Main menu

header

789 8 2de Sorin Dumitrescu şi Adrian Pătrăuceanu

Gustoasă și parfumată, socata, una dintre cele mai apreciate băuturi ale copilăriei, conferă o stare tonică și de bună dispoziție pe arșița verii. Dar beneficiile sale nu se opresc nici pe departe aici.

Adjuvant în psoriazis și astm

Puternic antiseptic, antibacterian și antiviral, socata este recomandată cu succes pentru atenuarea simptomelor de răceală, bronșită, viroză respiratorie, afecțiuni pulmonare și urinare. Pentru rezultate optime, se administrează un pahar cu socată pe zi, timp de minimum două săptămâni. De asemenea, socata are efect depurativ, ajută la eliminarea apei din țesuturi, fiind de ajutor în curele de slăbire și în diminuarea aspectului de celulită, ajută la reglarea tranzitului intestinal și este și un bun agent de curățare al tractului intestinal. Grație gustului bun, dă o stare de bună dispoziție și stimulează secreția de endorfine. Prin bogăția de acizi grași Omega 3, Omega 6, potasiu, flavonoide, vitaminele A, C și tanină, socata stimulează toate funcțiile vitale și fortifică sistemul imunitar. Nu în ultimul rând, socata este indicată, ca remediu adjuvant, în tratamentul psoriazisului, astmului și rinitei alergice.

Obțineți un corp perfect!

O rețetă care vă scapă de colăcei se obține din următoarele ingrediente: 10-15 flori de soc, două lingurițe cu miere sau îndulcitor pe bază de ștevie, cinci lămâi, 10-15 boabe de orez și cinci litri de apă plată. Puneți toate ingredientele într-un vas cu capac și lăsați la macerat timp de o săptămână într-un spațiu uscat și răcoros, ferit de lumină. Strecurați la final printr-o sită medie și depozitați la rece, timp de trei zile. O cură durează minim 15 zile, timp în care se consumă 500 ml suc pe zi, preferabil în prima parte a zilei.

Scăpați de afecțiunile alergice

În caz de infecții, alergii sau afecțiuni inflamatorii, aveți nevoie de o băutură obținută din următoarele ingrediente: 10-15 flori de soc, patru lingurițe cu miere sau îndulcitor pe bază de ștevie, șase lămâi, 10-15 cuișoare, două lingurițe cu scorțișoară, drojdie uscată de mărimea unei migdale și cinci litri de apă minerală sau plată. Amestecaţi toate ingredientele într-un vas cu închidere ermetică, lăsaţi la macerat între cinci zile, într-un loc uscat și răcoros, ferit de lumină. Strecurați sucul obținut printr-o sită medie și depozitați la frigider trei zile, înainte de a fi consumat. Se recomandă un pahar în fiecare zi, preferabil în prima parte a zilei, timp de minimum două săptămâni. Evitaţi lactatele nefermentate în perioada curei.

Deliciu pentru serile toride de vară

Ca să obțineți o socată răcoritoare, aveți nevoie de 10-15 flori de soc, 150 g fructe de pădure congelate, 100 g căpșuni proaspete, două linguri cu miere sau sirop de agave, șase lămâi, drojdie uscată de mărimea unei migdale și cinci litri de apă minerală sau plată. Amestecați florile de soc, lămâile, drojdia, mierea, siropul și apa într-un vas cu închidere ermetică. Lăsați la macerat pentru cinci zile și la final scurgeți sucul în alt vas, pe care îl veţi lăsa la frigider încă trei zile. Mixați în blender fructele de pădure și căpșunile, împreună cu un pahar din socata pregătită. Amestecul obținut va fi pus în vasul cu preparat și lăsat la rece câteva ore.

Evitaţi să consumaţi preparate pe bază de soc în timpul sarcinii și al alăptării

Fructele necoapte prezintă risc de intoxicaţie

Este important de știut că fructele necoapte de soc prezintă risc de intoxicație, care se manifestă prin stare de vomă și/sau tulburări de scaun. În cazul copiilor mai mici de 12 ani și al persoanelor cu afecțiuni gastrointestinale, respectiv sensibilitate digestivă sau sindromul colonului iritabil, preparatele pe bază de soc, inclusiv ceaiul din frunze de soc, trebuie consumate cu precauție.