Main menu

header

790 7 1de Sorin Dumitrescu şi Florica Pintea

Medicamentul folosit cel mai mult pentru alungarea durerilor artritice, aspirina, nu se găsește doar în produsele de sinteză, ci și în multe alimente.

Tratează acneea, psoriazisul și verucile

Medicul grec Hipocrate a scris despre o pudră amară extrasă din scoarța de salcie care avea puterea de ușurare a durerilor și de reducere a febrei, iar amerindienii au folosit scoarța de salcie, ce conţine acid acetilsalicilic, pentru a înlătura durerile de cap, febra, durerile de mușchi și reumatismul. Dar oamenii de știință spun despre acidul salicilic că este un ingredient esenţial folosit în produse ce tratează dermatita seboreică, acneea, psoriazisul, calusul, bătăturile, ihtioza, verucile. În plus, acesta funcționează ca un keratolitic și bacteriostatic, deschide porii înfundaţi și neutralizează bacteriile, având efect în tratarea mătreţii.

Nu se recomandă copiilor și adolescenților cu febră

790 7 2Pe de altă parte însă, tot specialiștii afirmă că acidul acetilsalicilic conținut de aspirină (un bun anticoagulant dacă este utilizat pe termen lung în doze mici pentru diminuarea riscului de infarct), nu se recomandă copiilor sau adolescenților cu febră, simptome de răceală sau infecţii virale, întrucât există riscul de apariție a sindromului Reye, o afecţiune a ficatului. Un alt efect negativ al aspirinei, consumată în doze mari, este iritarea mucoasei stomacului şi duodenului. Și asta nu e tot, pentru că renumitul medic Richard Feynman, expert în microbiologie și toxicologie, a precizat că „utilizarea aspirinei poate cauza mai multe boli sau chiar moartea pentru unele persoane”.

Cel mai mare număr de salicilați se găsește în fructe

Studiile au arătat faptul că un număr mare de salicilați (grup de substanțe derivate din acidul salicilic) se găseşte în fructe, respectiv caise, mure, afine, guava, pepene galben, mere, cireșe, struguri roșii. Cantități moderate de salicilat sunt observate în kiwi, nectarine, pepene verde, prune, struguri verzi, mango și fructul pasiunii, iar în doze mai modeste sunt prezente în banane și pere. În ceea ce privește fructele uscate, se pot atinge concentrațiile maxime de salicilați pe baza greutății produsului, întrucât nu există apă rămasă în acestea după procesare. Salicitați au și migdalele, arahidele, nucile de pin, macadamia și fisticul, nucile de Brazilia, susanul, alunele și semințele de floarea-soarelui.

Consumaţi ardei verzi, ridichi şi roşii

790 7 3Există și anumite legume căutate pentru aspirina naturală pe care o conțin. Acestea sunt ardeii verzi, roșiile, ridichiile, andivele, spanacul, lucerna, broccoli, castraveții, fasolea, urmate de sparanghel, salată, conopidă, ceapă și ciuperci proaspete, în timp ce salicilatele minime includ mazăre verde, fasole verde, varză și țelină. Nu în ultimul rând, nu trebuie să uitați de mirodenii, precum scorțișoară, curry, chimion, mărar, oregano, piper de cayenne, rozmarin, cimbru, turmeric, sos de roșii, usturoi și pătrunjel. Atenție! Medicii recomandă ca persoanele care au intoleranță la aspirină sau sensibilitate la salicilați și experimentează simptome neplăcute, precum durere abdominală, mâncărimi pe picioare, astm, dermatite, infecții ale urechii, hipoglicemie, polipi, răceală persistentă, rinită, sinuzită, psoriazis, dificultate de vorbire, probleme stomacale, probleme vizuale, anxietate sau confuzie, să evite alimentele sau substanțele care au un conținut ridicat de salicilați.