Main menu

header

794 9 1de Sorin Dumitrescu şi Gabriela Comşa

Dincolo de aspectul de floare decorativă ale trandafirului se ascund virtuți terapeutice remarcabile. În scop medicinal se folosește trandafirul de grădină sau trandafirul de Damasc. Majoritatea dintre noi am privit trandafirul doar ca pe o floare superbă, care are însă incovenientul ghimpilor, însă ca orice plantă şi trandafirul se dovedeşte a fi o excelentă sursă pentru sănătate.

Uleiul utilizat în inhalaţii poate uşura alergiile

Trandafirul de Damasc are foarte multe proprietăţi curative: antibacteriene, antioxidante, antitusive, hipnotice, antidiabetice, relaxante la nivelul traheii, antipiretice, astringente şi antiseptice. Trandafirul de grădină conține terpeni, flavo- noide, glucozide, antocianini, mircenă, vitamina C, quercetină și kamepferol, principii amare, acizi organici și ulei gras. Oamenii de știință au descoperit peste 95 de micro și macronutrienți în uleiul esențial de trandafir. Cu alte cuvinte floarea pe care o oferim de multe ori pentru a o face cadou persoanelor dragi este pur şi simplu un adevărat panaceu universal. În medicina tradițională, trandafirul de Damasc era folosit pentru durerile în piept, durerile abdominale, sângerările menstruale, constipație și alte problemele digestive. Era, de asemenea, considerat un tonic cardiac. Triburile americano-indiene utilizau ceaiul din rădăcina plantei pentru tusea copiilor. Uleiul de trandafir este util în depresie, tensiune, stres, nervozitate și supărări puternice. Inhalațiile cu ulei de trandafir pot ușura alergiile, durerile de cap și migrenele.

Oțetul, folosit sub formă de frecții în febră și răceală

Petalele de trandafir proaspete pot fi aplicate direct pe piele în caz de leziuni minore. Au efecte antivirale și antibacteriene. În plus, calmează pielea și accelerează procesul de vindecare. Petalele uscate de trandafir se macină prin râșnița electrică de cafea. Pulberea obținută poate fi folosită pentru tulburările digestive. Iranienii o consumă cu iaurt. Se poate amesteca, de asemenea, cu unt, cu cremă de brânză sau cu miere de albine. Ceaiul de trandafir poate fi consumat ca adjuvant în caz de răceli, gripă, afecțiuni pectorale, transpiraţie sau diaree. Se folosesc două lingurițe cu petale uscate la 200 ml apă clocotită. Se pot bea câte două căni cu ceai pe zi. Același ceai (fără îndulcitor) se poate utiliza și pentru afecțiunile externe, sub formă de comprese, gargară sau spălături în caz de ochi obosiţi şi afecţiuni bucale. Din petalele de trandafir se poate realiza şi oţet: puneți 100 de grame de petale de trandafir la macerat în 90 ml oțet de vin și 100 ml spirt, timp de cinci zile. Folosiți oțetul de trandafir sub formă de frecții în caz de febră și răceală. Dacă excludeți spirtul, oțetul simplu de trandafir poate fi folosit și la salate.

Apa ajută la scăderea tensiunii arteriale

Apa de trandafiri sau hidrosolul de trandafir este foarte populară, având un efect calmant. Ajută la scăderea tensiunii arteriale, previne depresia și îmbunătățește starea de spirit. În asociere cu apă de pelin, poate reduce durerile de inimă. Are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și răcoritoare, putând fi folosită și pentru piele, aplicându-se pe ten sub formă de comprese. Reduce roșeața pielii, echilibrează pH-ul și tratează acneea, eczemele și psoriazisul. Amestecați apa de trandafir cu ulei esențial într-o sticlă cu pulverizator și veți obține un parfum natural. Nu în ultimul rând, cu apa de trandafir vă puteți clăti părul. Acest produs îl mai puteţi utiliza în apa de baie pentru un efect relaxant și calmant.

În combinaţie cu mierea au un efect laxativ

794 9 2Petalele de trandafiri mai pot fi adăugate în miere, obţinându-se astfel un sirop care stopează tusea și durerile în gât. Acest preparat are, de asemenea, un efect laxativ ușor. Puteți consuma mierea de trandafir ca atare sau adăugând-o în ceai. Tot din petale de trandafir mai poate fi preparată tinctura care contribuie la scăderea colesterolului și calmează sistemul digestiv. Umpleți un borcan pe jumătate cu petale proaspete de trandafir, acoperiți-le cu alcool de minimum 60 de grade și lăsați la macerat 14 zile. Se iau 15 picături dimineaţa, pe stomacul gol, în puţină apă.

Dulceaţa de trandafir, bună în stări gripale, se consumă cel mult patru linguriţe, de două ori pe zi, preferabil dimineaţa, după micul dejun, şi la prânz