Main menu

header

789 7 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Legumă de excepție, cu un gust deosebit, varza roșie este mult mai mult decât un deliciu culinar, este un aliat al stării de sănătate. De la vitamine și minerale până la antioxidanți, conținutul verzei roșii este o comoară terapeutică apreciată în toată lumea.

Diminuează cu 30% riscul apariției bolilor cardiovasculare

Familia renumită a cruciferelor pune la dispoziția celor care vor să se hrănească sănătos, dar și celor care suferă de anumite dezechilibre la nivelul organismului varza roșie, mai dulceagă la gust și mai bogată în compuși vegetali benefici pentru sănătate decât varietatea albă. Potrivit unor studii publicate de editura Școlii de Medicină a Universității Harvard, antocianinele din varza roșie micșorează riscul apariției bolilor cardiovasculare cu peste 30%, reducând și tensiunea arterială.

Conţine de cinci ori mai mulţi antioxidanţi decât varza albă

Cercetările internaționale au relevat faptul că nivelul de antioxidanți din varza roșie este de aproape cinci ori mai mare decât cel din varza albă. Ca urmare, consumul acestei legume protejează celulele de mutații care pot genera cancer. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări recente, anumite soiuri de varză roșie au capacitatea de a reduce semnificativ inflamațiile din organism, în unele cazuri cu până la 40%. Aceste date au confirmat utilizarea tradițională a frunzelor de varză roșie în zone cu inflamații, având ca efect calmarea mușchilor încordați și reducerea durerilor articulare.

Întăreşte dinţii

Consumul de varză roșie asigură o greutate corporală optimă, întrucât această legumă este foarte slabă în calorii. Totodată, prin aportul de vitamine și minerale importante, această legumă este un aliat al sănătății oaselor și dinților, prevenind osteoporoza și afecțiunile gingivale. În plus, este cunoscut de secole faptul că varza roșie este un aliment ce ajută la sănătatea intestinului, prin conținutul mare de fibre, consumul de varză roșie reducând mucozita intestinală și prevenind constipația.

Aplicarea locală de frunze de varză roșie atenuează durerile de sân cauzate de creșterea lactației

Varză roşie în stil nemţesc

Ingrediente: 1 căpăţână de varză roşie, 1 ceapă roşie, 4 linguri cu ulei sau 2 linguri cu untură (de porc sau de gâscă, rață etc.), 2 mere acrişoare, roşii, 2 linguri cu zahăr, 300 ml vin roşu, 1 foaie de dafin, 1 linguriţă cu scorţişoară măcinată, 1 linguriţă cu chimen măcinat, 1 linguriţă cu piper negru măcinat, 4 cuişoare, 2 linguri cu oţet, sare după gust, supă fierbinte.

Mod de preparare: varza se curăţă de foile exterioare, se îndepărtează cotorul şi se toacă julienne. Ceapă roşie se curăţa şi se taie peştişori. Într-o cratiţă încăpătoare, cu fundul gros, se încinge pe foc mediu grăsimea şi se adaugă ceapa împreună cu o linguriţă cu sare până se înmoaie, fără să se ardă. Apoi se pune zahărul şi se mai căleşte trei minute, să se caramelizeze uşor, după care se adaugă imediat varza roşie tocată şi oţetul balsamic. Se toarnă în cratiţă şi vinul, mirodeniile şi frunza de dafin și se stinge cu supă fierbinte cât să aibă lichid, fără să fie acoperită de acesta. Se amestecă frecvent și se găteşte pe foc mediu spre mic, acoperită cu capacul. Când varza este moale, se pun merele curăţate de căsuţa seminţelor şi tăiate cubuleţe şi se mai găteşte totul câteva minute, fără capac, până când mâncarea este suficient de scăzută. Se potriveşte gustul cu sare şi piper.