de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Remediu de top în medicina ayurveda, obligeana este cunoscută încă de pe vremea lui Hipocrate, fiind apreciată pentru nenumăratele sale beneficii asupra organismului, precum și pentru capacitatea de a ameliora un mare număr de afecțiuni dintre cele mai diverse.
Stimulează reflexele
Plantă medicinală care a fost studiată intens din perspectiva avantajelor asupra sănătății pe care le generează, obligeana este recunoscută în literatura de specialitate din multe state europene. Calitățile plantei derivă din compoziția sa de excepție - ulei volatil cu aldehide, sacorin, eugenol, cafeină, tanin, acid oxalic și calciu. În aceste condiții, preparatele pe bază de rizom de obligeană sunt redutabile pe direcția îmbunătățirii performanțelor creierului, stimulând memoria și capacitatea de concentrare, precum și reflexele. În același timp, obligeana este un excelent tonic nervos. O formulă eficientă este amestecul dintre un vârf de cuțit cu pulbere de obligeană, 1/2 lingură cu miere și un pahar cu lapte. Tratamentul durează o lună. De asemenea, planta este recomandată pentru decongestionarea sinusurilor, având efect în cazuri de migrene, răceală și afecțiuni ale tractului respirator. Se folosește de regulă „prizată” pe nas și cauzează strănut care eliberează căile respiratorii, notează gyanunlimited.com.
Dizolvă pietrele la rinichi
Obligeana a fost folosită din cele mai vechi timpuri împotriva pierderii poftei de mâncare. Prin tradiție, se administrează un amestec din pulbere fină de câte zece grame de obligeană, piper negru, ghimbir și sare, presărat în cantități mici în meniul din fiecare zi, având efect de stimulare a apetitului și a digestiei, precum și de combatere a unor neplăceri digestive cum este balonarea. În același timp, planta curăță stomacul de impurități, conferind rapid o stare de ușurare. În plus, obligeana este renumită pe direcția combaterii pietrelor la rinichi, consumată ca decoct, preparat astfel: se pun la fiert 100 g rădăcină de plantă cu câteva boabe de piper negru în 500 ml apă. Se lasă pe foc mic până se reduce cantitatea de lichid la 350 ml și se ia de trei ori pe zi, câte o linguriță cu decoct. Se continuă administrarea până când simptomele se diminuează sau dispar. De asemenea, la nivelul sistemului cardiovascular, obligeana acționează ca vasodilatator, contribuind la reglarea tensiunii arteriale.
PONT. Amestecul de pudră de obligeană și făină de orez cu lapte de vacă, aplicat zilnic, diminuează rapid puseele de acnee.