Main menu

header

789 9 1de Călin Popa şi Ştefania Băcanu

Un studiu de dată recentă reconfirmă capacitatea zarzavaturilor de a prelungi viața, prin ameliorarea metabolismului și infuzia de vitamine pe care o asigură atunci când sunt introduse în meniu în fiecare zi.

Speranța de viață crește cu 13 ani!

Experții de la Tufts Medical Center, din Boston, SUA, au realizat un studiu prin care sunt detaliate beneficiile extinse ale consumului zilnic de verdețuri. Astfel, s-a pus în evidență faptul că salata, lăptucile, varza kale și spanacul aduc organismului un aport important de vitamina K și implicit o creștere cu 13 ani a speranței de viață atunci când aceste legume sunt consumate regulat de adulții trecuți de vârsta de 50 de ani.

Previn acumularea de calciu în artere

După centralizarea datelor culese de la mii de voluntari cu vârsta între 54 și 76 de ani, specialiștii americani au concluzionat că nivelul de vitamina K din organism se poate dovedi determinant: cei care au această vitamină în corp au prezentat un risc mult diminuat de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, pentru cei care nu consumă verdețuri pericolul de infarct fiind cu peste 19% mai mare. „Legătura dintre vitamina K și mortalitatea din cea mai importantă cauză a prezentului, boala cardiovasculară, se poate detecta la nivelul proteinelor din țesutul vascular, care are nevoie de această vitamină pentru a funcționa și care previne acumularea de calciu în artere”, explică expertul Kyla Shea, autor al studiului.

Mărarul ţine în echilibru balanța endocrină

Studii anterioare au confirmat faptul că pătrunjelul reglează tensiunea şi ajută digestia, fiind un foarte bun detoxifiant. De asemenea, acesta stimulează sistemul imunitar, iar frunzele proaspete mestecate împrospătează respiraţia. Cercetările au arătat că frunzele de pătrunjel au în compoziţia lor de patru ori mai multă vitamina C decât o portocală, mai multe proteine decât două ouă la un loc şi o cantitate însemnată de fier. Consumat constant, pătrunjelul verde curăță organismul de toxine, de efectele nocive ale viciilor şi de nisipul de la rinichi. La rândul său, mărarul este un adevărat medicament verde, deoarece, potrivit literaturii de specialitate, conţine fitoestrogeni care reglează balanța endocrină. În cazul femeilor la menopauză, mărarul atenuează neplăcerile specifice acestei perioade. În plus, această legumă parfumată ajută la eliminarea apei în exces din ţesuturi. Totodată, grație unor compuși remarcabili, mărarul este util în prevenirea calculozelor şi poate fi folosit ca adjuvant în tratamentul cistitelor şi a infecţiilor urinare.

Rezultatele cercetării de la Tufts Medical Center au avut în vedere factori ca vârsta voluntarilor, rasa, indicele de masă corporală, utilizarea de medicamente și eventuala prezență a unor vicii, în primul rând a fumatului

Infuzia de leuştean topeşte grăsimile

Ca plantă-medicament, leuşteanul se poate consuma ca atare sau sub formă de suc ori infuzie. Persoanelor care suferă de afecţiuni digestive li se recomandă frunzele verzi de leuștean puse proaspăt tocate în diverse meniuri. De asemenea, s-a constatat că infuzia de leuştean topeşte grăsimile şi elimină toxinele. Decoctul din acest condiment se prepară dintr-o linguriţă cu frunze uscate de leuștean care se fierb timp de zece minute cu o cană cu apă. După ce se răceşte, se îndulceşte cu un vârf de linguriţă cu miere. Se beau zilnic câte două căni, una dimineaţa şi a doua pe parcursul zilei. Infuzia de leuştean se prepară dintr-o linguriţă cu plantă peste care se toarnă o cană cu apă fierbinte. Se pot consuma două căni pe zi, ca remediu în tratamentul bronşitei.