ca și lumânarea Domnului care, privită de la distanță, are forma unei flăcări galbene. Descoperită în Antichitate când Hipocrate a recomandat-o drept unul dintre cele mai bune leacuri pentru răni, în timp știința modernă i-a recunoscut beneficiile uimitoare asupra multor afecțiuni.
Decoctul rezolvă problemele urinare
Vă confruntați cu tuse convulsivă? Nu fugiți imediat să luați medicamente de sinteză, pentru că aveți la îndemână un remediu vechi, dar de maximă eficiență: infuzia de lumânărică. Modul de preparare este următorul: două lingurițe cu plantă se pun la infuzat în 300 ml apă clocotită și se lasă zece minute. Se strecoară și se consumă adăugând o linguriță cu miere. Se recomandă două căni pe zi, dimineața și seara, pe stomacul gol. Cura durează trei săptămâni. Dacă suferiți de bronșite, dureri în piept sau de stomac, indigestie sau probleme urinare, vă este de un real ajutor decoctul de lumânărică. Două lingurițe cu plantă se pun la fiert pentru un sfert de oră în 300 ml apă. Aveți grijă ca pe măsură ce apa se evaporă, să fie completată la loc. Se recomandă consumul a trei cești pe zi, pe stomacul gol.
Maceratul la rece, medicament valoros în caz de enterită
În cazul pacienților care se confruntă cu enterită cauzată de intoxicații sau cu alergii sau ulcer gastric este foarte bun maceratul la rece de lumânărică. Modul de preparare este următorul: turnați 250 ml apă rece peste o linguriță cu plantă și lăsați timp de 12 ore. Strecurați și adăugați un vârf de cuțit cu bicarbonat. Se consumă fracționat, două-trei linguri înainte de fiecare masă. Atenție! Poțiunea se păstrează doar la frigider. La rândul său, tinctura de lumânărică este o armă de neînvins în lupta cu diareea sau cu gastrita și un leac excepțional pentru infecțiile dentare. Totodată, tinctura de lumânărică are rolul de a ameliora durerile abdominale cronice și recidivante, inclusiv cele cauzate de inflamația colonului și este un adjuvant de excepție în afecțiunile pulmonare. Modul de preparare al tincturii este următorul: o lingură cu plantă se pune la macerat în 100 ml alcool alimentar într-un borcan de sticlă. Închideți ermetic și lăsați pentru zece zile, perioadă în care veți agita de câteva ori pe zi. Ulterior, filtrați și puneți la decantat în frigider pentru alte șase zile. În final, mai filtrați odată și depozitați compoziția în sticle închise la culoare. Se administrează 20-30 de picături de două-trei ori pe zi, diluate în apă, după fiecare masă. Tratamentul durează trei săptămâni. După o pauză de o săptămână, tratamentul se poate relua.
Siropul, eficace în crizele de astm sau în anemie
Mulți părinți se plâng că nu știu ce soluții să mai găsească pentru ca micuții lor să scape fie de anemie, fie de astm. În acest caz este util siropul de lumânărică. Amestecați 500 ml decoct de lumânărică cu 500 g miere. Încălziți uşor până când mierea se dizolvă și veți obține un lichid omogen. Lăsați să se răcească, apoi depozitați într-un recipient de sticlă. Se recomandă o linguriță de trei ori pe zi pentru copii și două lingurițe de trei ori pe zi pentru adulți. Cât privește vinul de lumânărică, acesta este un antidot al inflamațiilor articulare și al reumatismului, dar și un bun prieten al celor care suferă de alopecie sau boli de piele. Modul de preparare este următorul: 100 g lumânărică se pune la macerat pentru zece zile într-un litru de vin alb. Aveți grijă să agitați preparatul de două-trei ori pe zi. Ulterior, strecurați și depozitați în locuri întunecate. Se consumă două linguri cu vin pe zi, dimineața și seara. Tratamentul durează două luni.
Pulberea este un redutabil antimicrobian
Un bun expectorant este pulberea de lumânărică. Se recomandă un vârf de linguriță de două ori pe zi, amestecată cu puțin lapte. De asemenea, pulberea este un redutabil antimicrobian, caz în care se administrează același tratament. Dacă sunteți răgușiți, vă este utilă gargara cu decoct de lumânărică, obținut din 30 g flori și frunze la un litru de apă. Se lasă să fiarbă câteva minute, apoi se utilizează. De asemenea, împotriva panarițiului, a arsurilor, ulcerațiilor dureroase, degerături și ulcere atone se folosesc cataplasme cu decoct de lumânărică. Modul de preparare este următorul: 60 g frunze de plantă se pun la fiert într-un litru de lapte și se lasă la fiert cinci minute. Ulterior, se strecoară și se aplică pe locul afectat. Împotriva răcelii, preparați un ceai din lumânărică şi nalbă. Combinaţi cele două plante și puneţi două linguri cu acest amestec într-un litru de apă. Lăsați zece minute la infuzat, apoi strecurați. Ceaiul se consumă de-a lungul zilei, cât suportați de fierbinte.
Tratează hemoroizii
În plus, lumânărica este folosită cu succes împotriva furunculelor și varicelor, cataplasmele cu această plantă având excelente efecte calmante, dar și cicatrizante. Puneți la fiert 500 ml apă, lăsați să dea în clocot și adăugați două linguri cu plantă. Strecurați și amestecați cu argilă până se va obține o pastă omogenă. Aceasta se aplică pe un tifon steril, care se pune pe zona cu probleme și se strânge. Puneți deasupra un nailon și lăsați să acționeze 30-40 de minute. În caz de eczemă sunt foarte bune băile cu lumânărică. 200 g plantă se pun la fiert în doi litri de apă. Ulterior, turnați poțiunea în apa din cadă. Pentru efect maximum, tratamentul durează două săptămâni, cu o pauză de o zi între băi. Se recomandă să faceți băile de patru-cinci ori pe an. Pentru a scăpa de durerile cauzate de hemoroizi, faceți băi de șezut cu decoct de lumânărică, obținut prin fierberea a 50 g plantă bine mărunțită la un litru cu apă.
Mască pentru tenul sensibil
Îngrijirea tenului este foarte importantă. Iar dacă vă apare o iritație ori de câte ori încercați o mască nouă, e posibil să faceți parte din categoria persoanelor cu tenul sensibil. Dar nu trebuie să vă faceți niciun fel de probleme, pentru că aveți la dispoziție o excepțională mască 100% naturală, pe bază de lumânărică. Ingredientele necesare pentru obținerea acesteia sunt 30 g lumânărică uscată (se foloseşte întreaga plantă, inclusiv rădăcina) și 15 g miere polifloră. Dați prin râșnița de cafea planta uscată până se transformă într-o pulbere. Puneți într-un vas și turnați deasupra mierea, care, ulterior, a fost dizolvată în puțină apă. Amestecați bine până la omogenizare, apoi aplicați pe față. Păstrați o jumătate de oră și îndepărtați cu apă călduță. Va împrospăta și va catifela tenul.